4 Mart 2020 Çarşamba

"Salda Gölüne millet bahçesi onaylandı" haberlerine tepki: Kim neyi onayladı?


04 Mart 2020 12:51

Salda Gölü'ne millet bahçesi yapılması projesinin onaylandığına yönelik açıklamalar tartışma yarattı. Hukukçular “Dava süreci devam ediyor” dedi.

Özer AKDEMİR
İzmir
Turkuaz renkli kumsalı nedeniyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak bilinen Salda Gölü'ne millet bahçesi yapılması projesinin onaylandığına yönelik açıklamalar tartışma yarattı. İki AKP'li vekilin Salda Gölü projesinin onaylandığına yönelik yazılı açıklamalarına hukukçular “Dava süreci devam ediyor. Bu açıklamalar olsa olsa 8 aydır açıklanmayan ihale sonucunun duyurulması için yapılıyor” dedi.
AKP BİLDİĞİNİ OKUDU
Salda Gölü’nde yapılması planlanan millet bahçesi projesi, göl  ve çevresinin tabiat parkı ve 1. derece doğal sit koruma statüleri olmasına rağmen yapılıyor. Uzmanlarınyapılması planlananmillet bahçesinin doğal yapısı, ekosistemi ve biyoçeşitlilik anlamında göle büyük zararlar vereceği ve projenin hukuki olmadığı uyarılarına rağmen AKP yine bildiğini okudu.
Burdur Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde bulunan Salda Gölü'ne yapılacak millet bahçesi projesinin onaylandığına dair AKP Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur ortak yazılı açıklama yaptılar. Projenin detaylarının tamamlandığını ve bütün kurullarca onaylandığını belirten milletvekilleri yazılı açıklamalarında Salda Gölü’ne gelecek turist sayısının artacağını ileri sürerek, göl yakınına yapılması planlanan millet bahçesi için gerekli tüm onayların alındığını ileri sürdüler.
YENİ BİR ONAY YOK’
İki AKP milletvekilinin açıklamalarını yorumlayan Antalya Barosu Avukatlarından Tuncay Koç bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nun projeye zaten geçtiğimiz yıl temmuz ayında onay verdiğini kaydeden Koç, “Plana dava açmıştık. Yeni planlar yaptılar, planlar askıdan indikten sonra aralık ayında ona da dava açtık. Şimdi büyük ihtimalle temmuzda yaptıkları ihaleyi açıklayacaklar. İhaleyi yapmışlar ama tepki olduğu için açıklamamışlardı. Milletvekilleri bir alan temizliği yapıyorlar kendilerince. Yeni bir onay yok yani” dedi.

İHALE KANUNA AYKIRI
31 Temmuz’da yapılan ihale ile ilgili ihaleyi yapan TOKİ yetkilileri hakkında bölgenin sit alanı olduğu, imar planı daha kesinleşmeden ihaleye çıkmanın Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’na aykırılık taşıdığı gerekçeleriyle suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Koç, “Mahkeme suç duyurumuzu  reddetti, sorumluluk yoktur bunda diye. Buna karşın yeni bir idari karardan bizim haberimiz yok. Üstelik açtığımız davalar da devam ediyor. İhalenin iptali davasını kaybettik ama temyiz ettik, Danıştay’da bekliyor. İmar planı davası da Isparta İdare Mahkemesinde” dedi.
İHALE SONUCUNU 8 AYDIR AÇIKLAMADILAR
Proje ve imar planlarına açılan davanın hukukçularından Av. Munip Ermiş de milletvekillerinin açıklamalarını basından öğrendiğini belirterek, “Onaylanma denilen şey bir süreç. Bir proje yaptılar. Çevre düzeni planları yaptılar. Bu plan kesinleşmeden 31 Temmuz’da ihale açtılar. İhaleyi 8 aydır açıklamadılar. Daha sonra eylül ayında planı tadil ettiklerini ilan etiler. Tadilat projesi yaptılar. Biz hem tadil edilen projeye hem de öncekine dava açtık. Son açtığımız planla ilgili dava Danıştay’a gitti geldi ve sonuçta en son yaptıkları plan tadilatı davası Isparta’da devam ediyor. Kesinleşmiş bir şey yok yani. Yasal süreç devam ediyor. Mahkeme de geçen hafta belgeleri istedi” dedi.
YAPILAN İŞ HUKUKİ DEĞİL
Yapılan işin hukuki olmadığını vurgulayan Ermiş, “Proje onaylandı diyorlar, kim neyi onaylıyor? Bir onay makamı yok ki! Yeni bir yazı dosyaya giremez, çünkü açılmış bir plan davası var ve süreç yürüyor.  Hangi makam onayladı? Kim neyi onayladı. Yapacakları herhalde ihaleyi açıklamak. Saygıları varsa önce mahkemenin sonucunu beklerler" diye konuştu.

Salda Gölü ihalesi yapıldı, teklifler değerlendiriliyor

Salda Gölü ihalesi yapıldı, teklifler değerlendiriliyor

Salda Gölü ihalesi yapıldı, teklifler değerlendiriliyor



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...