2 Eylül 2019 Pazartesi

Bin jandarma bir mahalleye karşı


02 Eylül 2019 07:54
Jandarma, JES şirketi alana yerleşsin diye mahalleyi adeta işgal etti
Manisa Salihli'de JES şirketi alana yerleşsin diye jandarma adeta Hacıbektaşlı mahallesini işgal etti.
Fotoğraf: Volkan Dalmaz

Özer AKDEMİR

Salihli Hacıbektaşlı Mahallesi JES şirketi SANKO'nun iş ekipmanlarını getirebilmesi için jandarma ve polis tarafından kuşatıldı. Bin kadar jandarma ve polisin yığınak yaptığı mahallede adeta kuş uçurulmuyor.
GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE DİRENİŞE SALDIRMIŞTI
Bu yılın başından bu yana bölgede yapılmak istenen JES'lere karşı mahalle halkı direniyordu. Üç okula birkaç yüz metre uzaklıkta, en yakın konutun 10 metre dibinde, Salihli'yi tepeden gören bir konumda kurulmak istenen JES'e karşı mahallelinin nöbetine geçtiğimiz günlerde jandarma saldırmış, 40'ın üzerinde mahalleli gözaltına alınmıştı. Biber gazı ve jopların kullanıldığı saldırıda aralarında iki CHP milletvekilinin de bulunduğu birçok yurttaş yaralanmıştı.
BİN JANDARMA BİR MAHALLEYE KARŞI
Bugün sabah 08.30 civarında sayıları bin civarında olduğu söylenen jandarma ve polis ekipleri adeta Hacıbektaşlı mahallesine çıkarma yaptı. Salihli Çevre Derneği yöneticilerinden Hakkı Uysal'ın "adeta işgal ettiler" diye yorumladığı jandarma polis çıkarmasının hemen ardından JES'ci SANKO şirketinin iş makineleri ve sondaj kuleleri TIR'larla alana sokulmaya başlandı. Jandarma ve polis işgali nedeniyle mahallelinin evlerinden dışarı çıkamadığını belirten Hakkı Uysal, mahalle muhtarının da kaymakamlığa çağrılarak uyarıldığını ileri sürdü. Şu an için bir kriz masası oluşturmaya çalıştıklarını belirten Uysal, herkesi Salihli Hacıbektaşlı mücadelesine sahip çıkmaya çağırdı.
Fotoğraf: Volkan Dalmaz

JANDARMA LİSEYİ DE ÜS YAPMIŞ!
JES yapılmak istenen alanın yanı başındaki köylülerin nöbet tuttuğu yere giden Salihli Çevre Derneği Başkanı ve Hacıbektaşlı halkının avukatı Seçil Ege Değerli, 4-5 tabur olduğu söylenen jandarmanın her tarafa yığınak yaptığını aktardı. Jandarmanın Sosyal Bilimler Lisesini üs olarak kullandığını ifade eden Değerli, "Olan biten her yönüyle tam bir hukuksuzluk. Mahalle halkı evlerinden çıkamıyor. Çatılarda jandarma gözetiminde JES şirketinin iş makinelerinin alana girişini izliyorlar" dedi.

Fotoğraf: Volkan Dalmaz
MAHALLEDE KUŞ UÇURTULMUYOR  
Mahalleliye "villa yapacağız" diyerek JES çalışmalarına başlayan şirketin okulların ve evlerin hemen dibindeki bir alana JES kurmak için ÇED Gerekli Değildir belgesi verildiğini öğrenen halk bu yılın başında, 2 Ocak'ta çadır kurarak direnişe geçmişti. Köylülerin kararlı tutumlarını aşamayan şirket yetkilileri araya milletvekillerinin de girmesinin ardından direniş çadırının kaldırılması karşılığında sondaj kulelerini sökmüşler ve bazı araç gereçlerini alandan çekmişlerdi. Aylardır sessiz bir şekilde bekleyen konu geçtiğimiz günlerde şirketin alana yeniden iş makinelerini sokmak istemesi üzerine hareketlenmiş, mahalle halkı yeniden makinelerin geçişine karşı yollara dökülmüştü. Geçtiğimiz günlerde yapılan jandarma saldırısı ve gözaltıların ardından mahalleli tekrar JES alanının yakınında nöbete başlamış, Ege'nin birçok yerinden nöbete destek ziyaretleri gerçekleştirilmişti. Bugün ise yüzlerce jandarma ve polis tarafından kuşatılan mahallede adeta kuş uçurulmayarak JES şirketinin alana yerleşmesi sağlanıyor.
EKOLOJİ BİRLİĞİ: HACIBEKTAŞLI HALKININ YANINDAYIZ
ARŞİV | Fotoğraf: Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği, Hacıbektaşlı'daki son gelişmelere dair yazılı bir açıklama yaparak, jandarmanın şirketin özel güvenlik birimi gibi davranmasını protesto etti. "Tüm bileşenlerimizle Salihli Hacıbektaşlı halkının yaşam alanlarını koruma mücadelesinin yanındayız" diyen Ekoloji Birliği, JES'in herkese zarar vereceğine dikkat çekerek devlet kurumlarına ve jandarmaya "Kendi celladınızı korumayın" çağrısında bulundu.
Salihli Hacıbektaşlı halkının aylardır süren direnişine karşı geçtiğimiz günlerde jandarma saldırısı olduğunu, yaralananlar ve gözaltılar yaşandığını aktaran Ekoloji Birliği açıklamasında, "Jandarma bugün sabah saatlerinden itibaren adeta SANKO şirketinin özel güvenlik birimi gibi mahalleyi kuşatarak şirket araçlarının JES yapılmak istenen alana sokulmasına zemin hazırlamışlardır. Bin kadar jandarma, polis, TOMA'lar eşliğinde adeta bir işgal görüntüsünde Hacıbektaşlı'ya yapılan bu yığınak nedeniyle mahalleli evlerinden çıkamaz hale gelmiştir. Okulun bahçesine yerleşen jandarma birlikleri eğitim yuvasını bile üs haline getirmişlerdir" denildi.
Salihli halkına kendi yurdunda, Anayasal hakkı olan yaşam alanı korumak için direnirken yapılan bu müdahalenin  tamamen hukuksuz ve haksız olduğu ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Yaşam alanlarımıza yönelik sermaye saldırılarına karşı halkın vergileriyle maaşlarını alan jandarma ve polisin yine halkın önüne dikilmesi ve bazen şiddete başvurması da asla kabul edilemez ve hukuksuzdur. Bu, aynı zamanda AKP hükümetinin halktan değil şirketlerden yana bir hükümet olduğunu, şirketle işbirliği içindeki MHP'li Salihli Belediyesinin de kendisini seçen vatandaşların emanetine ihanet ettiğini ortaya koymaktadır.
Ekoloji Birliği olarak Salihli halkının yaşam alanını koruma mücadelesinin ulusal, uluslararası yasaların yanı sıra, bütün etik değerler nezdinde de meşru olduğunu bir kez daha belirtiriz ve kendileriyle dayanışma içinde olduğumuzu duyururuz.
Devletin kolluk güçlerinin halkla karşı karşıya gelmesine neden olan, halkı adeta kuşatarak şirketin özel güvenlik birimleri gibi çalışmasının emrini verenler yarın o jeotermalin saçtığı zehirler nedeniyle kendilerinin ve çocuklarının da zehirleneceğini bilmeliler!..
Salihli halkının mücadelesine sonuna kadar sahip çıkarken, devlet kurumlarına ve kolluk güçlerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; Kendi celladınızı korumayın!"

VİDEO| JES direnişine jandarma saldırısı: Bir sürü video çekti, kıralım telefonu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...