29 Haziran 2021 Salı

Kuşadası'da milli park yakınındaki hafriyat alanına dair yürütme durduruldu

 29 Haziran 2021 12:13

Aydın Büyükşehir Belediyesinin Kuşadası Güzelçamlı Mahallesi yakınında oluşturmak istediği hafriyat alanına karşı açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Fotoğraf: Bülent Tokuçoğlu

Özer AKDEMİR
İzmir

Aydın’a bağlı Kuşadası ilçesi Güzelçamlı Mahallesi yakınında Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulmak istenen hafriyat alanına karşı açılan davada mahkeme, 1/5000’lik nazım imar planında yapılan değişikliğin yürütmesini durdurdu.

KAMU YARARINA AYKIRI

Aydın Büyükşehir Belediyesinin Dilek Yarımadası Milli Parkı’nı da kapsayan alanın hemen güneyinde oluşturmak istediği hafriyat döküm alanı için yapılan 1/5000’lik Nazım İmar Planına karşı yörede yaşayan yurttaşlar iptal istemiyle dava açtı. Davanın görüldüğü Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından yaptırılan bilirkişi incelemesinde, hafriyat döküm alanı yapılmak istenen 4 hektar yüz ölçümündeki alanla ilgili plan kararlarının bütünlüğe aykırı olduğu dile getirildi. Bilirkişi raporunda hafriyat dökülmek istenen bölgenin Dilek Yarımadası Milli Parkı’nı da kapsayan alanın hemen güneyinde yer aldığına dikkat çekilerek; kentsel kullanım ile orman alanlarını buluşturma alanı olarak işlev gören alanların plan kararlarıyla korunmasının halk sağlığı açısından önemli olduğu ve kamu yararı taşıdığına vurgu yapıldı.

Bilirkişi raporunda, "Plan Açıklama Raporu’nda tespit, analiz, sentez ve değerlendirmelere yer verilmemiş olmasının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına aykırı olduğu, kamu yararına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır" ifadelerine yer verildi.

"GÜZELÇAMLI HALKI İÇİN SEVİNDİRİCİ BİR KARAR"

Geçtiğimiz günlerde dosyayı görüşen mahkeme oybirliği ile plan değişikliğinin bu şekliyle uygulanmasının ileride telafisi güç ve imkânsız zararlara yol açacağını belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararı ile ilgili görüşlerini aldığımız davanın avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu, projenin olumsuz yönlerini ortaya koyan bilirkişi raporuna Aydın ve Kuşadası belediyelerinin itirazının mahkemece dikkate alınmadığını aktararak, “Güzelçamlı halkı için sevindirici ve hayati niteliği olan bu kararın arkasından imar plân değişikliğinin de iptaline karar verilmesini bekliyoruz” dedi.

https://www.evrensel.net/haber/436692/kusadasida-milli-park-yakinindaki-hafriyat-alanina-dair-yurutme-durduruldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...