14 Aralık 2000 Perşembe

Orman Bakanlığı'na dava

Fotoğraf: Özer Akdemir

İZMİR - İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar Elele Hareketi'ni oluşturan odalar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Eurogold Madencilik A.Ş.'nin maden ile ilgili izinlerinin uzatılmasına ilişkin, Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'ne işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile dava açtı. Dava başvurusu öncesi İzmir Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi A. Tuncay Karaçorlu, gerek Anayasa'da, gerekse uluslararası sözleşmelerde herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının olduğunu vurgulayarak, Eurogold Şirketi'nin siyanür liçi yöntemi ile altın madeni işletmeciliği yapmasının bu hakkın çiğnenmesi anlamına geldiğini söyledi. Karaçorlu, İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar Elele Hareketi'ni oluşturan odalar ve sivil girişim temsilcilerinin, uzun süredir çevre koruma başvuru ve davalarını takip eden, özelliklede Bergama İlçesindeki siyanürlü altın sorunuyla başından beri ilgilenen çevre sorununa duyarlı yurttaşlar olduğunu ifade etti.

İzinler Anayasa'ya aykırı

İzmir Barosu,TMMOB'ye bağlı Odalar, ÇGD ve Dernek temsilcileri tarafından İzmir İdare Mahkemesi'ne sunulan dava dilekçesinde, daha önce Eurogold Firması'nın siyanürle altın çıkarması ile ilgili açılan davalar hatırlatılarak, siyanür liçi yöntemiyle altın madenciliği işletmeciliğine izin veren idari işlemlerin yargılanarak, bu işlemlerin başta Anayasa olmak üzere ilgili mevzuata aykırı olduğu sonucuna varıldığının altı çizildi. Varılan sonucun kesinleşerek, idari başvuru yollarının tükenmesine rağmen, idarenin değişik kademelerindeki birimlerin, Bergama'da ki altın madenciliğine olanak sağlayacak, ya da mahkeme kararını tartışmaya açacak her türlü girişim ve işleminin hukuka aykırı olduğunun belirtildiği dava dilekçesinde, Orman Bakanlığı'nın madenci firma lehine tesis olunan ve 1997 yılında süresi biten izinlerin uzatılmasına ilişkin işlem ve tasarruflarının iptali ve yürütmenin durdurulması istendi. (Evrensel)                                                                                                                               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...