9 Haziran 2022 Perşembe

Bilirkişiler Salihli Caferbey köylülerini haklı buldu: Burada çöp tesisi olmaz!

 

 09 Haziran 2022 13:08


Manisa'nın Salihli ilçesi Caferbey köylülerinin çöp tesisine karşı açtıkları davada bilirkişiler, yörede çöp tesisi kurulması konusunda olumsuz görüş bildirdi.



Fotoğraf: Caferbey köylüleri


Özer AKDEMİR
İzmir

Bir yıla yakın bir süredir meralarına çöp tesisi yapılmasına karşı direnen Manisa'nın Salihli ilçesi Caferbey köylülerinin açtıkları davada bilirkişi raporu belli oldu. Yörede çöp tesisi kurulması konusunda olumsuz görüş bildiren bilirkişi raporu köylüleri umutlandırdı.

KÖYLÜLER KASIM 2021'DEN BU YANA NÖBET TUTUYOR

Salihli ilçe merkezine 2 km uzaklıkta yer alan Caferbey köyünün mera alanına Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan katı atık transfer istasyonun hayata geçirilmesine karşı köylüler geçtiğimiz yıl Kasım ayından bu yana direniyorlar. Taşeron şirketin 14 Kasım 2021 tarihinde bölgeye iş makinelerini getirmeleri üzerine direnişe geçen köyüllerin kararlı tutumları şirkete ve belediyeye geri adım attırmıştı. Meralarında oturma eylemi başlatan ve iş makinelerinin alanı terk etmesini isteyen köyüler, sık sık jandarma ile gerginlikler yaşamalarına rağmen cenaze ve Cuma namazlarını bile mera alanında kılarak nöbet yerini terk etmemişlerdi.



BİLİRKİŞİ RAPORU MAHKEMEYE SUNULDU

Çöp tesisi projesine karşı gece gündüz nöbet tutan köylüler aynı zamanda projeye karşı dava da açmışlardı. Dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfinin raporu geçtiğimiz günlerde mahkemeye sunuldu. Bilirkişi raporu ile ilgili görüşlerini aldığımız Caferbey köylülerinin avukatı Seçil Ege Değerli raporun iddialarını doğruladığını ve köylülerin lehine geldiğini söyledi.

MERALAR YOK EDİLEMEZ!

Değerli, alanın mera olması ve yoğun bir şekilde köyde hayvancılık yapılıyor olması sebebiyle mera alanının yok edilmesi anlamına geleceği için bilirkişilerin bu tesisin kurulumunu uygun görmediklerini belirtti. Değerli şunları söyledi; "meraların yok edilmesi vasıtasıyla hayvan üreticilerinin bu yollarla zarara uğrayacağı, çünkü bölgede hayvanlara başka otlak mera bulunmaması sebebiyle hayvancılığı da etkileyeceğine vurgu yapılmış. Bilirkişiler aynı zamanda en yüksek gider kalemi olan ot bulma sorunu gibi yönlerden de ekonomik olarak da zarara uğrayacağı belirtilmiş. Bu alanda ayrıca MASKİ'nin içme suyu kanalı bulunmakta. Hem içme suyunun temin edildiği hem de tarımsal sulama sondajların bulunması sebebiyle yapılacak tesislerin yer altı ve yer üstü suları bakımından da zarar doğurucu olduğuna da bilirkişi raporunda yer verilmiş. Diğer husus da bölgenin tamamen ekimli, dikili birinci sınıf tarım arazileri olması, üzüm bağlarının bulunması. Bu tesisin bu haliyle buraya yapılması durumunda tarımsal bütünlüğün ve ekolojik bütünlüğün kesintiye uğrayacağı belirtiliyor. Aynı zamanda projenin ve proje hakkında verilen kararın hukuka ve bilimsel teknik gerçeklere aykırı olduğu ifade ediliyor."

YÜRÜTMEYİ DURDURMA BEKLİYORUZ

Davayı yürütmeyi durdurma talepli açtıklarını belirten Değerli, "Mahkemenin hem yürütmeyi durdurma kararı vermesini hem de duruşma açarak tüm bu hukuki ve bilimsel gerçekleri de göz önünde bulundurularak olumlu bir karar çıkmasını bekliyor ve ümit ediyoruz" dedi.

 https://www.evrensel.net/haber/463372/bilirkisiler-salihli-caferbey-koylulerini-hakli-buldu-burada-cop-tesisi-olmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...