9 Mart 2001 Cuma

"Vücut ağırlığı kemik ağırlığına eşitlendi"



İZMİR - İzmir Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, 02. 03. 2001 tarihinde açıkladığı raporla İzmir'de cezaevi ve hastanede bulunan ölüm orucu ve süresiz açlık grevi eylemcilerinin sağlık durumlarını açıkladı. 19 Aralık operasyonundan sonra Buca Cezaevi'nden Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne sevk edilen ölüm orucu eylemcilerinden, eylemlerinin 127. gününde bulunan Mesut Avcı, Celal Alpay, Serhat Karadumanlı, Abdullah Bozdağ, ölüm orucu eyleminin 122. gününde olan Ümit Kanlı ve Barış Yıldırım halen hastanede tutulurken, Çanakkale Cezaevi'nden Manisa'ya sevk edilen ve ölüm orucu eylemlerinin 130. gününde olan Berna Ünsal, Ayşe Eren, Nazan Yılmaz, Hanım Harman ile süresiz açlık grevini sürdüren Ülker Karayel ve Gülay İncesu da Şubat başında Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne getirildi. Buca Cezaevi'nde süresiz açlık grevi eylemlerini 15 Aralık'ta ölüm orucu eylemine çeviren Ulaş Göktaş, Tamer Çadırcı, Yalçın Hafçı, Kenan Korkankorkmaz, Sedat Gürsel Aymaz, Mehmet Gökhan Özocak, İlhami Sönmez, Turan Ustabaş, Kemal Denli, Özgür Kılıç, Ali Çamyar, Ali Güzel, Hüseyin Kayacı ve Yılmaz Babatümgöz isimli tutuklular da eylemlerine devam ediyorlar.
Cezaevi İzleme Heyeti, İzmir'de cezaevi ve hastanede bulunan 24 ölüm orucu eylemcisinin sağlık durumlarının gittikçe ağırlaştığını, bu eylemcilerde kanlı idrar, unutkanlık, baş dönmesi, sinirlilik hali, şeker ve tuz alımında zorlanma, uykusuzluk, eklem ve kas ağrıları, gözlerde ağrı yanma, görmede azalma, artan halsizlik, böbreklerde rahatsızlık, idrar tutamama, kusma isteği, baş ağrıları, gırtlakta yorgunluk, aşırı kilo kaybı (20 kiloya varan), dikkati toplayamama, deri dökülmesi, dil ve damakta paslanma, konuşma zorluğu, denge sorunları gibi rahatsızlıkların artarak devam ettiğini açıkladı. Ölüm orucu ve süresiz açlık grevinde olan tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumları şöyle:
Berna Ünsal: Kanlı ishal ve mukus dökülmesi mevcut, zorlukla ayakta durabilmekte, kendi ihtiyaçlarını zorlukla karşılamaktadır. Vücut ağırlığı kemik ağırlığına eşitlenmiş olup, iç organlarda parçalanmalar başlamıştır.
Mesut Avcı: Kilo kaybı kemik ağırlığına eşitlenmiştir. Bu aşamadan sonra verilecek kilolar iç organların parçalanmasına neden olacaktır. Deri hücreleri kendini yenileyememekte bu nedenle yüzde, ellerde ve vücudun değişik yerlerinde kahverengi lekeler mevcut.
Ümit Kanlı, Barış Yıldırım, Celal Alpay, Serhat Karadumanlı, Abdullah Bozdağ: Vücut ağırlıkları kemik ağırlğına eşitlenmiştir. Ağız çevrelerinde iyileşmeyen yaralar mevcuttur.
Ayşe Eren: 30 kiloya düşmüştür. Kanlı idrar, böbreklerde şiddetli ağrılar, göğüs kemiklerinde erime ve iç çökme mevcut.
Nazan Yılmaz: Kaslarda karıncalanma ve uyuşma, göğüs kemiklerinde erime ve iç çökme, kalp çarpıntıları, vücutta ödemler mevcut.
Abdullah Bozdağ ve Kenan Konkankorkmaz: Bacakta uyuşmalar, yürüme zorluğu. Tamer Çadırcı: Kalp ağrıları ve aşırı kilo kaybı (20 kiloyu aşan), Gökhan Özocak ve Ali Çamyar: Ciğerlerde ağrı, Celal Alpay: Böbrek rahatsızlıkları bulunmakta.
Operasyon sonrası Çanakkale Cezaevi'nden Manisa Cezaevi'ne sevk edilen kadın tutuklulardan Zeynep Erdoğan ölüm orucunun 89. gününde bulunurken, Leyla Kizir, Tülay Çakmak, Rahşan Eren, Zuhal Akkaş, Ergün Bıçak ve Fatma Koyupınar adlı ölüm orucu eylemcileri de eylemlerinin 74. günündeler.
Cezaevlerinde operasyonlarla zorlaşan yaşam koşullarını düzeltmek yerine yeni genelgelerle daha da zorlaştırıldığını belirten İzmir Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, çözüm için kaybedilen her gün insan hayatına denk düştüğünün altını çizdi. (EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...