31 Mart 2020 Salı

Halk sağlığı uzmanları: Kelle paça, sarımsak yemek değil temizlik korur


31 Mart 2020 14:35
 Son Güncellenme Tarihi: 31 Mart 2020 15:27

Halk Sağlığa öğretim üyeleri Covid-19 salgını ile ilgili güncel bilgiler ışığında doğruları ve yanlışları yazdılar.
 GÜNCELLENDİ

Sokağı yıkayan belediye çalışanları
Özer AKDEMİR
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı öğretim üyeleri tarafından yayınlanan "Yeni Koronavirüs Salgını Korunmada Etkili Yaklaşımlar" başlıklı makalede Covid 19 virüsüne karşı etkin korunma yöntemleri ve bazı yanlış bilgilere dikkat çekildi. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Çöl ve Dr. Halit Emin Alıcılar imzası ile Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nin internet sitesinde yayınlanan makalede her gün yenilenen bilgilerin ışığında kanıta dayalı üretilmesi gereken bilgilerin yanında gerek televizyon, gazete gibi medya araçlarında gerekse sosyal medya aracılığıyla bazı yanlış ya da faydası olmayan uygulamaların da önerildiğine dikkat çekiliyor. Salgına yönelik önlemlerin başında ellerin yıkanması ve gün içerisinde yüz bölgesiyle temas etmemesi geldiğinin belirtildiği makalede, "Öksürür, hapşırırken ağız mendil ile kapatılmalı, sosyal temas azaltılmalı, kalabalık alanlardan uzak durulmalıdır. Hastaların başka insanların yanındayken veya sağlık kuruluşuna giderken tıbbi maske takması gereklidir" deniliyor.
"YANLIŞ BİLGİDEN UZAK DURUN"
Burnun düzenli olarak tuzlu suyla yıkanmasının ya da sirke kullanımının virüsten koruduğuna dair bir kanıtın olmadığını aktaran bilim insanları, "Klorokin gibi ilaçların kullanımının yararlarına yönelik herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Hastalıktan korunmada ve salgınla mücadelede yanlış bilgiden uzak durmak çok önemlidir. Bu doğrultuda medyada konunun uzmanı olmayan kişilerin güvenilir olmayan açıklamalarda bulunmasının önüne geçilmelidir" denildi.
"EN BÜYÜK DÜŞMAN YANLIŞ BİLGİDİR"
2019 yılının sonunda Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde tespit edildikten sonra kısa sürede bütün dünyaya yayılarak “pandemi”ye yol açan COVID-19'un "çok önemli ve çok acil bir halk sağlığı sorunu" olduğu ifade edilen makalede, "Böylesi acil durumlarda kanıta dayalı üretilmesi gereken bilgilerin en büyük düşmanı ise konunun uzmanı olmayan, eksik bilgi sahibi kimselerin veya provokasyon amaçlı, çıkarları doğrultusunda yanlış bilgi üreten kişilerin söylemleridir" deniliyor.
Günlerdir birçok kurum tarafından dile getirilen bulaşma yollarına yönelik su, sabun, alkol bazlı el dezenfektasyonu, sosyal mesafenin korunması, ellerin yüz ve ağıza temas etmemesi, kitlesel toplantıların askıya alınması gibi birçok virüse maruz kalmamaya dönük önlemler sıralanırken, sıkça dile getirilen bazı önlemlere dair de görüşlere yer verildi;

ELDİVEN TAKMAK RİSKLİ OLABİLİR
Bunlardan bazıları şöyle;
  • Halka açık alanlarda eldiven takılması yeterli bir önlem değildir. Ellerin düzenli olarak yıkanması çok daha etkilidir. Eldiven kullanımı sırasında ellerin yüzle teması hastalık bulaşmasına sebep olabilir. Eldiven kullanımıyla kişide oluşan hijyen algısı riskli davranışların artmasına da yol açabilir.
  • Evcil hayvanların hastalığı bulaştırabileceği bilgisi kanıta dayalı değildir. Hong Kong’da enfekte olmuş bir köpek örneği olmasına rağmen, bugüne kadar bir köpeğin, kedinin veya herhangi bir evcil hayvanın COVID-19’u iletebileceğine dair bir kanıt yoktur. 
  • SARS-CoV-2 virüsünün sıcak ve nemli iklime sahip bölgelerde bulaşabileceği bilgisi eksiktir. Mevcut bilgilere göre virüs her ortamda bulaşabilmektedir. Buna karşın virüsten korunmak adına fazla sıcak suyla banyo yapmanın da etkisi bulunmamaktadır. Aksine vücut yanıklarına sebep olabileceği için önerilmemektedir. Ayrıca soğuk hava ve kar yağışının virüsü öldürdüğüne dair inanış da kanıta dayalı değildir. 2003 yılındaki SARS salgını sıcaklık gibi iklim kaynaklı sebeplerle değil, yoğun ve etkili önlemlerle durdurulmuştur.
  • UV radyasyon cilt tahrişine neden olabileceğinden, UV lambalar elleri veya cildin diğer bölgelerini sterilize etmek için kullanılmamalıdır.
  • Vücuda alkol veya klor püskürtmek, vücuda girmiş olan virüsleri öldürmez. Bu tür maddelerin püskürtülmesi özellikle mukozalara zararlı olabilir.
  • Burnun düzenli olarak tuzlu suyla yıkanmasının ya da sirke kullanımının virüsten koruduğuna dair bir kanıt yoktur.
  • Sarımsak, bazı antimikrobiyal özelliklere sahip olabilen sağlıklı bir besindir. Bununla birlikte, mevcut salgından sarımsak yemenin insanları koruduğuna dair bir kanıt yoktur.
  • Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır.
  • Kelle paça çorbası gibi bağışıklığı güçlendirdiği düşünülen gıdalarla ilgili de bilimsel bir kanıt yoktur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için besin desteği veya vitamin takviyelerine ihtiyaç yoktur. Bu konuda en etkili yöntemler dengeli beslenme, fiziksel egzersiz ve sağlıklı uyku düzenidir. Yeterli dinlenme, hastalıktan korunmada tavsiye edilen etkin önlemlerdendir.
  • Sıtma tedavisinde kullanılan hidroksiklorokinin COVID-19 hastalarında virüs yükünü azalttığına dair çalışmalar mevcut olup hastaların tedavi algoritmalarında yer almaya başlamıştır. Ancak bu ilacın profilaktik kullanımının yararlarına yönelik herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Bu nedenle ilacın hastalık öncesinde hekim tavsiyesi olmadan kullanılması uygun değildir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...