5 Aralık 2014 Cuma

Yaşam savunucularına saldırı davası görüldü




5 Haziran 2005 Dünya Çevre Gününün kutlamasına giderken Koza Altın Şirketi çalışanlarının taşlı yumurtalı saldırısına uğrayan yaşam savunucuları, 35. kez Bergama’da adalet arayışındaydı. İzmir ve ilçelerinden çok sayıda yaşam savunucusunun katıldığı duruşmaya Yozgat Boğazlıyan’dan destek için gelenlerin de yeni kabusu altın madeniydi

Özer Akdemir

Olayların ardından 5 yıl geçtikten sonra açılabilen davada, iki ayrı davanın birleştirilmesi sonrasında yaşam savunucuların avukatı Arif Ali Cangı da kendini sanık sandalyesinde bulmuştu. Yaşam savunucuları, duruşma hakiminin değişmesi nedeniyle 2005 yılında yaşananları bir kez daha özetledi.

‘RÖVANŞ İÇİN SANIK YAPILDIM’

Olayları yöneten Koza şirketinin patronu Akın İpek’in ilk açılan davada sanık gösterilmemesi üzerine başlattıkları hukuki mücadeleyi özetleyen Arif Ali Cangı, bu mücadele sonrası Akın İpek’in sanık yapılmasının ardından kendisinin de adeta rövanş alır gibi sanık yapıldığını söyledi. Olayları yönlendirdiği iddia edilen saatte bir heyetle Bergama Kaymakamlığında olduğunu belirten Cangı, Dönemin Kaymakamı Hüseyin Eren’in tanık olarak dinlenmesini talep etti. Madenci şirketin avukatları ise “Cangı’nın rövanş alınıyor” sözüne karşı çıkarak, çevre gününü kutlamanın sadece çevrecilerin değil herkesin hakkı olduğunu, altın madencisi şirket çalışanlarının da bu nedenle o bölgede bulunduğunu ileri sürdü.

‘ŞİRKET KAÇACAK DELİK ARAMALIYKEN’

Kışladağ’daki altın madenine karşı direnen İnay köylüleri olarak Dünya Çevre Günü kutlamasına geldikleri Bergama’da madencilerin saldırısına uğradıklarını belirten Muammer Sakaryalı, “Akın İpek olayların başında bir komutan gibiydi ve her dediğini yapan hazır kıta bir grup vardı etrafında” dedi. Sakaryalı, saldırıya uğramışken sanık yapılmasına anlam veremediğini yineledi.

Duruşma sonunda Hakim Muhsin Gökhan Kayra, bilirkişi raporlarına itirazları kabul edip yeni bilirkişi raporu düzenlenmesine ve Bergama Eski Kaymakamı Hüseyin Eren’in tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Duruşma 12 Mart 2015 tarihine ertelendi.

Davaya, toprakları altın madencisi şirket tarafından ellerinden alınmak istenen Yozgat Boğazlıyan Eğlence köylüleri de katıldı.
Eklenme Tarihi: 05 Aralık 2014
www.evrensel.net/haber/99050/yasam-savunucularina-saldiri-davasi-goruldu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...