28 Haziran 2022 Salı

Kiğılılar madene karşı mücadelede kararlı | "Bu bir vahşet, yaşam alanlarımızı koruyacağız"

 

28 Haziran 2022 13:43


Bingöl’ün Kiğı ilçesinde işletilmek istenen kurşun, çinko, gümüş madenine karşı yöre halkı dava açmaya hazırlanırken bir yandan da toplantılar yapıyor.

 GÜNCELLENDİ

 

Fotoğraf: Evrensel

Özer AKDEMİR

Bingöl’ün Kiğı ilçesi Eskikavak köyü yakınlarında işletilmek istenen kurşun, çinko, gümüş madenine karşı mücadele devam ediyor. Madene Bingöl Valiliği tarafından verilen ÇED olumlu kararına karşı dava açma hazırlıkları sürerken, yöre köylüleri de yaptıkları toplantılarda madene karşı mücadeleyi örgütlüyorlar.

AVUKAT YILDIRIM: BÖLGE MUNZUR VADİSİNİN DEVAMI

Bölgede işletilmek istenen madene verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararlarına karşı daha önce iki ayrı dava açtıklarını belirten yöre halkının avukatı Barış Yıldırım, “Bu davalarda yerel mahkemeler ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararlarını bozdu ve Danıştay da bu kararları onadı. Ancak şirkete bu sefer Valilik tarafından ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi. Şimdi bu karara karşı da dava açacağız” dedi. Projenin yürütülmek istenildiği sahanın ekolojik öneme sahip alan, orman alanı, tarım alanı olarak belirtildiğine aktaran Yıldırım, “Açtığımız davalarda yapılan bilirkişi keşiflerinde projenin gerçekleştirileceği alanda tarihi yapıların, endemik flora ve fauna türlerinin bulunduğu, orman ve mera vasfına da dikkat çekilmiş, yerel mahkemede bu raporları dikkate alarak kara vermişti. Bu karar Danıştayca da onaylanmıştı. Ayrıca Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında bulunan türler, habitat buluyor bölgede. Munzur Vadisi ve eko sisteminin devamı olan bir yer burası” dedi.

 


Fotoğraf: Evrensel

"ÇED OLUMLU KARARINI KABUL ETMİYORUZ"

Madencilik faaliyetini karşı Bingöl’ün Kiğı ve Adaklı ilçelerine bağlı Eskikavak, İlbey, Cevizli ve Mirzikan Köy Dernekleri çeşitli bilgilendirme toplantıları yaparak madene karşı mücadeleyi tartışıyorlar. Madene verilen ÇED olumlu kararının kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirten  Eskikavak (Arek)köyü Dernek Dernek Başkanı İbrahim Kudiş “Bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. Her türlü hukuki ve meşru mücadelemizi hep birlikte vereceğiz” dedi. Eskikavak ve İlbey köyü halkıyla yaptıkları ortak toplantıda yaşam alanlarını korumaktan vazgeçilmeyeceğinin vurgulandığını belirten Kudiş, “Bölgede anılarımız var, mezarlarımız var, hayallerimiz var. Bizimle birlikte yaşayan çok türlü canlılar var. Bütün bunların ranta kurban edilmesini istemiyoruz. Bölgemizi 26 ton dinamitle yok edecek bir uygulamayı kabul etmiyoruz” dedi. Bölgenin bir yanı kuzey fay hattı diğer tarafı Özaltın barajı olduğunu aktaran Kudiş şunları söyledi, “Hangi mantık, hangi hukuk, hangi adalet bu duruma müsaade ediyor anlamak mümkün değildir. Bingöl Metal Madencilik yetkililerine sesleniyoruz; bu bir vahşettir, bundan vazgeçin!”

Reklam

MADENE EN YAKIN EV 150 METRE UZAKLIKTA!

ÇED dosyasına göre toplam 1.943,5 hektarlık bir ruhsat alanına sahip olan projenin ÇED alanı toplam 464,149 hektarlık (4.641.488,48 m2 ) 2 poligondan oluşuyor. Proje kapsamında patlatmalı yeraltı işletme yöntemi yılda 25 bin ton cevher üretilecek olup 37.500 ton/yıl pasa oluşacak. Faaliyet alanına en yakın yerleşim yerleri Zengin Komu mevkiindeki ev işletme alanına 780 m, 3 numaralı kapalı işletme alanına ise 870 m mesafede yer alıyor. Yine işletme alanına yaklaşık 150 m mesafede de bir ev bulunuyor.

50 METRE MESAFE BIRAKILARAK YABAN HAYATI KORUNACAK!

Projeye kuş uçuşu yaklaşık 740 m mesafede yer alan Bingöl Kiğı Şeytandağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahası korunan alanlardan birisi. Projenin “Özellikli Alan-Yaban Hayatı Sahası” içerisinde kaldığı raporlarının ardından proje revize edilerek ÇED Alanı 1 Poligon ile Yaban Hayası Sahası arasında 50 m mesafe bırakıldı. Proje alanı aynı zamanda “Aysaklı Devlet Avlağı” içerisinde kalıyor. Proje alanı yasal mevzuatla korunmayan ancak ekolojik anlamda önemli olan alanlara göre değerlendirildiğinde ise Şeytan Dağları ve Perisuyu Önemli Doğa Alanı (ÖDA) ve Önemli Kuş Alanı (ÖKA) içerisinde bulunuyor. Ayrıca, ÇED alanları yakınlarında yaklaşık 700 m mesafede Görgeç Kalesi, Topraklı Manastırı 3450 m mesafede manastır bulunuyor.

 https://www.evrensel.net/haber/464712/kigililar-madene-karsi-mucadelede-kararli-bu-bir-vahset-yasam-alanlarimizi-koruyacagiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...