13 Şubat 2020 Perşembe

Kayıp tablolarla ilgili 6 belediye görevlisi zimmet suçlaması ile yargılanacak


 13 Şubat 2020 17:01

İzmir Büyükşehir Belediyesinde kaybolan tablolarla ilgili 6 belediye görevlisi ağır ceza mahkemesinde "zimmet suçu"yla yargılanacak.
 
Görsel: İzmir Büyükşehir Belediyesi kataloğu
Özer AKDEMİR
İlk kez Evrensel'in gündeme getirdiği İzmir Büyükşehir Belediyesinden kaybolan tablolarla ilgili 6 belediye görevlisi ağır ceza mahkemesinde "zimmet suçu" ile yargılanacak.
ZİMMET SUÇLAMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi demirbaşları arasında yer alan 28 farklı ressamın 33 tabloluk koleksiyonunun sır olması ile ilgili haberimiz sonrası başlatılan soruşturmalar yargıya taşınmıştı. Aralarında çok ünlü ressamların tablolarının bulunduğu resim koleksiyonunun yıllardır izini süren stratejik planlama uzmanı Ali Rıza Avcan, ısrarla gündemde tuttuğu kayıp tablolarla ilgili açılan davaların bir kısmının zamanaşımından düşmesine rağmen 6 belediye çalışanının "zimmet" suçlaması ile ağır ceza mahkemesinde yargılanacağını açıkladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesine ait olup ortadan kaybolan 33 adet değerli tablonun bulunması için 2017 yılının başından bu yana devam eden süreci özetlersek:
ÜNLÜ RESSAMLARDAN 33 DEĞERLİ TABLO
İzmir Büyükşehir Belediyesinin depolarında yer alan 33 değerli tablo İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Burhan Özfatura zamanında iki yıllık bir bakım-onarım sonrasında belediye demirbaşına kaydedilerek sergilenir ve tüm tabloları kapsayan bir katalog hazırlanır. 1998 yılı Nisan ayında basılan katalogda, aralarında Bedri Rahmi, Aliye Berger, Şeref Bigalı, Metin Eloğlu ve Cavit Atmaca gibi tanınmış 28 ressama ait toplam 33 değerli tablo bulunmaktadır. 2017 yılında bu tabloların mevcut olup olmadığını ortaya koymak amacıyla Ali Rıza Avcan tarafından yapılan araştırmada tabloların olmadığı ortaya çıkar. Bunun üzerine Avcan, 20 Eylül 2017 tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak ortadan kaybolduğu anlaşılan tablolarla ilgili olarak görevli, yetkili ve sorumlu olanlar hakkında işlem yapılması talebinde bulunur. Ayrıca aynı gün Sayıştay Başkanlığı'na gönderdiği diğer bir dilekçe ile kamu zararına sebep olan görevliler hakkında tazminat kararı alınmasını talep eder.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA DAVASI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı başşvuru üzerine İçişleri Bakanlığının onayı ile konunun soruşturulmasına başlar. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, söz konusu tabloları 2008 yılında imha ettikleri belgelenen biri genel sekreter yardımcısı, biri kültür sanat daire başkanı, ikisi şube müdürü, biri şef, biri de memur 6 belediye görevlisi hakkında "görevi kötüye kullanma" suçu iddiasıyla hazırlanan fezleke, İl İdare Kurulu onayından sonra mahkemeye sevk edilir. Bu arada kayıp tablolar konusu Sayıştay'ın 2017 yılı Denetim Raporu'nda yer alması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm belediyeyi kapsayan geniş bir araştırmasında daha fazla sayıda tablonun kaybolduğu ortaya çıkar. Kayıp 33 tablodan bir kısmının ise belediyenin değişik birimleriyle Konak Belediyesinde olduğu belirlenir.
"TABLOLAR İZMİRLİLERE AİT"
2018 yılının sonunda İzmir 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayan kamu davası, 11 Nisan 2019 tarihinde, suçun işlendiği tarihin 2008 olması ve aradan 10 yıldan fazla bir sürenin geçmesi nedeniyle zamanaşımı süresi 10 yıl olduğu için düşer. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi aynı sanıkların, zamanaşımı süresi bu kez 15 yıl olan "zimmet" suçuyla yargılanacaklarına karar verir.
Davanın ilk duruşması 9 Mart 2020 günü yapılacak.
Konuyu gündemde tutan Avcan, tabloların ortadan kaybolmasına neden olan 6 belediye görevlisinin zamanaşımı engeline takılmadan yargılanmaları ile ilgili "benim amacım bağcıyı dövmek değil, üzümü yemek. Yani kim ne şekilde ceza alırsa alsın, İzmir'e ait o değerli tabloların yine İzmir'e ait olmasıdır..." dedi.

Görsel: İzmir Büyükşehir Belediyesi kataloğu
İzmir Büyükşehir Belediyesinde 33 tablo sır oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesinde 33 tablo sır oldu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...