28 Ekim 2022 Cuma

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu: Kapadokya Alan Başkanlığı ziyaretinde biz yoktuk

 

28 Ekim 2022 10:34


UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Kapadokya Alan Başkanlığının "UNESCO bizi ziyaret etti" dediği ziyaretteki heyetle ilgileri olmadığını bir kez daha teyit etti.



Fotoğraf: Mükremin Tokmak


Özer AKDEMİR

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Kapadokya Alan Başkanlığının geçtiğimiz günlerde yaptığı "UNESCO bizi ziyaret etti" başlıklı açıklamasındaki heyetle ilgileri olmadığını bir kez daha teyit etti. Komisyon konuya ilişkin basında çıkan haberleri soran Mimar Zeynep Çöloğlu'na gönderdiği yanıtta "bahsedilen ziyarette biz yoktuk" dedi.

TURİSTİK GEZİ, RESMİ ZİYARET GİBİ SUNULDU

Geçtiğimiz günlerde içinde bir tane UNESCO üyesinin de bulunduğu Çek Cumhuriyeti büyükelçiliğinden bir heyet Kapadokya’ya turistik amaçlı bir ziyaret gerçekleştirmişti. Heyetin ziyaretini "UNESCO'dan Kapadokya Alan Başkanlığına ziyaret", şeklinde basına servis eden Alan Başkanlığının açıklaması basında "UNESCO'dan Alan Başkanlığına tam not" gibi başlıklarla yer almıştı. Bu ziyareti sorduğumuz UNESCO Türkiye Milli Komisyonundan adını gizli tutulmasını isteyen bir yetkili ise heyetin kendileriyle bir ilgisinin olmadığını ifade etmişti. Çek heyetinin turistik ziyaretinin nasıl Alan Başkanlığı ziyareti gibi yansıtılması ile ilgili bilgi almak istediğimiz Alan Başkanlığı ve Çek Büyükelçiliği ise bilgi vermemişlerdi.

"ZİYARETTE BİZ YOKTUK"

Çek heyetinin ziyaretini UNESCO Türkiye Milli Komisyonuna soran Kapadokya Koruma Grubundan mimar Zeynep Çöloğlu'na Komisyondan gelen yanıt Alan Başkanlığı ziyaretinin Türkiye UNESCO Milli Komisyonu ile bir ilgisinin olmadığını teyit etti. Komisyondan gönderilen yazıda Çöloğlu'na şu bilgi verildi; "bilgi talep ettiğiniz ve basında yer alan haberde yer alan ziyarette UNESCO Türkiye Milli Komisyonumuz temsilcileri yer almamakla birlikte ilgili Bakanlık ve Alan Başkanlığı ile danışma kurumu olmaktan doğan sorumluluk çerçevesinde iletişimimiz devam etmektedir".

ŞİKAYETE TAKİPSİZLİK

Öte yandan Mimar Zeynep Çöloğlu'nun Kapadokya Alan Başkanlığı hakkında görevi kötüye kullanma şikayeti ile yaptığı suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi. Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği şikayet dilekçesinde Çöloğlu; Ortahisar-Göreme Beldeleri arasında yapılan yol çalışması ile ilgili, yetkililerin imar planı, çevre düzenlenme ve ulaşım projeleri hazırlanmadan kanuna aykırı olarak işlemler gerçekleştirdiklerini dile getirmişti.

Şikayet dilekçesinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sonrası takipsizlik kararı verildi. Başsavcılık takipsizlik gerekçesi olarak "Alan Başkanlığının kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tesbiti ve bu alanlar içinde inşaat ve tesisat yapılıp yapılamayacağı konusunda karar alma yetkisine sahip olduğu, Göreme ve Ortahisar Beldeleri arasında bulunan yola ilişkin uygulama projelerinin zorunlu altyapı tesisi olarak değerlendirildiği, dolayısıyla şikayete konu olayda kanuna aykırı bir işlem yapılmadığı" ifadelerine yer verildi.

 https://www.evrensel.net/haber/473371/unesco-turkiye-milli-komisyonu-kapadokya-alan-baskanligi-ziyaretinde-biz-yoktuk?a=7TZw

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...