11 Mayıs 2023 Perşembe

Yeşil Sol Parti adayları Çine’de silikozis hastasını ziyaret etti: İşçinin canı 2000 lira etmiyor!

 

11 Mayıs 2023 19:24


Yeşil Sol Aydın adayları Eysim Maden tarafından Silikozis hastası olduktan sonra işten çıkarılan Şenol Girgin’i ziyaret etti: "Eysim insanları yiyor adeta. Bu fabrikanın derhal kapatılması lazım"



Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel 


Özer AKDEMİR

Yeşil Sol Parti Aydın milletvekili adayları ve Emek Partisi yöneticileri Aydın Çine'de silikozis hastası bir işçinin evini ziyaret ettiler. Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) üyelerinin de katıldığı ziyarette Yeşil Sol Parti milletvekili adayları Dr. Mediha Ayhan ve Yeşil Sol listesinden seçime giren EMEP adayı Abdurrahman Saran'ın yanı sıra EMEP MYK üyesi Gürsoy Turan, EMEP Aydın İl Başkanı Muammer Kahraman, parti yöneticileri ve işçilerin avukatları da hazır bulundular.

EYSİM ADETA İNSANLARI YİYOR!

Eysim Maden işletmesi tarafından Silikozis hastası olduktan sonra işten çıkarılan Şenol Girgin, evinde ziyaret eden heyete maden işletmesindeki çalışma koşullarını anlattı: “Eysim insanları yiyor adeta. Son bir senede iki işçi arkadaşımız yaşamını yitirdi. Bu fabrikanın derhal kapatılması lazım. Bizi hasta edip kapı önüne koyan, arkadaşlarımın ölmesine neden olan işletme sahibine devletten destek veriliyor bir de! Arkadaşlarımız öldü, aileleri kaldı geride. Bu aileleri de üç kuruş para verip susturuyorlar."

Aylardır uğraşmasına rağmen meslek hastalığı tanısı ile emeklilik hakkını alamadığını, sağlığı bozuk olduğu için de çalışamadığını söyleyen Girgin, "Benim gibi yüzlerce işçi var Çine’de. Geçenlerde silikozis hastası arkadaşlarımızdan birisi iyice rahatsızlandı. Kan kusuyor evde. Ancak çalışmak zorundayım diyor yine de” dedi.


Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel 

ÇİNE’DE BİR İŞÇİNİN CANI 2000 LİRA ETMİYOR!

Çine’deki maden işletmelerinde 6500 işçinin çalıştığını aktaran ÇİYAP sözcüsü Ahmet Uslu işçilerin son derece sağlıksız koşullarda çalıştırıldıklarını söyledi. Patronlara "Bu koşuları düzeltin, işçilerin sağlığı ile oynamayın, en azından düzgün maske dağıtın" dediklerinden kendilerine “Bir maske 2000 lira. Binlerce işçi var, bu fiyata bu maskeleri alamayız” yanıtını verdiklerini dile getiren Uslu, "İşçinin canı 2000 liradan ucuz mu? Dağlarda ocaklar var, çoğu kaçak. Burada çalışan işçilerin durumu daha vahim. Biz doğa ve emek mücadelesini ortaklaşa verilmesi gerektiğini savunurken bu gerçekleri görerek söylüyoruz. Doğanın tahribatında en önce bu işçiler zarar görüyor. Sağlığından oluyor” diye konuştu.

HAYAT MEMAT MESELESİ

İşçilerin örgütsüzlüğüne dikkat çeken EMEP MYK üyesi Gürsoy Turan, "Patronların haklarını savunan partileri var. Ancak biz de seçeneksiz değiliz. İşçilerin de haklarını savunan işçi sınıfı partisi, Emek Partisi var. İttifak güçlerimizle birlikte cesaretle bu seçimlerde Yeşil Sol adaylarına oy isteyeceğiz” dedi.


Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel 

Emek Partisi adayı olarak Yeşil Sol listesinden seçime giren Abdurrahman Saran, meslek hastalıklarının kapitalist sistemin bir sonucu olduğunu belirterek, "Sisteme muhalif olan güçler olarak bu sorunun çözümü için öncelikle bu tek adam sisteminin bertaraf edilmesi için çalışıyoruz. İkinci olarak sisteme karşı halk iktidarının kurulmasıdır” dedi.

MESLEK HASTALIKLARI UTANÇ VERİCİ

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Dr. Mediha Ayhan ise 21. yüzyılda meslek hastalıkları gibi önlenebilir hastalıkların utanç verici olduğunu ve kabul edilemeyeceğini belirterek, "Elbette bu duruma dair Mecliste çalışmalar yapılacaktır. Zaten var olan mevzuat tam olarak uygulansa bile ciddi bir yaptırım gücü var, ancak uygulanmıyor. Bürokratik engeller çok fazla. Bu sorun politik ve politika yaparak düzelebilir” diye konuştu.

 https://www.evrensel.net/haber/489818/yesil-sol-parti-adaylari-cinede-silikozis-hastasini-ziyaret-etti-iscinin-cani-2000-lira-etmiyor?a=w7NJ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...