22 Kasım 2014 Cumartesi

Suyumuzu sanayici çalıyor

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından gerçekleştirilen “İzmir’in Suyu, Yer Altı Su Kaynakları Sempozyumu”nda İzmir’deki yer altı suyu kaynakları tartışıldı.
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından gerçekleştirilen “İzmir’in Suyu, Yer Altı Su Kaynakları Sempozyumu”nda İzmir’deki yer altı suyu kaynakları tartışıldı. Konuşmalarda kentin suyunun yüzde 65’lik bir kısmının yer altı suyu ile sağlandığı belirtilirken, kentin tek yüzeysel su kaynağı olan Çamlı Barajı projesinin önemi bir kez daha dile getirildi. Sanayideki yer altı suyu tüketiminin İzmir’in tüm ihtiyacı kadar olması dikkat çekti.
ALTIN MADENİ YÜZÜNDEN Mİ?
Açılış konuşmalarında CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel’in sorduğu “Çamlı Barajı’na İzmir’in ihtiyacı var mı? Bu baraj altın madeni nedeniyle mi yaptırılmıyor” sorusuna, sempozyumun 1. oturumunun konuşmacılarından İZSU Genel Müdürü Dr. Ahmet Alpaslan yanıt verdi. Çamlı Barajı’nın Yarımada’nın ihtiyacını karşılaması için projelendirildiğini aktaran Alpaslan; “21 milyon metre küp su sağlayacak olan bu barajın yapım parası da hazır. Üstelik yüksek bir kotta olması nedeniyle bütün yarımadaya pompaya gerek duymadan su verilebilecek. Yarımada’da içme suyu yeraltından kuyulardan karşılanıyor. Kuyular yılın belli zamanı tuzlanıyor, kuruyor. Çamlı Barajı’nın suyundan yukarıda bir maden olması nedeniyle gerekli izni alamadığımızdan mahrum kalıyoruz. Çok bükük sıkıntılar çekiyoruz. Küçük bir baraj olmasına rağmen son derece ihtiyaç duyulan bir baraj” diye konuştu.
Alpaslan yapımı planlanan barajlar arasında Çamlı’yı da sayarken, kendinden önce ve sonra konuşan DSİ yetkililerinden hiçbirisinin barajın adını ağzına almaması dikkat çekti. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan, sanayide kullanılan suyun büyüklüğüne dikkat çekti. Sanayide yer altı suyu kullanımının 130 bin metre küp düzeyinde olduğunu kaydeden Murathan, “Neredeyse İzmir içme suyu kadar bir su tahsisi bu. Aliağa’daki sanayi kuruluşları artık yer altından sıcak su ya da deniz suyu çekiyor. Örneğin İzmir Coca Cola yeraltından 960 bin metre küp su çekiyor, tek kuruş ödemeden. Murathan, kentin içme suyunun yüzde 65’inin, tarımsal sulamanın yarısının, sanayi de ise ihtiyaç duyulan suyun tamamının yeraltından karşılandığını ifade etti. 
Eklenme Tarihi: 22 Kasım 2014 
(İzmir/EVRENSEL)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...