22 Aralık 2016 Perşembe

3. havalimanında yerli yabancı mermer tartışması

3. havalimanında yerli yabancı mermer tartışması

  
 22 Aralık 2016 18:52
     
İstanbul 3. havalimanı inşaatında kullanılan mermerin yerli yada ithal mermer olması tartışma konusu oldu.
Özer AKDEMİR
İzmir
Meydana getirdiği çevre katliamı ve ekolojik sorunlar nedeniyle uzun zaman tartışma konusu yapılan İstanbul 3. havalimanı inşaatı hızla  devam ediyor. Yüz binlerce ağacın, orman ekosisteminin, sulak alanın, kültür varlığının yok edilmesi pahasına yapılan projede şimdi de kullanılacak mermerler tartışma konusu oldu.
KAYGI BİLİMSEL DEĞİL TİCARİ
Havalimanında kullanılacak mermerlerin “Türk taşında radyasyon yüksek” iddiası ile Çin ve Brezilya gibi ülkelerden alınacağı açıklanmaları tartışma yarattı. Havalimanının ekolojik maliyeti ile doğal denge ve ekosistem gözetilmeksizin yapılan mermerciliğe yönelik eleştiriler bir yana, kullanılacak mermerlerin gerçekten radyasyon yüksekliği gerekçesiyle mi yoksa ticari kaygılarla mı yurt dışından alınmak istendiğine yönelik açıklamalara baktık. Tıbbi Jeoloji Uzmanı ve “Türkiye’de Doğal Radyasyon Kaynakları ve Tıbbi Jeolojik Etkileri” Kitabının Yazarı Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey,“Yerli mermerde fazla radyasyon var” iddiasında bulunup da yurt dışından mermer ithal etme düşüncesinde olanların, bilimsellikten uzak, araştırma sonuçlarına değil, ticari kaygılara göre hareket ettiği görüşünde. 3.havalimanında kullanılacak olan mermer çeşidi granitte bir miktar radyoaktivite olmasının doğal olduğunu ileri süren Atabey, “Çin ve Brezilya granitlerinde de radyoaktivite vardır. Denetimsiz yurt içine giren Çin granitlerinin radyasyonlu olduğu hakkında, yıllarca basında haberler çıktı” dedi.
Radyasyon Fizikçisi Yüksel Atakan da, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından çeşitli ölçümler yapıldığını söyleyerek, “İncelenen mermer, granit, traverten ve mozaik kaplama malzemelerinin dış ve iç mekanlarda, kaplama malzemesi olarak kullanılmasının radyolojik açıdan herhangi bir sakıncası olmadığı sonucuna varılmıştır. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında yerli mermerlerin radyasyon içerdiği ifadesi yanıltıcıdır” dedi.

TMMOB Fizik Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Zararsız da, özellikle Brezilya’da doğal radyasyon düzeyi epey yüksek bölgeler olduğunu belirterek oralardan gelebilecek malzemenin radyoaktivitesinin çok daha yüksek olabileceği uyarısında bulundu. Zararsız’ın açıklamasında olayın güncel-ekonomik tartışmalar boyutuna da göndermeler vardı: “Bir yandan döviz tasarrufu istenirken, öte yandan radyoaktivitesi belki çok daha yüksek olabilecek binlerce ton mermerin yurt dışından getirilmesi eğer gerçekleşirse, bu büyük miktarda dövizin gereksiz yere yurt dışına çıkışı olacak” dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...