10 Mayıs 2023 Çarşamba

Özer Akdemir ödülü silikozis hastası maden işçilerine adadı

 

10 Mayıs 2023 12:20


Türk Toraks Derneği'nin "Çevre ve İklim Sorunları Savunuculuk Ödülü"nü alan Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, ödülü silikozis hastası maden işçilerine adadı.



Fotoğraf: Türk TORAKS Derneği 


Türk Toraks Derneği'nin 26. Kongresi Antalya Belek'te başladı. 1200'ün üzerinde hekimin katıldığı kongrenin açılış töreninde dağıtılan ödüllerden birisi de Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir'e verildi.

09-13 Mayıs tarihleri arasında Belek Pine Beach Otel’de gerçekleştirilecek olan kongre bu yıl "Cumhuriyet'in 100. Yılında Tek Nefesle" mottosuyla yapılıyor. Kongre programında sağlık ve hekimlik, kadın hareketi, verem savaşı ve tütünle savaş gibi değişik konularda oturumlara yer verildi. Kongre kapsamında ayrıca Prof. Dr. Naci Görür'ün de konuşmacı olarak yer aldığı "Deprem ve Akciğer Sağlığı" başlıklı bir oturum düzenlenecek.

MADEN İŞÇİLERİNE SALONDAN BÜYÜK ALKIŞ

 


Kongrenin açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ödül töreninde "Çevre ve İklim Sorunları Savunuculuk Ödülü" Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir'e verildi. Akdemir'in ödülü silikozis hastası maden işçilerine adaması salondan büyük alkış aldı.

Ödülünü derneğin Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı komitesinden Prof. Dr. Sebahat Genç'in elinden alan Akdemir yaptığı konuşmada ödülünü Aydın ve Muğla yöresinde maden işletmelerinde çalışırken alınmayan işçi sağlığı önlemleri nedeniyle silikozis hastası olan işçilerin dramını anlattı. Üç beş patronun daha çok kar elde etmek için gerekli koruyucu ekipmanı almadığını ve işçilerin de bu nedenle tedavisi olmayan silikozis hastalığına yakaladıklarını aktaran Akdemir, "bu utanç verici olayın en korkunç boyutu ise bu işçiler hasta olduktan sonra, hastalıklarını dahi bilmeden sudan gerekçelerle işten atılıyorlar. Silikozis hastası olduklarını başka bir işe girmek için sağlık raporu almak isterken, öğreniyorlar. O saatten sonra da hem işçiler hem aileleri için yaşam boyu sürecek çok zorlu bir mücadele bekliyor" dedi.

“20 YILDIR HİKAYE HİÇ DEĞİŞMEDİ!”

 

Yirmi yılı aşkındır silikozis hastası işçilerin ve ailelerin haberlerini yaptığını belirten Akdemir, "Yirmi yıldır hikaye hiç değişmiyor. Ben artık bu haberleri yaparken insanlığımdan utanıyorum ama patronlarde zerre utanma yok! Bir gazeteci olarak artık bu tür haberleri yapmak istemiyorum" dedi. Akdemir konuşmasını "doğayla barışık insanca bir yaşam haberlerinin yapılacağı günlerin uzak olmadığına inanıyorum" diyerek bitirdi. Konuşmanın bitiminde bütün salon "Havama suyuma toprağıma dokunma" sloganını attı.

Beş gün sürecek olan kongrede bildirilerin yanı sıra farklı konularda birçok oturum da gerçekleştirilecek. (MEDYA SERVİSİ)


https://www.evrensel.net/haber/489675/ozer-akdemir-odulu-silikozis-hastasi-maden-iscilerine-adadi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...