14 Haziran 2022 Salı

JES’le ilgili son bilirkişi raporu Kızılcaköylüleri sevindirdi

 14 Haziran 2022 12:38


Aydın Kızılcaköy'de yapılması planlanan JES için verilen ÇED olumlu kararının iptali davasındaki bilirkişi raporu köylüleri sevindirdi. Bilirkişiler ÇED raporunun yetersiz olduğuna dikkat çekti.

 


Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Özer AKDEMİR

Aydın Kızılcaköy, Dereağzı, İncirliova’da yapılması planlanan JES için düzenlenen ÇED olumlu kararının iptali için Aydın 1.İdare Mahkemesi’ne açılan davada yapılan bilirkişi keşfinin raporu belli oldu. Kızılcaköylüleri umutlandıran raporda bilirkişiler ÇED raporunun yetersizliğine dikkat çektiler.

Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği ile yurttaşlar tarafından açılan Sarızeybek JES projesine Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Nisan 2020 tarihinde verilen “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Olumlu” kararının iptali isteniyor. Konuyla ilgili yapılan bilirkişi keşfinin raporu geçtiğimiz günlerde mahkemeye sunuldu.

“DAĞ TAMAMEN ZEYTİN AĞAÇLARI İLE KAPLI”

Raporunda Harita Mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede imar planı konusunda 3 adet kurum görüşünün olumsuz olması, santralin ve ruhsat sahasının yerleşim yerlerine yakınlığı sebebiyle yer seçiminin uygun olmaması, santralin mevcut imarlı bir yola cepheli olmaması, 5-6 metre genişliğindeki kadastral yoldan cephe alması, Dağ tarafının tamamen zeytin ağaçları ile kaplı olması, Santral yapılması planlanan alanın, gelişme konut alanı olması nedenlerinden dolayı Sarı Zeybek JES-2 Santrali kurulması projesinin uygun olmadığı dile getirildi.

SU KAYNAKLARI VE TARIM AÇISINDAN UYYGUN DEĞİL

Jeoloji/ Hidrojeoloji Mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede ise JES’in yeraltı suyunu ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği belirtilerek projenin Jeoloji/Hidrojeoloji Mühendisliği açışından uygun olmadığı kanaati ifade edildi. Bilirkişi raporunda jeofizik Mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede JES projesinin olası deprem durumunda yeraltı suyunu ve su kaynaklarına zarar verebileceği dile getirilerek olumsuz görüş belirtildi. Makina ve çevre mühendisliği JES çalışmalarının çevreye olumsuz yönde etki edeceği, 250 metre mesafede bölge halkanın içme ve kullanma sularının sağlandığı derin kuyuların bulunduğu belirtilirken, Ziraat Mühendisliği açısından değerlendirmede ise bölgedeki tarım topraklarına ve zeytinciliğe vurgu yapılarak olumsuz görüş verildi. Bilirkişiler raporda “Sonuç olarak 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararına esas teşkil eden ÇED Raporunun yeterli olmadığı ortak görüş ve kanaatine varılmıştır” dediler.

BİLİRKİŞİLER PROJENİN BİRÇOK AÇIDAN UYGUN OLMADIĞI DİLE GETİRDİLER

Raporla ilgili görüşünü aldığımız davanın avukatı Akın yakan şunları dile getirdi: “Bilirkişi raporu ile davaya konu projenin gerçekleşmesi halinde birçok açıdan çevreye ve ekolojik dengeye zarar vereceği, uygun olmadığı ifade edilmiştir.  Bu süreçten sonra mahkeme rapora  itirazların olması durumunda bunları değerlendirecek ve karar aşamasına geçecektir.”

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...