8 Ekim 2022 Cumartesi

Otele ‘hayır’ diyen komisyon bir ayda fikir değiştirdi

 

08 Ekim 2022 01:57


Gökçeada Lagünü’ndeki otel inşaatı için olumsuz görüş veren Çanakkale Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonunun bir ay sonra görüş değiştirmesi akıllara ‘neden’ sorusunu getirdi.

 


Özer AKDEMİR

Türkiye’nin en büyük ada sulak alanı olan Gökçeada Lagünü’nde yapılmak istenen otel için olumsuz görüş bildiren Çanakkale Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonunun bir ay içerisinde görüşünü değiştirdiği ortaya çıktı. İkinci derece doğal sit alanı içerisinde yapılmak istenen otel inşaatına 14 Ocak 2022 tarihinde olumsuz görüş bildiren Komisyon, 24 Şubat 2022 tarihinde görüşünü tamamen değiştirerek otel inşaatı için “uygun” kararı verdi.

2. DERECE DOĞAL SİT ALANI

Gökçeada Çınarlı köyü yakınlarındaki lagünün olduğu bölge 1994 yılında 2. derece doğal sit alanı olarak tescil edilmiş, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu (ÇTVKBK)  2002 yılında tescilin devamına karar vermişti. 2015 yılındaki Balıkesir-Çanakkale çevre düzeni planında “turizm tesisi” alanında kalan bölgede yapılmak istenen otel inşaatı için ÇTVKBK 14 Ocak 2022 tarihinde  “… Projenin planlı alanlar imar yönetmeliği”ne uygun olmadığına karar verdi.

 

Görsel: Çanakkale Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nun yazısı

GÖKÇEADA BELEDİYESİ NE TALEP ETTİ?

Aradan yaklaşık bir ay geçtikten sonra özel mülkiyete ait olan 2.00.85 metrekare yüz ölçümlü arsa vasıflı taşınmaz üzerinde yapılması planlanan otel yapısı ile ilgili Gökçeada Belediye Başkanlığı, Komisyona 27 Ocak 2022 tarihinde bir yazı yazdı. Çevre il müdürlüğünün belgesinde, belediyenin içeriği açıklanmayan bu yazısının ardından Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanları 16 Şubat 2022 tarihinde alanla ilgili bir rapor hazırladı. Rapor, Çanakkale Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonunun 24 Şubat 2022 tarihli oturumunda okundu. Komisyon, özel mülkiyete ait taşınmaz üzerinde yapılmak istenen iki bloklu otel yapısına oy birliğiyle ‘uygundur’ dedi.

OTEL İÇDAŞ ŞİRKETİNİN OĞLUNUN

Gökçeada Lagünü’nde yapılmak istenen otel inşaatının durdurulması için yurttaşlar tarafından Gökçeada Belediyesine yüzlerce dilekçe verilmişti. Koruma altında olmasına rağmen hukuksuz şekilde inşaatı devam eden otelin, Biga’da termik santralleri ve demir çelik fabrikaları olan İÇDAŞ AŞ’nin kurucularından Tacettin Aslan’ın oğlu Menderes Aslan’a ait olduğu ortaya çıkmıştı. Yurttaşlar belediyeye verdikleri dilekçelerde ulusal öneme haiz sulak alan koruma statüsüne sahip olan Lagün’de yapılacak otel inşaatının yörede yaratacağı sorunları maddeler halinde şöyle sıralamıştı:  

* Otellerin yer altı sularını kullanacak olması, Lagün’ü besleyen yer altı sularını azaltacaktır.

* Tesislerden çıkacak evsel atıklar ve kanalizasyon Lagün’ün kirlenmesine yol açacaktır.

* Gölün dibindeki bina ve insan yoğunluğu kuşları ürkütüp kaçıracaktır. 

"LAGÜN DAHA DA KURUYABİLİR"

Lagün ile ilgili birçok bilimsel çalışmaya imza atan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Herdem Aslan yöredeki otel yapımı ile ilgili sorumuzu Lagün’ün ada martılarının üreme alanı ve flamingoların göç için durak alan olduğunu belirterek; “Su kalitesi zaten problemli olan o bölgenin su kalitesi etkilenebilir. Çekilecek olan su ile Lagün daha da kuruyabilir” şeklinde cevaplamıştı.

https://www.evrensel.net/haber/471722/otele-hayir-diyen-komisyon-bir-ayda-fikir-degistirdi?a=7vwZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...