1 Aralık 2016 Perşembe

Yalnız Efe kazandı ama devlet inat ediyor

  
 01 Aralık 2016 15:00
     
İzmir’e bağlı Efemçukuru köyünde yapılmak istenen altın madenine karşı açılan dava kazanıldı ama TÜPRAG Şirketi alınan kararı değiştirmeye çalışıyor
Özer AKDEMİR
İzmir
İzmir'in damı Efemçukuru köyünde altın madeni işletilebilmesi için çıkarılan Bakanlar Kurulu Acele Kamulaştırma kararı ile ilgili davanın duruşması Menderes Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. Yargının en üst organının verdiği karar bile devletin ve şirketin inadını kıramadı.
'YALNIZ EFE' GELEMEDİ
Madene arazilerini satmayan tek Efemçukuru köylüsü olan "Yalnız Efe" lakaplı Ahmet Karaçam'ın bağlarına Acele Kamulaştırma Kararı ile el konulmasına karşı açtığı davaya köyünden gelemeyen Karaçam katılamadı. Danıştay'ın ve onun en üst organı olan İdare Dava Daireleri Genel Kurulu (İDDK) tarafından da onaylanan ‘Acele Kamulaştırmaların İptaline’ kararına karşı altın madencileri son hukuk yolu olan karar düzeltmeyi talep etmişlerdi.
EGEÇEP ile İzmir Doğa ve Yaşam Dayanışması'ndan yaşam savunucularının da destek verdiği duruşmada Ahmet Karaçam'ın avukatı Arif Ali Cangı yargı kararının kesinleştiğini, madencilerin yaptığı itirazın hukuken bir anlamı kalmadığını belirterek davanın sona erdirilmesini istedi. Danıştay'daki yeniden yargılama itirazının sonucunun beklenmesine karar veren duruşma yargıcı davayı 2017 Mart ayına erteledi. 
Yalnız Efe kazandı ama devlet inat ediyor  
BİZ BU DAVAYI KAZANDIK AMA...
Menderes Adliyesi önünde duruşmayla ilgili yapılan basın açıklamasında konuşan Cangı, Danıştay İDDGK'dan çıkan kararla Acele Kamulaştırmaların hukuka aykırı olduğunun tescil edildiğini belirterek, "Karar düzeltme yolu olmadığı halde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Başbakanlık ve TÜPRAG Şirketi ortaklaşa karar düzeltme yoluna başvurdular. Mahkeme şimdi onun sonucunu bekliyor. Oysa Acele kamulaştırma kararları ivedi yargılamaya tabidir ve karar düzeltme yolu yoktur. Aynı zamanda İDDGK kararı bütün mahkemeleri bağlar. Bundan sonraki süreçte sonucun değişme olasılığı yoktur. Yani biz bu davayı kazandık" diye konuştu. 
TEK BAŞINA KALINSA BİLE

Ahmet Karaçam'ın kendi bağını koruma mücadelesinin aynı zamanda Efemçukuru köyünün yaşamını koruma mücadelesine dönüştüğünü aktaran Cangı, "Bu mücadele tek başına kalınsa bile mücadelenin sürdürülebileceğine ilişkin somut bir iyi örnektir. Onun mücadelesi hepimize örnek olmalı" dedi. Basın açıklamasının ardından "Ahmet Karaçam yalnız değildir", "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" sloganları atıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...