11 Nisan 2001 Çarşamba

Esnaf burada, hükümet nerede!



İZMİR - İzmir Gündoğdu Meydanı'nı dolduran onbinlerce esnaf, IMF politikalarını protesto ederek hükümeti istifaya çağırdılar. Sabah saatlerinde itibaren kepenklerini kapatarak İzmir'in bütün mahalleleri ve ilçelerinden,kimileri yürüyerek, kimileri otobüs ve vapurlarla Alsancak'taki Gündoğan Meydanı'na akan İzmir esnafı yüz bine yaklaşan bir sayıyla meydanı doldurdu. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birlikleri tarafından düzenlenen mitinge yaşlısı genci, kadını erkeğiyle katılan onbinlerce esnafın IMF ve hükümete tepkisi büyüktü. Saat 11'de başlayacağı duyurulan mitingin saat 11.30'da başlatılmasına rağmen miting süresince alana binlerce esnaf ve halk girmeye devam etti. Binlence pankart ve dövizin taşındığı mitingde "Suçumuz esnaf olmak mı?", Vergi vermek mi? Hortumcu olmamak mı? Yetti artık!", "Avrupa Birliği'ne hayır. Ulusal direniş, ulusal iktidar.", "Üretmek istiyoruz", "Ecevit ölmeden, esnafı öldürdü", "Hayat standardı hayatımızı kararttı", "Esnaf, işçi, çiftçi, memur AÇ" "Ey cemaat esnafı nasıl bilirdiniz", "ABD, IMF, DB porgramı değil Emek Programı", IMF Go Home", "Vergimi veriyorum hesabını soruyorum", "!Kamyoncu evine ekmek götüremiyor", "Zam hükümetine hayır" yazılı pankart ve dövizler göze çarparken, "Hükümet istifa, Derviş Amerikaya", "Hükümet paketi al başına çal", "Esnaf burada hortumcular nerede", "Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye", "Esnaf uyuma kurda kuşa yem olma" sloganları atıldı. Miting'de yapılan konuşmalarda Türkiye tarihinde ilk kez esnafın alanlara indiği hatırlatılarak, bunun sorumluluğunun esnafı kepenk kapatma noktasına getiren hükümette ve onların uyguladığı politikalarda olduğu belirtildi. Hükümetin esnafa vereceği hiçbir şeyin kalmadığını, açıklanan birkaç iyileştirici maddeninde hiçbir sorunlarına çare olmadığının belirtildiği konuşmada, hükümetin bir an önce istifa etmesi istendi. Bu arada İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Cemal Tercan'ın konuşmasını alkış ve ıslıklarla engelleyen esnaf Tercan'ı yuhaladı. Tercan'ın bu tepkilere rağmen konuşmakta ısrar etmesi üzerine kürsüye sırtını dönen esnaflar, "Siyasi yalaka istemiyoruz" diye tepkilerini dile getirdiler. Islıklar, yuhalamalar ve üzerine atılan bozuk paralar nedeniyle konuşmasını kısa kesmek zorunda kalan Tercan, kendisine yönelik esnaf protestosuyla ilgili büyük bir pişkinlikle "Bu tepki bana değil esnafı bu hale getirenleredir." dedi. Gerek Birlik Başkanı Tercan'a karşı yapılan protestolar, gerekse mitingin içini boşaltıcı sloganlar attırmak isteyen miting tertip komitesine karşı kendi sloganlarını atmaya devam eden esnaflar, üzerinde "Zam, zulüm işte IMF" yazan tabutu parçaladılar. Esnaflar ayrıca üzerinde Amerika bayrağı ve dolar işareti bulunan bir dövizi de ateşe verdiler.

"Budur sözün Türkçesi, olduk Amerika'nın ilçesi"

Karabağlar esnafından olduğunu söyleyen Balatacı Ali ve Tornacı Aykut adlı esnafların taşıdığı "Budur sözün Türkçesi, olduk Amerikan ilçesi" döviz esnafın tepkisinin yöneldiği noktayı özetlerken, kontrolün elinden çıktığını ve esnafları diledikleri gibi yönlendiremediklerini anlayan miting tertip komitesi, saat 15.00 a kadar devam edileceğini duyurdukları mitingi saat 12.30'da bitirdiler. Mitingin alanından çevre cadde ve sokaklara dağılan binlerce esnaf buralarda da sloganlar ve alkışlarla eylemlerini devam ettirdiler. 1. ve 2. Kordon'dan yürüyen esnaf, sık sık "Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen esnafın ayak sesleri" sloganlarını atarken hükümeti istifaya çağırdılar. Büyük Şehir Belediyesi önünde polis tarafından engellenen esnaflar, "Kahrolsun IMF" ve "Hükümet istifa", "Ecevit müzeye" sloganlarını attıktan sonra dağıldı. İkiçeşmeli yolu ile Eşrefpaşa'ya kadar topllu olarak yürüyen esnaflar, Karabağlar'daki işyerlerine de yürüyerek gittiler. (Evrensel)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...