21 Mayıs 2013 Salı

Kazdağlarının nabzına da el attılar!



Özer AKDEMİR

Onlarca altın madeni işletmesi tarafından delik deşik edilen, termik santrallerce kuşatılan Kazdağlarının şimdi de zirvesine rüzgar santralleri (RES) kuruluyor. Kayın Ormanlarının, endemik tür Kazdağı Köknarının yayılış alanı olan bölge aynı zamanda gen koruma alanı ve yabani hayvan barınağı.

ZİRVEYE RÜZGAR SANTRALİ

“Kazdağlarının nabız atışının hissedildiği yer” olarak da bilinen Dalak Suyu’na 3 kilometre uzaklıkta rüzgar ölçüm istasyonu kuruldu. Kazdağlarının ana kütlesindeki zirvede, Kirse mevkiinde kurulan ölçüm istasyonu kayın ormanlarının bulunduğu alanda yer alıyor. Endemik bitki türü olan Kazdağı köknarının yayılış alanı da olan bölge aynı zamanda “Gen Koruma bölgesi” içerisinde. Bölge yabani hayvanların barınağı olma özelliğini de taşıyor.

Ölçüm istasyonu daha önce Kaklım Eybek Dağı’nda da rüzgar ölçüm istasyonu kuran İltek İletişim Teknolojileri A.Ş. adlı firma tarafından kuruldu. Firmanın internet sitesi ise sadece iletişim bilgilerinden oluşuyor.

SUYUN CANI VAR!
Ülkemizin birçok yerinde “karpuz çatlatan” diye tarif edilen soğuklukta sular vardır. Munzur’daki Gözeler bunların en bilinenlerindendir. Kazdağlarındaki Dalak Suyu ise sadece ‘karpuz çatlatan’ soğukluğundan başka özelliklere de sahip bir su. Dağın zirvesinde, 1400 metre yükseklikteki Dalak Suyu aşağıdaki derelerin de kaynağı olarak biliniyor. Dalak Suyu’nun en önemli özelliğinin ise çevresindeki seslere ve hareketlere tepki göstermesi olduğunu söylüyor yöre halkı. Suyun yanında bağırdığınızda, el çırptığınızda ya da zıpladığınızda kaynayıp, fokurdadığı inancı yaygın. Kabarcıklar çıkararak kaynayan suya bu nedenle ‘bu suyun canı var” da deniyor. Dalak suyunun “Kaz Dağları'nın nabız atışının hissedildiği yer” olarak bilinmesinin nedeninin de bu olduğu düşünülüyor. Mitoloji de Bin Pınarlı İda olarak bilinen Kazdağlarının zirvesindeki Dalak Suyunun içerisinde elinizi 30 saniyeden fazla tutamıyorsunuz. Yöre halkı “Kaz Dağlarının ruhları varsa bir tanesi de bu sudur” diyorlar. Gerek altın madenleri gerekse son dönemde girişimlerini yoğunlaştıran RES firmalarının Kazdağlarının nabzının attığı Dalak suyunu da yok edeceği endişesi her geçen gün büyüyor.

(Çanakkale/EVRENSEL)
www.evrensel.net/news.php?id=57080

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...