28 Şubat 2018 Çarşamba

Konaktepe barajı su tutarsa Dersim Ovacık su altında kalacak




 28 Şubat 2018 13:36
   
Dersim Ovacık’ın bir bölümünü baraj suları altında bırakmayı öngören Çevre Düzeni Planı yargı kararlarına rağmen onaylandı. 

Konaktepe barajı su tutarsa Dersim Ovacık su altında kalacak
Özer AKDEMİR
İzmir
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığı duyurulan Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli Çevre Düzeni Planı, Dersim Ovacık ilçesinin bir bölümünün Konaktepe Barajı suları altında kalmasını öngörüyor. Baraj suları tutarsa Ovacık taşınacak. Danıştay'ın konu ile ilgili “ÇED yapmadan plan yapılamaz" diyen iki ayrı kararı olduğunu ifade eden Tunceli Barosu Başkanı Avukat Barış Yıldırım bu kararın hukuken yok hükmünde olduğu görüşünde.
KALKINMA SÜRSÜN DİYE
Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı Değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Konuya dair yapılan açıklamada 2040 yılını hedef alarak hazırlandığı belirtilen planın sürdürülebilir kalkınma perspektifini taşıdığı dile getiriliyor. Bunun için "doğal, tarih ve kültürel kaynakların rasyonel kullanımı" vurgusu öne çıkarılırken, "bölgenin ekolojik dengesinin korunması, konut, tarım, sanayi, turizm gibi arazi kullanım kararlarının düzenli ve dengeli gelişiminin sağlanması" gibi unsurların da gözetildiği ileri sürülüyor. 
BARAJ  SU TUTARSA OVACIK TAŞINACAK!
Munzur Vadisi'nde yapımı planlanan baraj ve HES'lerle ilgili öngörülerin de yer aldığı planın dikkat çeken ayrıntılarından birisi ise Dersim Ovacık ilçesini ilgilendiriyor. Plan Açıklama Raporunun 139. sayfasında yer alan bilgilerde Konaktepe Barajı yapılırsa Ovacık ilçesinin bir bölümünün sular altında kalacağı öngörüsü yer alıyor.  Planın Ovacık İlçesi ile ilgili bölümünde aynen şu cümleler yer alıyor: “Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde yapılması söz konusu olan Konaktepe Baraj Gölü'nün Ovacık yerleşimine olası etkileri göz önüne alınmış ve söz konusu barajın uygulamaya geçmesi ile baraj altında kalacak yerleşimler için ilgili kamu kurum ve kuruluşlardan alınacak görüşler doğrultusunda, yeni yerleşim alanına taşınması durumunda mevcut plan ve eşikler göz önünde bulundurularak, Ovacık yerleşimine ait 2040  yılı için gelişme alanı 51 ha olarak belirlenmiştir".
Barış Yıldırım
BU PLAN YENİ DEĞİL
Avukat Barış Yıldırım
Konuya ilişkin değerlendirmelerini istediğimiz Tunceli Baro Başkanı Avukat Barış Yıldırım'a göre plan yok hükmünde. Çevre Düzeni Planı sürecinin 2012 tarihinden bu yana gündemde olduğunu belirten Yıldırım, Konaktepe Barajı ile ilgili plan yapılmasının hukuken olanaksız olduğunu söyledi. Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES 1 ve HES 2 projelerine ilişkin 22 Mart 2010 tarihinde dava açtıklarını aktaran Yıldırım, Danıştay 13. Dairesinin de projeye ilişkin iptal kararı verdiğini ve kararın kesinleştiğini belirtti. Bu dosya kapsamında Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun da baraj projesi için ÇED süreci işletilmesi gerektiği, bunlar yapılmadan müteakip işlemlerin yapılamayacağı yönünde kararı olduğunu ifade eden Yıldırım, "Hal böyle iken Orman ve Su İşleri Bakanlığı 18 Nisan 2011 tarihinde Munzur Vadisi Milli Parkında yapımı planlanan 4 Baraj ve 5 HES Projesi için "Üstün kamu yararı"  kararı aldı. Böylece bu baraj ve HES'ler ile geçmişte kaçak yapılan Mercan HES'e izin verdi. Bu Üstün kamu Yararı kararı sonrası Munzur Vadisi Uzun Devreli Gelişme Planı 6 Temmuz 2012 tarihinde baraj ve HES Projeleri işlenerek onaylandı. Yani yeni bir süreç değil bu" dedi. 
DANIŞTAY ‘ÇED OLMADAN PLAN YAPILAMAZ’ DEDİ
Bakanlığın bu kararına karşı da dava açtıklarını dile getiren Yıldırım şunları söyledi: “Bu dava kapsamında Danıştay 10. Dairesi Milli Parklar ve Hhvzalar genelinde emsal olabilecek çok önemli bir karar verdi. Karar  da ‘Milli Parkta planlanan baraj ve HES'ler için tek bir tane ÇED yapacaksınız. Bu ÇED'in sonucuna göre üstün kamu yararı olup olmadığına karar alabilir ve plan yapabilirsiniz’ dedi. Yani ‘Plan yapmadan önce ÇED yapman lazım’ dedi. Bu karar hâlâvarlığını koruyor.” 
‘PLAN YOK HÜKMÜNDE’
Danıştay'ın iki ayrı dosyasında verilmiş iki ayrı kararın söz konusu olduğuna vurgu yapan Yıldırım; "Bu bakımdan Çevre Düzeni Planı yapılması hukuken mümkün değil. Yani Konaktepe Barajına ilişkin plan yapılmasının hukuk karşısında bir geçerliliği yok, hükümsüzdür" dedi. 
Çevre Düzeni Planında Munzur Vadisi Milli Parkının önemini, korunması gerektiğinin altının çizildiğine dikkat çeken Dersimli doğa aktivisti Haydar Çetinkaya öbür yandan barajlarla, yollarla vadiye zarar verilecek işler öngörülmesinin mantık dışı olduğunu dile getirdi. 
Son Düzenlenme Tarihi: 28 Şubat 2018 13:47
https://www.evrensel.net/haber/346586/konaktepe-baraji-su-tutarsa-dersim-ovacik-su-altinda-kalacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...