15 Aralık 2020 Salı

Doğuş Prina Fabrikası’ndan yeni bir çevre katliamı!..

 15 Aralık 2020 22:48

Ayvalık’ta bulunan Doğuş Prina Fabrikasından yaşanan taşma Nikita deresine ve İzmir Çanakkale karayoluna kadar yayıldı.

Fotoğraf: Ayvalık Tabiat Platformu


ÖZER AKDEMİR
Balıkesir

Aylardır Ayvalıklıların adeta kabusu haline gelen Doğuş Prina Fabrikası yine büyük bir çevre kirliliğine imza attı. Fabrika bahçesinden taşan prina Nikita deresine ve İzmir Çanakkale karayoluna kadar yayıldı. Taşmanın nedeni bilinmezken, fabrikanın kurutma havuzlarının yıkılması sonucu olduğu tahmin ediliyor.  

AYVALIKLILAR AYLARDIR ŞİKAYET EDİYORLARDI

Doğuş Prina Fabrikasının bacasından çıkan yoğun duman ve yayılan koku nedeniyle pencerelerini açamadıklarını belirten Ayvalıklılar, yetkililere fabrikanın kapatılması çağrısında bulundu. Geçtiğimiz mayıs ayında Ayvalık’ın içinden geçen Nikita deresi simsiyah akarak denize dökülürken, yapılan incelemelerde dereyi prina fabrikasının kirlettiği tespit edilmiş ve para cezası kesilmişti.

PRİNA DEREYE, KARAYOLUNA TAŞTI

Ayvalık’tan bugün gelen görüntüler ise prina fabrikasının büyük bir çevre kirliliğini daha gözler önüne serdi. Fabrikanın içinden yayılan prina çevresine, yanından geçen dere ve şehirlerarası karayoluna kadar taştı. Balçıklı bir sıvı şeklinde etrafa yayılan prina nedeniyle polis ve belediye yetkilileri karayolları çevresinde emniyet şeridi çekerek önlem almaya çalıştı. Fabrika bahçesinin tamamen prina ile kaplandığının görüldüğü videolarda kirliliğin fabrikanın yanından geçen Nikita deresine de aktığı görülüyor. Belediye görevlileri tutanakla kirliliği tespit ederlerken, fabrika hakkında hem cezai hem de idari soruşturma başlatılacağı öğrenildi.

“BUGÜN YENİ BİR ÇEVRE TAHRİBATI YARATTILAR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık halkının yıllardır fabrikadan şikayetçi olduğunu söyleyerek, platform olarak bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçeler verdiğini ifade etti.

Platform, “Israrlarımız sonucu bir defa gece gelip denetim yapıp, koku kaynaklarını tespit ettiklerini ama TÜBİTAK MAM ile ayrıca bir ölçüm yapacaklarını yazdılarsa da halen bu ölçüm gerçekleştirilmiş değil. Akredite kuruluşun verdiği raporlara bizler güvenmiyoruz. Bunlar yetmezmiş gibi mayıs ayında Nikita deresine saldıkları zeytin karasuyu ile hem dere hem de önemli turizm bölgesi olan Sarımsaklı denizi kirlendi. Bugün yeni bir çevre tahribatı yarattılar. Affedilir bir durum değil. Verilen idari para cezası doğada yaratılan tahribatı gideremez” dedi.

Firmanın 2015 yılında kapasite artırdığını hatırlatan platform, “Sadece Ayvalık değil Edremit körfezi ve Egenin atıklarını topluyor. Ayvalık Ege’nin prina atık deposu haline geldi. Yaşam savunucuları olarak yetkililerin sermaye sahiplerini kollamak yerine ivedilikle denetimleri yapmasını ve Ayvalık halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Belediye zabıta ekipleri ve İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı konuyla ilgili tutanak tutup savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.  Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Nikita Deresi’ne karasu tahliye eden ve kentte olumsuz hava kirliliği yaratan Doğuş Prina fabrikası hakkında geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ayvalık’tan yükselen feryatlara tepkisiz kalmamıştı. Bakanlık altı ay süreyle kentin çeşitli noktalarında ölçüm ve analizler yapmak üzere “Hava Kalitesi Ölçüm Aracı”nı kentte görevlendirmişti.

Ayvalık'ın temiz havasının prina işleyen bu tesisten salınan duman ya da buharın özellikle kış aylarında bazı gecelerde kentin havasını solunamaz hale getirdiğini ve gittikçe büyüyen bir yaraya dönüşmekte olduğunu vurgulayan Başkan Ergin, “Ölçüm aracı altı ay süreyle ölçümler yaptı. Hem yaz hem de kış mevsiminin girişine kadar süren  ölçümler sonucunda bakanlık bir sonuca varacak. Bizim arzumuz fabrikanın gerekli önlemleri alması, güçlü bir duman filtresi kullanması, ayrıca atık suları içilecek düzeyde arıtması. Kimse kente hizmet veren bir tesisin kapısına kilit vurulmasını istemez. Altı ay sonra ölçüm sonuçları ortaya çıkacak. Fabrika yetkililerinin de ölçüm sonuçlarına saygı göstererek gerekli önlemlerini almasını bekliyoruz” demişti.

https://www.evrensel.net/haber/421296/dogus-prina-fabrikasindan-yeni-bir-cevre-katliami

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...