30 Kasım 2014 Pazar

Antik kentin altından duble yol geçiriyorlar_30 kasım 2014



Özer Akdemir

Çanakkale’de Ayvacık ile Küçükkuyu arasında yapımı süren duble yol, 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan Paleo Gargara antik kentinin tam altından geçiyor. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yol çalışmalarının müze müdürlüğü denetiminde olması şartı ile bir sakıncasının bulunmadığını açıkladı. Proje ise hükümete yakınlığıyla bilinen Kolin’e ait.

KORUMA KURULU ‘UYGUN’ DEDİ

Ayvacık Küçükkuyu arasındaki bölünmüş yol çalışmaları sürerken, yolun Nusratlı Rampaları geçişi bir tünel viyadükle olacak. Hasanobası Köyü’nden başlayıp Yeşilyurt Köyü’nün arkasından çıkacak olan tünelin 1 kilometre uzunluğunda olması bekleniyor.

Tünelin Paleo Gargara antik kentinin altından geçecek olması üzerine konu Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun gündemine geldi. Bölge aynı zamanda hem arkeolojik hem doğal sit alanı. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun geçtiğimiz Ekim ayında yaptığı toplantıda “... yapılacak olan çalışmaların ilgili müze müdürlüğü denetiminde yapılması ve bu çalışma esnasında mevcut yolları kullanmak kaydıyla uygun olduğu” kararı çıktı.

KOLİN YİNE ‘YOL’UNU BULMUŞ!

Çanakkale-Ezine-Ayvacık arasındaki 63 kilometrelik yolun, bölünmüş yol haline getirilmesi çalışmasını Kolin Şirketinin yapacak olması dikkat çekti. Şirket, Soma Yırca köyü yakınında termik santral kurmak için 6 bin zeytin ağacını köylüleri döve döve kesmesiyle dikkat çekmişti. AKP’ye yakınlığı ile bilinen şirketin İstanbul’a üçüncü havalimanı, Yusufeli Barajı, Akdeniz Elektrik dağıtım gibi milyar dolarlık çok sayıda ihale aldığı biliniyor.

EGE'NİN MAVİSİ İDA'NIN YEŞİLİ

Küçükkuyu’nun antik çağdaki adı olan Gargaron, Homeros’un İlyada Destanı’nda geçiyor. Destanda ‘tanrılar tanrısı Zeus’ söyle diyor: “Ege’nin mavisi ile İda’nın yeşili arasında öyle bir yer vardır ki; orada keskin kekik kokuları içinde lezzetli zeytin çeşitleri ile yaptığım kahvaltının tadını hiçbir yerde bulamadım. İşte orası Gargaron’dur. Assos’tan doğuya doğru gidildiğinde Adramyttion Körfezi’ni (Edremit Körfezi) oluşturan bir burun vardır ki; buraya Gargara denir.” Pers ve Bergama Krallığı egemenliği altında kalan Gargara’nn tarihin her döneminde yerleşim yeri olduğu bilinse de kentin yeri tam olarak belirlenememişti. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Gargara’nın ilk yerinin Nusratlı Köyü’nün kuzeyindeki Kocakaya Tepe olduğu, daha sonra ise Arıklı Köyü’nün doğusundaki Zindan Tepe’ye taşındığı tespit edildi.
Eklenme Tarihi: 30 Kasım 2014
www.evrensel.net/haber/98648/antik-kentin-altindan-duble-yol-geciriyorlar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...