10 Ağustos 2013 Cumartesi

Dertleri çevre değil


NÜKLEER SANTRALİN ÇED RAPORU NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Özer Akdemir 


Mersin Akkuyu’da yapımı planlanan nükleer santralle ilgili ilginç gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Nükleer santralin ÇED raporunun “format uyumsuzluğu” gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptalinin ardında, Rusya’nın Suriye politikası olduğu ileri sürülüyor.

Bu iddiayı dile getirenlerden biri olan Nükleer Karşıtı Platform Üyesi Semra Kabasakal, “Siz Suriyeyi desteklerseniz biz de nükleer santral konusunda zorluk çıkarırız’ denmek isteniyor. Santral AKP’nin Suriye politikasının bir pazarlık unsuru gibi kullanılıyor” dedi. Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen de yıllardır nükleer enerji politikasının ve santral çalışmasının karşısında mücadele ettiklerini belirterek, Danıştayın baronun bu konudaki müdahillik başvurusunu reddeden kararının son derece yanlış olduğunu söyledi. Antmen gerekirse bireysel davalar açacaklarını ifade etti.

MECLİSE TAŞINDI
Bu arada CHP milletvekili Vahap Seçer Akkuyu nükleer santrali için hazırlanan ÇED raporunun “eksiklikler” olduğu için şirkete iadesini TBMM’ye taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde Seçer, iktidarın Rusya’ya Akkuyu üzerinden mesaj vermek istediği yönündeki iddialarla ilgili açıklama istedi. “ÇED Raporunda iadeye konu olarak belirlenen eksiklikler nelerdir?” diye soran Seçer, “…şirketin 9 Temmuz’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduğu ÇED Raporu’na onay çıkmadığını biliyoruz. Bakanlık, yaklaşık 3 bin sayfadan oluştuğu belirtilen raporu beğenmeyerek, 15 Temmuz’da şirkete iade etti. Yani şirketin raporu 6 günde bakanlıktan veto yedi” dedi.

ÇED raporunun iadesinde hükümetin Suriye’deki mevcut rejim ve yönetimine yönelik tutumu ve bu nedenle Rusya’yla bozulan ilişkilerin belirleyici olup olmadığını soran Seçer, “ÇED Raporu’nda iadeye konu olarak belirlenen eksiklikler nelerdir? Bakanlığınız tarafından Akkuyu NGS’ye bildirilen ‘Yorum ve öneriler’ nelerdir?” sorularına da yanıt istedi.

NÜKLEER ATIKLAR AKKUYU’YA GÖMÜLECEK

Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan santralin çalışması durumunda nükleer atıkların Akkuyu’ya gömüleceğini belirterek, Akkuyu’nun bir nükleer çöplük olacağını dile getirdi. Nükleer atıkların Mersin SEKA arazisine gömüleceği bilgisinin ise tam olarak gerçeği yansıtmadığına işaret eden Aslan, “SEKA arazisi liman olacaktı ve buraya tersane yapılacaktı. Tersane yapımından alanın Göksu Deltası koruma alanına çok yakın olması gerekçe gösterilerek vazgeçildi. Burası tampon koruma alanı ilan edilmiş daha önce. Şimdi buraya liman yaparak nükleer santralin tüm montaj ve lojistik işlerini burada yapmayı planlıyorlar. Ayrıca nükleer atıklar da buradan taşınacak” dedi. Nükleer atıkların Akkuyu’ya gömüleceğine dair NGS Firması’nın Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasımov’un açıklamaları olduğunu aktaran Aslan, “Burada asıl amaç nükleer silah hammaddesi elde etmektir. Bu işlem sırasında açığa çıkan enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürecekler. Bunun yanı sıra plütonyum çekme işini Rusya’da yapacaklar. Tabii bu işlemden sonra madde geri getirilirken oradaki atkılar da buraya gelecek. Getir götür işinin yapıldığı bu alan radyasyonlu bir bölge olacak” diye konuştu.

HİÇBİR ŞEY HUKUKİ DEĞİL

Nükleer santralin kurulacağı 11 bin hektarlık geniş alanın bir bölümünün de atık alanı haline getirileceğini söyleyen Aslan, “Yaptıkları hiçbir şey hukuki değil. 1/100 binlik çevre planının iptal edilmesinden sonra buraya nükleer santral projesinden vazgeçilmesi gerekiyordu. ÇED dosyasının formata uygun olmadığı gerekçesiyle iade edildiğini açıkladı bakanlık ama bize ulaşan bilgiler birinci derece deprem kuşağında olan bu bölgenin depremsellik verilerinin incelenmemiş olması nedeniyle bu ÇED raporu iadesinin gerçekleştiği yönünde” dedi.
Eklenme Tarihi: 10 Ağustos 2013
http://www.evrensel.net/haber/64636/dertleri-cevre-degil

(Mersin/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...