7 Aralık 2000 Perşembe

KENT AŞ. işçileri : "İşimizi, ekmeğimizi geri istiyoruz!"

Fotoğraflar: Sinan Sarısaltık
Foto Kodu: Kent, Arat: Ali Asker Arat, Çelik: Ercan Çelik, Ergenç: Fevzi Ergenç, Kurt: Muharrem Kurt

Özer Akdemir



İZMİR - DİSK Genel-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan, Karşıyaka Belediyesi'ne bağlı KENT A.Ş. de çalışan 18 işçi, işlerine, ekmeklerine geri dönünceye kadar mücadele edeceklerini belirttiler. "Bizler Karşıyaka Halkına hizmet karşılığında 86 milyon Lira maaş alıyoruz" diyen işçiler, "bu yaşam pahalılığında, bu ücretle de olsa işimizi istiyoruz. " dediler. Sendikaya üye olduktan sonra işveren tarafından sürekli tehdit edildiklerini, buna rağmen sendikalaşma kararlılığının devam ettiğini bildiren KENT A.Ş. den atılan işçiler, kendilerine yapılan uygulamanın sendikalı diğer işçilere gözdağı vermek olduğunu ifade ettiler. Sendikamızın bilirkişi raporuyla çoğunluk yetkisini almasından bir gün sonra işten çıkarıldı Kent AŞ işçileri. "İşten atıldığımızı evlerimize gönderilen telgraflarla öğrendik" diyen işçiler "Ne bir uyarı, ne de bir gerekçe gösterdiler. Sorgusuz sualsiz bu kış kıyamette kapı önüne konulduk. Evimize bir ekmek dahi götüremeyecek durumdayız. Arkadaşların aralarında topladıkları yardımlarla ayakta durmaya çalışıyoruz." dediler.
Sendikalı olduğumuz için işten atıldık
Yaşadıkları sorunu gazetemize açıklayan Kent AŞ işçilerinden Ercan Çelik, 16 aylık işçi olduğunu ve DSP'nin, referansıyla işe girdiğini söyledi. Sendikalaşma çalışmalarında yeraldığını bildiren Çelik,Müdür Rıfat Korur tarafından işten atılmakla tehdit edildiğini belirterek, "Sendikamız 12 Ekim'de yetkiyi aldı biz 13'ünde işten atıldık. Telgrafla çıkışımızı bildirdiler. Hatta telgraf dahi benim elime geçmedi. İş kazası geçiren bir arkadaşımızın cenazesinde öğrendim işten çıkarıldığımı. Bizi, amirlerimizin - memurlarımızın kimsenin görüşünü almadan, sadece sendikalı olduğumuz için işten attılar." dedi.
Sorun olmamasına rağmen sendikalı oldukları için çıkışlarının verildiğini söyleyerek sözlerine başlayan Fevzi Ergenç, çıkışlarımızın nedenini sorduğumuzda verimsiz olduğumuz belirtiliyor  Ergenç "Bir tane amirimiz bize verimsiz desin imzayı atıp arkama bakmadan giderim. 86 milyon lira maaş alıyoruz diye kimsenin onurumuzla oynamaya hakkı yok. " dedi. On yıllık belediye işçisi olan Ali Asker Arat, işyerinde şimdiye kadar hiçbir sorunla karşılaşmadığını bildirerek, "Tek suçum sendikaya üye olmak." dedi. İki senedir Karşıyaka Çocuk Esirgeme Kurumu'nda görev yaptığını söyleyen Arat, oradaki bütün amirlerinin kendisi hakkında olumlu görüş bildirmelerine rağmen işine döndürülmediğini sözlerine ekledi. İşten atılan işçilerden İsmail Benler, yasal haklarını kullanarak sendikalı olmaları nedeniyle, sosyal demokrat görünen kişilerce işten atıldıklarını ifade ederek, "Sendikamız bu insanlara karşı tüm iyiniyet yollarını denedi. Ankara'ya gidildi, araya milletvekilleri sokuldu. Başkandan defalarca randevu istendi, hepsi geri çevrildi. Biz oturma eylemine karar verirken üzerimize terörle mücadele ekiplerini gönderdiler. Bunların hepsi emek düşmanı" dedi. Atılan işçilerin en genci olan 19 yaşındaki Serdar Bilginer, Mart ayında işe girdiğini ve harita bölümünde bilgisayar operatörlüğü yaptığını söyleyerek, "Ben de sendika üyesiydim. Bu nedenle,  onların dedikleri gibi verimsizlik değil, sendikalı olduğumuzdan işten atıldık. Zaten bütün müdürlerimiz verimsiz olmadığımızı söylüyorlar." dedi.
Pazarlık payı olmak istemiyoruz

KENT A.Ş. nin müdürünün değiştiğini ve yeni müdürün iki hafta önce göreve başladığını söyleyen işçiler, eski müdür Rıfat Korur'un ayrılmadan kısa bir süre önce bütün KENT A.Ş. işçisine "şu anda 600 milyar borcumuz, 800 milyar alacağımız var." diye konuşma yaptığını, yeni gelen müdürün ise her ne hikmetse borcu 1 trilyon 300 milyar olarak gösterdiğini belirterek, "İki hafta içinde ne değişti de borç birden fırladı. Aradaki 700 milyarı bu 18 işçi mi yedi?" diye tepki gösterdiler. Atılan işçilerden Muharrem Kurt, kendisinin On yıllık işçi olduğunu, bunun karşılığında 1 milyar 200 milyon lira kıdem tazminatı verilmek istendiğini belirterek, "Bizim amacımız para almak değil, işimize-ekmeğimize geri dönmek. Birbuçuk iki aydır evimize bir ekmek dahi götüremiyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın ve sendikamızın dayanışmaları sayesinde yaşamımızı sürdürebiliyoruz. Aramızdaki dayanışmayı kırabilmek için çalışan arkadaşlarımızın maaşlarını iki taksit halinde verdiler. İşyerine arkadaşlarımızı tehdit eder nitelikli duyurular astılar. Bizi işten attıklarında eğer diğer arkadaşlar tepkisiz kalsalardı, işten atılanların sayısı bir anda yüzleri bulacaktı. Ama arkadaşlarımız ve sendikamız buna direnişle cevap verince KENT A.Ş. deki sendikal örgütlülüğü yok etmeye yönelik saldırı geri püskürtüldü. Karşıyaka Kent Meclisi'nde muhtarlar ve diğer kitle örgütleri belediyeye kendilerinden alınan çöp vergilerinin arttırılmasını buna mukabil işten atılan işçilerin yeniden alınmasını önerdiler, bunu da kabul etmediler. Bunların asıl niyeti toplu sözleşmelerde bizlerin durumunu sendikaya karşı bir pazarlık payı olarak kullanmak. Biz arkadaşlarımızın karşısında pazarlık payı olmak istemiyoruz. "dedi. İşçilerin örgütlü olduğu Genel İş Sendikası İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Murat Hançer de, işçilerin emekçilerin kendi sınıfsal talepleri,  kendi bağımsız yönetimleri için mücadele etmeleri ve politikleşmeleri gerektiğini söyleyerek, "Çalışanlar kendinden yana olan siyasal yapılarla birleşmek zorundadırlar." dedi. KENT A.Ş. de sendikayı örgütlerken sağcı - solcu ayırımı yapmadan işçilere emek mücadelesinin gerekliliğini anlattıklarını, bunun karşılığında farklı dünya görüşünden işçileri sendika çatısı altında birleştirdiklerini vurgulayan Hançer, " KENT A.Ş. işçisi direnişliriyle kendisini İzmir'in ve Türkiye'nin gündemine koyacaktır. Arkadaşlarımız işlerine dönünceye kadar mücadelemiz devam edecek." dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...