29 Ağustos 2013 Perşembe

‘Sarı Şeytan’ her yerde şeytan

PAZAR GÜNÜ BİRÇOK ÜLKEDE EYLEM VAR

Özer Akdemir

Romanya’da Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) altın madenine karşı mücadele eden örgütler, aralarında Kültür Bakanı ve UNESCO temsilcisinin de bulunduğu komisyonun altın madenine yaptığı ziyaretin iç yüzünü deşifre eden kısa bir video sunum hazırladı. Architecture Restauration Archeology Derneği’nden (ARA) mimar Claudia Apostol Romanya’daki ana akım gazete ve televizyonların bu video klibine ve komisyonun ziyaretle ilgili eleştirilere karşı üç maymunu oynaması üzerine sosyal medyada tanıdıklarından seslerinin duyurulması için yardım istedi. Benzer onlarca haber yapmış Türkiyeli bir gazeteci olarak Romanya’daki yaşam savunucularının seslerini kendi olanaklarımız ölçüde duyurmak da bize kaldı. Tıpkı ülkemizdeki sermaye medyası gibi Romanya’daki medyanın da altın madenleri ile son derece sıkı fıkı olduğu bu örnekten anlaşılabiliyor.

ACI GERÇEKLER

Claudia Apostol’un verdiği bilgilere göre, Romanya Kültür Bakanı Daniel Barbu, 20 Ağustosta yanına UNESCO ile ilgili senato ve temsilciler odası daimi temsilcisini de alarak Rosia Montana altın madenine sözde “bilgilenme ziyaretinde” bulundu. Ziyaret baştan sona altın madeninin kontrolünde geçerken, madenin bölgenin kültürel değerlerine etkisini inceleme amacı taşıyan ziyarete bu iş için UNESCO’ya resmi başvuru yapan organizasyonlara haber dahi verilmedi. Claudia Apostol, altın madenine karşı mücadele eden yerel Alburnus Maoir Derneği’nin komisyonu eşit şartlarda diyalog gerçekleşmesi amacıyla kendi ofislerinde görüşmelere davet etmesine rağmen görüşmelerin maden şirketinin binası olan eski belediye binasında gerçekleştiğini aktardı. Apostol, “Hem parlamento komisyon üyeleri hem de yerel yöneticiler maden şirketinin araçlarıyla görüşme yerine götürüldü. Maden şirketi şehir merkezinde bir açık gösteri organize etti ve bu gösteriye katılımcılar çevre bölgelerden okul taşımacılığı yapması gereken otobüslerle getirildi” dedi.

PAPAZIN EVİNE GİDİLMESİN DİYE…

Komisyonun Rosia Montana da gezilecek anıtlarla ilgili seyahat programının sadece altın madeninin sahibi olduğu anıtlarla sınırlı kaldığını belirten Apostol, kitle örgütleri ve gönüllüler tarafından restore edilen evlerin bilinçli bir şekilde gösterilmediğini dile getirdi. Hatta bu binalardan biri olan Unitarian papazının evinin giriş yolunun bile maden şirketi tarafından komisyon üyelerinin girememesi amacıyla bloke edildiğini söyledi.

İSTENMEYEN SORU SORAN GAZETECİYE ŞİDDET

Apostol’un verdiği bilgilere göre komisyonun ziyareti sırasında madenin istemediği soruları soran gazeteci ve vatandaşlar, şirketin üniformalı özel güvenlik elemanlarınca küfür ve şiddete maruz kalmışlar. Ayrıca komisyon üyelerinin, bakan ve toplantının yapıldığı binanın güvenliğini maden şirketi sağlamış. Jandarma madencilerin gösterisine sadece 4 asker göndermesine rağmen, Alburnus Maoir’in merkez binasına komisyonu bekleyen yerel halkı gözetmek için 8 asker göndermiş.

ARTIK BIKTIK!

Ziyaret boyunca gezilen tüm yollarda sadece maden şirketinin araçlarının geçmesine izin verilirken, diğer araçların geçişi engellenmiş. Rosia Montana Derneği Başkanı Eugen David bu duruma şöyle tepki gösteriyor; “Biz Rosia Montana da yasayanlar olarak yetkililerin sanki maden şirketinin temsilcileri gibi davranmasından artık bıktık. Rosia Montana dan Bükreş’e kadar bütün Romanya su anda RMGC’nin işgali altındadır. Ancak hem yetkililer hem maden şirketi hem de basın sunu unutuyor ki biz devrim Rosia Montana da başlıyor dediğimizde saka yapmıyorduk”.

PAZAR GÜNÜ BİRÇOK ÜLKEDE EYLEM VAR

Rosia Montana’daki maden ülkemizde de Bergama Ovacık Altın madeni ile tanıdığımız (Daha sonra madeni Koza Altın şirketine sattı) Amerika ve Yeni Zelanda ortak sermayeli Newmont’a ait. Newmont günümüzde özellikle Kazdağlarında altın madenciliği için faaliyet yürüten şirketlerden birisi. Romanya Rosia Montana’daki altın madeninin kentsel planlarını iptal etmesine rağmen maden çalışmalarına hala devam ediyor.

1 Eylül Pazar günü sadece Romanya değil, Paris, Brüksel, Berlin, Viyana gibi birçok Avrupa ülkesinden yaşam savunucuları Transilvanya’da işletilmek istenen Rosia Montana altın madenine verilen izinleri protesto etmek için sokaklarda olacaklar.
(İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...