6 Şubat 2020 Perşembe

Aydınlılar yaşam, JES’çiler imaj derdine düştü!


06 Şubat 2020 11:45

Aydın’ın ana caddelerine JES’leri öven afişler asılması yurttaşların tepkilerine neden oldu. Tepkiler üzerine açıklama yapan Aydın Büyükşehir Belediyesi afişlerin kaldırıldığını duyurdu.
Aydın’ın ana caddelerine JES’leri öven afişler asılması yurttaşların tepkilerine neden oldu
Aydın’ın ana caddelerine JES’leri öven afişler asılması yurttaşların tepkilerine neden oldu
Fotoğraf: Gönül Hastaoğlu

Özer AKDEMİR
Yıllardır jeotermal enerji santrallerinin (JES) çevre, sağlık, tarıma etkileri konusunda çok büyük sorunlar yaşanan Aydın’ın ana caddelerine JES’leri öven afişler asılması yurttaşların tepkilerine neden oldu.
JES şirketleri bozulan imajını bu tür ilanlarla düzeltme derdine düşerken Aydınlılar ise kirlenen çevrenin, artan kanser oranlarının, bitme noktasına gelen tarımın yani geleceklerinin derdindeler.
YALAN YANLIŞ BİLGİLERLE JES GÜZELLEMESİ
Sabah Aydın’ın ana caddeleri üzerindeki billboardlarda JES’leri öven, JES’lere karşı verilen mücadeleyi ise “dış güçlerin kışkırtması” olarak karalayan afişleri gören Aydınlılar tepki gösterdiler. Aydın’ın ana caddelerindeki billboardlarda Jeotermal Enerji santralleri Yatırımcıları Derneği (JESDER) imzasıyla asılan afişlerde “İncir, zeytin ve pamukta rekor kıran çiftçilerimizi kutluyoruz. JES’lerin doğaya zararı yoktur”, “Bütün dünyada jeotermal santraller doğa dostudur”, “JES santrallerinden çıkan duman değil su buharıdır”, “Dış güçlere rağmen yerli ve milli kaynaklarımızla elektrik üretmeye devam edeceğiz”, “Türkiye’nin enerji ithalatı geçen yıl %4.2 azaldı” gibi cümleler yazıldı.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TEPKİ
Sosyal medyadan afişlerin halka yanlış bilgi verdiği ve verilen mesajların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Aydınlılar, Büyükşehir belediyesini de arayarak bu afişlere müdahale etmelerini istediler. Çine Yaşam Platformu sözcüsü Ahmet Uslu billboardlarda yazılanların gerçek dışı olduğunu ve Aydın’da JES’ler yüzünden yıllardır yaşanan sorunları gizlemeyi amaçladığını belirterek, halka yalan bilgiler veren bu ilanların billboardlara asılmasına izin veren Aydın büyükşehir belediyesini de eleştirdi. Uslu, “Aydın topraklarına, havasına, suyuna, yaşam alanlarına pervasızca saldıran jeotermal şirketlerin reklam panosu olarak Aydın Büyükşehir Belediyesine ait panoları kullanmasını ve kullandırılmasını protesto ediyoruz. Reklamlar derhal sökülmelidir” dedi. Tire Başköy Jeotermal mücadelesinden Sami Şengün’de Aydın büyükşehir belediyesinin bir yandan halka jeotermal karşıtı söylemler ederken diğer taraftan billboardlarını JES şirketleri için bu tür reklamlara kiralamasının iki yüzlülük olduğunu belirterek derhal kaldırılması gerektiğini söyledi.
Aydın’ın ana caddelerine JES’leri öven afişler asılması yurttaşların tepkilerine neden oldu
AYDIN HALKININ MÜCADELESİ YOK SAYILIYOR
Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kazım Erol:
Aydının havasına, suyuna, toprağına, insanına pervasızca hukuksuzca saldıran, özel ürünleri ile karşılaştır zeytinini incirini yok etme aşamasına getiren Jeotermal Enerji şirketlerinin reklamını billboardlarında yayınlayarak Aydın halkının bu hukuksuzluklara karşı verdiği mücadeleyi yok saymıştır. Aydın Büyükşehir Belediyesine bu yanlışından derhal dönmesini, ve bu mücadelede halkının yanında yer almasını istiyoruz.
JES’LER AYDIN’I KUŞATTI
JES’lerin Aydın’da tarımı bitirme noktasına getirdiği, havayı, suyu kirleterek kenti kanser oranlarında Türkiye birincisi yaptığı iddialarını uzun zamandır yüksek sesle dillendirirken, JES’lere karşı mücadele de her geçen gün gelişiyor. Kenti adeta çepeçevre kuşatan, içme suyu sağlayan İkizdere Barajının yanına, incir ve zeytin bahçelerinin ortasına, üniversite hastanesine birkaç kilometre uzaklığa kadar sokulan JES’lere karşı Kızılcaköy’de, Pamukören’de, Kuyucular’da, Yılmazköy’de ve daha birçok yerde halkın direnişi var. JES’lere karşı açılan davalarda verilen bilirkişi raporları JES’lerin özellikle Aydın’ın en önemli tarımsal ürünleri incir ve zeytin açısından son derece olumsuz etkileri olduğunu ortaya koyarken, Germencik Alangüllü’de hemen JES’lerin dibinde yer alan bir bahçede yüzlerce zeytin ağacının birkaç hafta içerisinde kurumasının da JES’lerden kaynaklandığı ortaya çıkmıştı.
Aydın’ın ana caddelerine JES’leri öven afişler asılması yurttaşların tepkilerine neden oldu
JES'LERİ ÖVEN AFİŞLER KALDIRILDI
Aydın’ın ana caddelerine JES’leri öven afişler asılması yönelik tepkilerden sonra akşam saatlerinde JES reklamları kaldırıldı. 
Konuyla ilgili Aydın Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklama yaparak belediyenin JES'lere karşı tutumunun net olduğu ifade etti.  Açıklamada, "Efeler ilçemizde 3. şahıslar tarafından işletilmekte olan billboardların bazılarında jeotermallerle ilgili çeşitli görseller yer almıştır. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin jeotermaller konusundaki görüşleri nettir. Aydın Büyükşehir Belediyemiz bu konuda hassasiyet göstermektedir. Bu hassasiyet billboardların işletmesini yapan ilgili firmaya iletilmiştir. Görseller de billboardları işleten ilgili firma tarafından kaldırılmıştır" ifadelerine yer verildi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...