9 Aralık 2020 Çarşamba

Dersim'deki baraj yaşam alanlarını yok ediyor: Dağ keçisi baraj suyunda boğuldu

 09 Aralık 2020 18:27

Dersim'de, ABD'li bir iş insanının kurşunlarından korunan dağ keçileri, Peri Çayı üzerinde yapılan Pembelik barajında boğulmaktan kurtarılamıyor.

Fotoğraf: Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DEF)


ÖZER AKDEMİR


İzmir

ABD'li bir iş insanının kurşunlarından korunan Dersim'deki dağ keçileri Peri Çayı üzerinde yapılan Pembelik barajında boğulmaktan kurtarılamıyor. Pembelik baraj gölünde boğulmuş halde bulunan bir dağ keçisinin görüntüleri barajın yöredeki yaşama yönelik yıkıcı etkisini apaçık ortaya koyuyor.

TEPKİLER DAĞ KEÇİSİ AVINI ÖNLEDİ AMA...

Yaşam alanları Pembelik Barajının suları altında kalan dağ keçileri baraj sularında ölmeye devam ediyor. Gerek barajın yapımı sürecinde, gerekse su tutmasının ardından birçok yaban keçisinin sularda boğularak öldüğüne yönelik birçok haber yapıldı. En son ABD'li bir iş insanının para karşılığı Dersim'de dağ keçisi avlamak için izin alması sonrası gelişen tepkiler ihalenin iptal edilmesine ve ABD'li iş insanının Dersim'e gelmesine engel olurken, geçtiğimiz günlerde Pembelik barajında bir dağ keçisinin daha boğularak öldüğü görüntüler yörede yaşayan yurttaşlar tarafından paylaşıldı.

BARAJ BÖLGEDEKİ YAŞAMI TECRİT ETTİ

Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DEF) tarafından paylaşılan fotoğraf ve video görüntülerinde baraj suları içerisinde yaşamını yitirmiş bir dağ keçisi yer aldı. Platform tarafından yapılan açıklamada Pembelik Barajının yapımı ile Elazığ-Dersim-Bingöl illerine bağlı köylerin iletişimini sağlayan köprülerin sular altında kaldığı ÇED projesinde bu köprülerin yapılmasını taahhüt eden Limak şirketinin sözünü tutmadığı dile getirildi. Köylülerin ulaşım hakkını ortadan kaldırıldığını ve birçok köyün bu nedenle tecrit altında yaşadığını belirten Platform, bu tecridin diğer canlıların yaşamlarına da mal olmaya devam ettiği dile getirildi.

"İÇİMİZDEKİ AMERİKAN AVCILARI"

5 Aralık 2020 tarihinde Elazığ-Karakoçan-İlbey mezrasından, barajın karşı yakasındaki Bingöl-Yayladere-Çayağzı Köyüne geçerken bir dağ keçisi tekrar boğularak yaşamını yitirdiğini belirten Platform açıklamasında şu görüşlere yer verildi; "Yaşadığımız coğrafyada, inanç yerlerimizi sular altında bırakan, topraklarımızı, ormanlarımızı, sularımızı yok eden, dili olmayan canlıların suya erişimini imkansız hale getiren, sermayenin bu rant projeleri, Peri Vadisinde bir ekolojik soykırım yapılarak, Peri Suyu halkı ile birlikte, insan olmayan diğer canlılarda cezalandırılıyor. Dağ keçilerinin avlanılması için, Amerikan vatandaşlarına özel bir izin gerekmeden, onlar adına izin verilen içimizdeki Amerikan avcıları bu işi layıkıyla yapmaktadırlar. Yaşanan bu sürecin sonucunda yaban yaşamın hayatlarına mal olan bu sorunun çözülmesi için yetkili mercilerin bir an önce harekete geçmesini kamuoyu önünde talep ediyoruz.”

https://www.evrensel.net/haber/420728/dersimdeki-baraj-yasam-alanlarini-yok-ediyor-dag-kecisi-baraj-suyunda-boguldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...