23 Eylül 2022 Cuma

Kapadokya’daki yolu doğalgaz hattı için yapıyorlar iddiası doğru çıktı!

 


 24 Eylül 2022 13:24


Kapadokya’da peri bacaları ve manastır kompleksi arasında yapılan yolun doğalgaz hattı için yapıldığı iddiaları doğrulandı: "Doğalgaz her yerden gelir ama Kapadokya bir daha gelmez"



Ortahisarlıların Sesi Facebook grubunda paylaşılan fotoğraflar


Özer AKDEMİR

Kapadokya’da peri bacaları ve manastır kompleksi arasında yapılan yolun aslında Ortahisar'a doğalgazı en kısa mesafeden götürmek için yapıldığı iddialarını haklı çıkaran gelişmeler yaşanıyor. "Ortahisarlıların Sesi" adlı Facebook hesabından paylaşılan fotoğraflarda yapımı süren yol güzergahında aynı zamanda doğalgaz borularının da döşendiği görülüyor.

23 Eylül tarihli paylaşımda fotoğraflarla birlikte şu ifadelere yer verildi: "Göreme yolunda yapılan özverili çalışmaları  yerinde görüntüledik. Doğalgaz çalışmasıda aynı hızla devam ediyor."

BELEDİYE BAŞKANI DA "DOĞALGAZ ÇALIŞMASI" DEDİ!

Öte yandan yol çalışmalarına karşı çıkanları "kirli siyaset yapmak" ve "pis yalanlar söylemek"le itham eden Ortahisar'ın AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Ateş, yol ve "doğalgaz" çalışmasına kimlerin engel olmak istediğini önümüzdeki günlerde "isim isim" açıklayacağını ileri sürdü. Önümüzdeki yerel seçimlerde aday olacağını şimdiden açıklayan Ateş, diğer partilerin karşısına aday bile çıkarmayacağını iddia ederek meydan okudu.

"YENİ YOL DA ESKİSİ KADAR TARİHE ZARAR VERECEK"

Kapadokya’da peri bacaları ve manastır kompleksi arasından geçen 2,2 km'lik Ortahisar-Göreme  yolunun kaba inşaatı biterken, yol Göreme Açık Hava müzesinden geçen eski yolla birleşti. Eski yolun tarihi yapılara zarar verdiği gerekçesi ile yapımına başlanan yeni yolun da başta Saklı Kilise olmak üzere birçok tarihi yapıya, peri bacasına ve kaya dokularına zarar verdiğini ileri süren Kapadokya Koruma Grubu üyelerinin yanı sıra CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan da yeni yolun aslında Ortahisar'a doğalgazı en kısa mesafeden götürebilmek için yapıldığını iddia ediyorlardı. Ortahisarlıların Sesi hesabından ve bizzat Ortahisar Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamalar doğalgaz iddialarını doğruluyor.

 

Fotoğraf: Kapadokya Koruma Grubu

"AYLARDIR YOLU DOĞALGAZ İÇİN YAPIYORLAR DİYORDUK, DOĞRULANDI"

Ortahisarlı'ların Sesi facebook sayfasında ki paylaşımın aylardır yaptıkları açıklamaları doğruladığını belirten Kapadokya Koruma Grubu sözcüsü Mükremin Tokmak "Biz üç aydır bu yapılanın 'yol ihtiyacından' değil, sadece 'doğalgaz' için olduğunu durmadan söyledik. Doğalgaz her yerden gelir ama Kapadokya bir daha gelmez, akıl fukaraları. Yaptıklarınızdan utanacaksınız vandallar!" dedi.

"YOL ÇALIŞMALARINDA KİLİSE DUVARI DELİNDİ, ÜSTÜNÜ TOPRAKLA ÖRTTÜLER"

Kapadokya Koruma Grubu üyesi Adnan Tamgüler de yol yapımı eleştirilerine "peri bacalarını değil WC yıktık" diye yanıt verenlerin wc ile birlikte mağaraları ve kayalıkları un ufak ettiklerini belirtti. Yeni yol çalışmaları sırasında kilise duvarlarının delindiğini ve bunun üstüne toprak atılarak suçun üstünün örtülmeyi çalışıldığını ileri süren Tamgüler şunları dile getirdi: "Bu yolu geçirdiğiniz vadinin her iki tarafı da manastır. Yani yolu tarihi bir manastırın içinden geçiriyorsunuz. Burası dünyaca ünlü, Göreme Müze'nin bir parçası."

MİMARLAR ODASI : BU KATLİAMI ACİLEN DURDURUN!

Geçtiğmiz günlerde Kapadokya da yol çalışmalarını yerinde inceleyen TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi üyeleri  "Bu katliamı acilen durdurun, Kapadokya yok oluyor" diye açıklama yaptılar. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Bu katliamı acilen durdurun, bunun adı cinayet, bunun adı vandallıktır. Yol çalışmaları Göreme Açık Hava Müzesi başta olmak üzere peri bacaları oluşumlarını, yer altı zenginliklerini, Saklı Kilise’yi ve arkeolojik sit alanlarını tehdit ediyor. Çok sayıda peri bacası, manastır ve şapel yol çalışmalarıyla yıkılmış. Saklı Kiliseye çıkan tüm yollar kayaların kesilmesi sonucu kapatılmış ve yol giderek genişliyor Kapadokya yok ediliyor” diyerek tüm kamuoyuna ve yetkililere çağrıda bulundu. Mimarlar Odası, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Kapadokya Alan Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdiler.

 https://www.evrensel.net/haber/470760/kapadokyadaki-yolu-dogalgaz-hatti-icin-yapiyorlar-iddiasi-dogru-cikti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...