17 Haziran 2021 Perşembe

Hem doğayı tahrip ediyor hem gazeteciyi engelliyor!

 17 Haziran 2021 11:48

Bozcaada Habbele Koyu'nda doğa tahribatı devam ediyor. Koydaki bir otel işletmecisinin çeşitli gerekçelerle koya iş makineleri sokarak yaptığı tahribat bu yıl da tekrarlandı.

Bozcaada Habbele | Fotoğraf: Berna Küpeli

  •  ANASAYFA
  •  ÇEVRE   Özer AKDEMİR
  • İzmir

    Çanakkale Bozcaada'nın eşsiz koylarından Habbele Koyu'nda doğa tahribatı bitmek bilmiyor. Bertiz Otel işletmecisinin koya iş makineleri sokarak yaptığı tahribat bu sene de tekrarlandı. Yaklaşık dört yıldır çeşitli gerekçelerle koya iş makineleri sokan Bertiz Otel işletmecisi turizm sezonunun açılmasıyla bu yıl da binaların denize kaydığı gerekçesi ile koya iş makinesi soktu. İşletme sahibi Habbele Koyu’nda kepçelerle çalışma yapılmasını haberleştirmek için çekim yapan bir gazetecinin aracının alandan çıkışı, işletmenin kepçeleri tarafından engellendi.

    KOYDAKİ ÇALIŞMALARI GÖRÜNTÜLEYEN GAZETECİ ENGELLENDİ

    Habbele koyundaki inşaat çalışmalarını görüntülemek için aracıyla bölgeye giden Bozcaada Haber Gazetesinden Serkan İlik aracının geçeceği yol kepçe ile tıkanarak geçişi engellendi. İlik bu durumu çektiği video ile görüntüledi. Gazeteci İlik, yapılanın hukuksuz olduğunu ve kendisini alıkoyamayacaklarını belirterek yolun açılmasını istemesine rağmen, "Kepçe bozuldu" gerekçesiyle uzun süre yol açılmadı. Görüntülerde otel yetkililerinin İlik'e yönelik tehditlerde de bulunduğu görülürken, İlik tarafından telefonla aranan jandarmanın gelmesi ile bozuldu denen kepçe çalıştırılarak yol açıldı. İlik kendisini alıkoyanlar hakkında suç duyurusunda bulunurken, otel yetkilileri de gazeteci hakkında şikayetçi oldular. Basın Konseyi başkanı Pınar Türenç İlik'i arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

    ÖZEL BEACHLERE ZEMİN HAZIRLANIYOR

    Bozcaada'nın Habbele Koyu ile Sulubahçe arasında yer alan sahil boyundaki kıyı şeridine Bertiz Otel adlı bir işletme tarafından "kıyı düzenlemesi" gerekçesiyle 4 yıldır iş makinelerinin sokulması adalıların tepkisini çekmeye devam ediyor. Koydaki tahribata ses çıkarmadığı gerekçesiyle Bozcaada Belediyesini de eleştiren Bozcaada Forum üyeleri inşaat çalışmaları önünde basın açıklaması yaparak, şu konulara dikkat çekti: "İşletmenin denize kaydığı gerekçesiyle yapılan "gabion duvar" bölge ekosisteminde geri dönüşü olmayan tahribata yol açmıştır. Forum katılımcıları olarak, yapılan bu projenin emsal teşkil ederek aynı koyda ve adanın farklı bölgelerinde yeni tahribatlara yol açacağı ve günü birlik turizm tesisi söylemi altında hızla "özel beach club"lara zemin hazırlayacağı endişesini taşımaktayız. Vahşi turizm ile büyük bir değişim içine giren Bozcaada, sakinlerinin çoğunluğunun bilgisi dışında yapılmakta olan, birçok konuyu kapsayan yeni plan, proje ve uygulamalarla maalesef özgün kimliğini kaybetmiş, sıradan, birbirinin benzeri "turizm destinasyonları"dan bir diğerine dönüştürülmek istenmektedir." Bozcaada Forum katılımcıları Habbele Koyu'nda ve diğer koylarda emsal oluşturacak büyük doğa tahribatı yaratan plan, proje ve uygulamalara derhal son verilmesini istediler.

    https://www.evrensel.net/haber/435671/hem-dogayi-tahrip-ediyor-hem-gazeteciyi-engelliyor

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

      01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...