1 Aralık 2014 Pazartesi

Danıştay "dur" dedi ama tehlike geçmedi



Özer Akdemir

Danıştay Aliağa'da yapılmak istenen bir termik santralle ilgili bir kez daha yaşamdan yana karar verdi. "ÇED kararı olmadan lisans verilmesi uygun değildir" diyen Danıştay'ın bu kararı yaşam savunucularını sevindirirken, bu termik santral ile ilgili tehlikenin tam anlamışla geçmediği de yaşanan sürecin ayrıntılarından görülüyor.

LİSANSLARIN HUKUKSAL DAYANAĞI KALMADI
Bölgede yaşayan yurttaşlar, zeytin üreticileri ve ziraat örgütleri ile birlikte EGEÇEP, sayısı 7'yi bulan yeni termik santral girişimlerine karşı dava açarak hukuki mücadele süreci başlatmıştı. ÇED kararı almadan EPDK tarafından bu şirketlere enerji üretim lisansı verilmesine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndan (DİDDK) “ÇED olumlu kararı veya ÇED gerekli değildir kararı alınmadan üretim lisansı verilmesinin hukuka aykırı olduğu ve lisansın yürütülmesinin durdurulması” kararı çıktı. EGEÇEP, DİDDK kararı ile birlikte EPDK tarafından verilen lisansların hukuksal dayanağının kalmadığını açıkladı.

ŞİRKET KENDİ LİSANSININ İPTALİNİ İSTEDİ!
EGEÇEP yazılı açıklamasında, Danıştayın kararının ardından EPDK'dan bu lisanslarla ilgili bilgi istendiğinde ENKA'nın kuruma kendisinin başvurarak lisansının iptalini talep ettiği yanıtı verildi. Şirketin, kendisinin verilen lisansın iptalini istemesi, hukukçular tarafından "bu ÇED süreci ile ilgili gelişmelerin ardından eski lisansın hukuksal sorunlarıyla uğraşmak yerine yeni bir lisans için başvurmak şirkete daha kolay gelmiş olabilir" şeklinde yorumlanıyor. Eski lisansı iptal edilen şirketin yeni bir lisans için başvurup başvurmadığı ise henüz bilinmiyor. Öte yandan, hukukçular zayıf bir olasılık da olsa EGEÇEP'in ve diğer kurumların açtığı lisans ve ÇED iptali davasını reddeden İzmir 2. İdare Mahkemesinin kararında direnme olasılığı olduğunu da belirtiyorlar.

"TÜM TERMİK SANTRALLERİ DEFEDECEĞİZ"
EGEÇEP, bu son hukuki süreçle birlikte 25 yıl önce başlayan yaşamı savunma mücadelesinden bir kazanım daha elde edildiğini belirterek, "yedi yıldır engellemek için mücadele ettiğimiz termik santrallerden birisinden daha kurtulduk. Şimdi sıra diğerlerinde; ÇED davası Danıştay tarafından bozulduğu halde faaliyetini sürdüren İzdemir Termik Santral başta olmak üzere proje halinde olan diğer termik santralleri de defedeceğiz" denildi. EGEÇEP açıklamasında İzmir Büyükşehir belediyesine de İzdemir Termik Santrali’ne verilen açılma ruhsatını geri alınarak santrali mühürlemesi talep edildi.

25 YIL ÖNCENİN RÖVANŞI
Türkiye'de termik santrallere karşı ilk ciddi mücadelenin verildiği ve 25 yıl önce bu kitlesel müdahalenin hukuk zaferiyle sonuçlandığı yer olan Aliağa, aradan onca zaman geçtikten sonra yine termik santrallerin kıskacına alındı. İlkinden 18 yıl sonra, 2008 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nın ENKA A.Ş.'ye 49 yıllığına üretim lisansı verilmesi, bölgedeki diğer sanayi kurulmuşlarını da harekete geçirdi. 18 yıl öncesine oranla bölgede kurulan demir çelik fabrikaları, petro-kimya tesisleri, Gemi Söküm Tesisleri, haddehaneler gibi sanayi kuruluşları ile havası, toprağı, suyu kirlenen Aliağa, hem de bu sefer 7 tane termik santral girişimi ile karşı karşıya kaldı. Şirketler adeta 25 yıl öncesinin rövanşına soyundu!
Eklenme Tarihi: 01 Aralık 2014
www.evrensel.net/haber/98768/danistay-dur-dedi-ama-tehlike-gecmedi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...