3 Ekim 2015 Cumartesi

Köprübaşı'daki uranyum skandalı yine TBMM gündeminde



Özer AKDEMİR
İzmir
İlk kez Evrensel'in gündeme getirdiği Manisa Köprübaşı ilçesi yakınlarındaki terk edilmiş uranyum madeninin yarattığı risklerle ilgili bir soru önergesi de CHP'den geldi. CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına verdiği yazılı soru önergesi ile Köprübaşındaki uranyum madenindeki radyasyon kirliliğinin bilimsel olarak tespit edilmesine rağmen neden hiçbir önlem alınmadığını sordu.
VATANDAŞLAR KANSER RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA
Gazetemiz Evrensel'in 18 Ocak 2014 tarihinde "Manisa'daki Çernobil" başlıklı manşet haberle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Haberin geniş yankı uyandırmasının ardından TBMM'ye verilen soru önergeleri ve araştırma önergelerine bir yenisi daha eklendi. CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu'nun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Köprübaşındaki uranyum madeni kaynaklı kirlilik nedeniyle yöre halkının kanser riski ile karşı karşıya olduğu dile getirildi. Eski uranyum madenini olduğu alanda yapılan ölçümlerde dünya genelinde yıllık izin verilen radyasyon limitinin 140 kadı fazla radyasyona rastlanıldığının aktarıldığı soru önergesinde, yörede yapılan bilimsel araştırmalar sonucu da yeraltı-yerüstü sularında, toprakta ve havada uranyum kirliliğinin saptandığına vurgu yapıldı. Bölgede TAEK tarafından yapılan ölçümlerde de limitlerin çok üzerinde radyasyon tespit edildiğini dile getiren Mazlum Nurlu, kirliliğinin yer altı, yer üstü suları ile birlikte yıllarca Demirköprü barajına ve Gediz Nehri’ne karıştığı, sularla ve rüzgarla çevreye yayıldığının bilimsel olarak ortaya konduğunu dile getirdi. bu duruma rağmen yörede hiçbir önlem alınmamasının bölgede yaşayan vatandaşları radyasyona dolayısıyla kanser hastalıklarıyla karşı karşıya bıraktığını kaydeden Nurlu, bölgedeki bazı köylerin boşaltılması gerektiğinin ifade edilmesine rağmen hiçbir şey yapılmadığına dikkat çekti. Nurlu, CHP olarak konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.
BAKANA KÖPRÜBAŞI SORULARI
Nurlu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun'a yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
1-        Köprübaşı ilçemiz sınırları içerisinde bulunan Uranyum cevher alanları çevresindeki su kaynaklarında ve toprak ve bitkilerde belirlenen uranyum kimyasal kirliliği var mıdır?
2-        TAEK tarafından tespit edilen ve ortalama seviyeden yüksek çıkan bölgedeki radyasyon seviyesinin, insan, hayvan ve bitkiler için zararları nedir?
3-        Köprübaşı ilçemizde yüksek radyasyonla ilgili bu güne kadar neden bir önlem alınmamıştır
4-        Bu zararların etkilerini azaltmak için hangi tedbirler alınacaktır?
KÖPRÜBAŞI URANYUM SKANDALI

Köprübaşı'na yaklaşık 2-3 kilometre uzaklıkta bulunan Kasar köyü civarında 1970-1980 yılları arasında işletilen uranyum cevher alanlarında 2014 Ocak ayında yapılan radyasyon ölçümlerinde dünya genelinde izin verilen yıllık radyasyon değerinin 140 katını bulan değerler ölçülmüştü. Evrensel bu ölçümleri “Manisa’da Çernobil” manşetiyle kamuoyuna duyururken, haberimizin ardından çeşitli milletvekilleri TBMM’ye soru önergesi verdiler.  Haberin yankı uyandırmasının ardından  TAEK bölgede ölçüm yapmış, ama çıkan değerleri ‘normal’ olarak açıklamıştı. Greenpeace de bağımsız uzmanlarla yaptığı ölçümlerde normalin 50 katı üzerinde radyasyon ölçümü saptamıştı. Yine birçok bilimsel raporun yöredeki radyasyon kirliliğine dikkat çektiği ortaya çıkmıştı.
Eklenme Tarihi: 03 Ekim 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...