14 Mart 2001 Çarşamba

Günleri değil artık, saatleri sayılı...

Foto: Özer Akdemir


İZMİR - Ölüm oruçları Türkiye genelinde 147. gününe girerken, İzmir Yeşilyurt Devlet Hastanesi ve Buca Cezaevi'nde bulunan ölüm orucu ve süresiz açlık grevi eylemcilerinden bir kısmı da eylemlerinin 144. günündeler. İzmir Barosu Cezaevi Komisyonu cezaevi ve hastanede bulunan ölüm orucu eylemcilerinin durumlarına ilişkin hazırladığı raporla, 10 ölüm orucu eylemcisinin sağlık durumlarının giderek ağırlaştığını, şeker ve su alımındaki belirgin düşüşe bağlı olarak hareket yeteneklerinin azaldığını vurgulanarak, özellikle kadın hükümlülerin kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda olduklarını belirtti. Raporda, hükümlülerin bilinç kaybı durumunda tıbbi müdahale istemediklerini ve zorla müdaheleyi "işkence" kabul ettiklerini dilekçe ile hastane yönetimine belirttikleri de vurgulandı.
Raporda belirtilen ve halen Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde bulunan ölüm orucu eylemcilerinin sağlık durumları şöyle:
Ayşe Eren: Ölüm orucunun 144. gününde, kilosu 30. Şeker alamıyor, günlük su alımı 1 litreden az. İshal, mide bulantısı, sarekli yatma hissi, aşırı halsizlik, aşırı kilo kaybı, kollarda ve bacaklarda uyuşma ve kramp, kaburga kemiklerindeki yumuşamadan kaynaklı göğüste iç çökme devam ediyor. Ağız içi yaraları, ışığa ve sese duyarlılıkta artış, faranjit, yutkunma zorluğu, uykusuzluk, böbreklerde ve sırta ağrılar.
Berna Ünsal Saygılı: Ölüm orucunun 144. gününde. kilosu 36. Şeker alamıyor, mide bulantıları, kanlı ishal ve mukus dökülmesi, dikkati toplayamama, su ve şeker alımında belirgin düşüş, yutkunmada zorlanma, sürekli uyuma hissi, iç organlarda parçalanma, kusma isteği, baş ağrıları, konuşma zorluğu, denge sorunları, kronik bronşitten kaynaklı ciğerlerde şiddetli ağrı, sıcak su alamıyor, hareket yeteneğinde önemli oranda azalma, iş yapamaz halde.
Nazan Yılmaz: Ölüm orucunun 144. gününde, kilosu 38. Eklem yerlerinde tutulma ve hareketsizlik. Vücudun değişik yerlerinde ödem, gözlerde yanma ve ağrı, sürekli başağrıları. Ense ve başın araka kısımlarında uyuşma, kemiklerde batma ve buna bağlı yutmada zorluk, tutulmalar ve hissizleşmeler, idrarda zorluk, su ve şeker alımında düşme, midede yanma ve bulantı, vücutta özellikle karın ve kasıklarda şişme, ağızda boğazdan mideye kadar kuruluk, kalpte sıkışma ve batma, yürümede ve hareket etmede zorlanma, başı desteksiz dik tutamama, algıda ve konuşmada zorluk, unutkanlık.
Abdullah Bozdağ: Ölüm orucunun 141. gününde, kilosu 49. Kilosu 49. Kollarda uyuşma, kas ağrıları, sürekli başağrıları, ışığa ve sese karşı duyarlılık. Midede sancı, deri dökülmesinde artış.
Celal Alpay: Ölüm orucunun 141. günde. kilosu 66. halsizlik, dukkati toplayamama, kas ağrıları, ciğerden kaynaklı batma, kaburgalarda batma, şeker ve su alımında azalma.
Mesut Avcı: Ölüm orucunun 141. gününde, kilosu 55. Ayaklarda artan ağrı ve üşüme, deride kuruma dökülme, konuşmada zorluk, unutkanlık. sese ve ışığa duyarlılık.
Serhat Karadumanlı: 141. günde, gözlerde ağrı, kulaklarda çınlama, sese ve ışığa duyarlılıkta artış, baştan bacaklara kadar uyuşma.
Hanım Harman: Ölüm orucunun 139. gününde.  Baş ve gözlerde ağrı, kulaklarda çınlama, sese ve ışığa karşı duyarlılık. Su ve şeker alımında zorlanama, unutkanlık, dikkat toplayamama.
Ümit Kanlı: Ölüm orucunun 136. gününde. kanlı ishal ve mukus dökülmesi. Karaciğerde şişme, kaburgalarda batma, nefes alımı ve hareket etmede zorlanma. Ayakta durmada zorlanma.
Barış Yıldırım: Ölüm orucunun 136. gününde. Ağız içinde yaralar, eklem ve kas ağrıları, ışığa ve sese karşı duyarlılık, istem dışı hareketler.

Öte yandan dün İHD İzmir Şubesi Cumhuriyet Postanesi önünde yaptığı basın açıklaması ve faks gönderme eylemiyle, ölüm oruçlarında artık günlerin değil saatlerin sayılı olduğunu ve konunun bir an önce ilgililerce çözülmesini istedi. Basın açıklamasında hazırlanan metni okuyan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Meral Ünal, ülke yöneticilerini, ölüm oruçları konusundaki umursamazlığa bir an önce son vererek, sorunun yeni ölümler yaşanmadan insani bir şekilde çözülmesi için gerekli adımları atmaya çağırdı. (Evrensel)                                                                                                                           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...