13 Eylül 2022 Salı

Kapadokya talan yolu, kaya oluşumlarını yok etti, tarihi yapılara zarar verdi

 

13 Eylül 2022 14:33


Kapadokya’da devam eden yol yapım çalışmalarında Bizans Manastırı önündeki kaya oluşumları yok edildi. Tarihi yapıya büyük zarar verildi.

 


Fotoğraf: Mükremin Tokmak

 

 

Özer AKDEMİR
İzmir

Kapadokya’da devam eden yol yapım çalışmalarında Bizans Manastırı önündeki kaya oluşumları yok edildi. Bizans Manastır kompleksinin kapısında devam eden çalışmalarda aşağıda bulunan yemekhane odaları ve etraftaki diğer manastır yapılarına da büyük zarar verildi.

KAPADOKYA’DA MANASTIR VE PERİ BACASININ ARASINDA KEPÇE ÇALIŞIYOR

Ortahisar-Göreme arasında devam eden yol çalışmaları artık son etabına geldi. Bittiğinde 2,2 km uzunluğunda olacak olan yol çalışmasının son 500 metrelik kısmında yer alan Bizans Manastırı kompleksi, peri bacası ve kaya oluşumları çalışmalardan olumsuz etkilenmeye başladı. Manastırın tam önünde ağır iş makineleri ve kamyonlarla devam eden yol inşaatı, manastır yemekhane bölümündeki odacıklara ve etrafında bulunan kaya oluşumlarına büyük zararlar verdi. Kapadokya Koruma Grubu sözcüsü Mükremin Tokmak tarafından paylaşılan görüntü ve videolarda yol, artık manastır yemekhanesinin kapısının önünde devam ediyor. Yol eğimini düşürmek için alttaki kaya oluşumlarını kazıdıklarını belirten Tokmak, yolun büyük bir peribacasına sadece 4 metre mesafeden devam ettiğini söyledi. Tokmak, “Bu vahşet karşısında artık yorum yapamıyorum!” dedi.

SAKLI KİLİSENİN YOLA 10 METRE OLDUĞUNU VİDEO İLE KANITLADI

Kapadokya Alan Başkanlığı’nın yol ile Saklı Kilise arasında 32 metre mesafe olduğuna yönelik açıklamasını dün çektiği video ile yalanlayan Tokmak’ın paylaştığı videoda Kilise kapısından yol inşaatına sadece 10 metre mesafe olduğu, kilisenin iç  odalarının yolun altına doğru uzadığı görülüyor.

 

 https://www.evrensel.net/haber/470072/kapadokya-talan-yolu-kaya-olusumlarini-yok-etti-tarihi-yapilara-zarar-verdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...