6 Eylül 2013 Cuma

Gül Dağları siyanüre bulanmasın!

  Özer Akdemir
  “KANUNLAR çok uluslu şirketler için yapılmıyor.” Romanya’da yaklaşık 1 haftadır devam eden sokak gösterilerinde taşınan pankartlardan birisinde bu yazıyor. Romanyalı yaşam savunucuları Rosia Montana’da (Gül Dağları) siyanürlü altın madeni işletmeye yeşil ışık yakan hükümete karşı sokaklarda. Avrupa’nın birçok ülkesindeki yaşam savunucuları da Rosia Montana için destek eylemleri yapıyor.
Romanyada, Transilvanya bölgesinde Kanadalı Kanada şirketi Gabriel Resource’e ait Gold Corporation şirketi eliyle işletilmek istenen altın madeninin Avrupa’nın en büyük altın madeni olacağı dile getiriliyor. Siyanür liçi yöntemiyle yapılacak olan altın işletmeciliğine karşı yöre köylüleri ve Romanyalı yaşam savunucuları ülkenin çeşitli yerlerinde eylemler yapıyorlar.
HER YERDE HEP AYNI NAKARAT!
Geçtiğimiz hafta Victor Ponta hükümetinin “ülkenin çıkarları” gerekçesiyle onay verdiği maden projesine karşı, başkent Bükreş ve ülkenin Kuzeybatısında yer alan Cluj’da halk sokaklara dökülerek eylem yaptı. Günlerdir devam eden eylemlerde yolları trafiğe kapatan halka ülkenin önde gelen sanatçıları da destek veriyor.  “Birleşelim, Rosia Montana’yı kurtaralım” diye içi kum dolu şişelerle ritim tutan göstericiler, altın madeni için verilen izinlerin iptalini istiyorlar. Önceki gün, üçüncü gününü dolduran eylemlere 2000 kişinin katıldığı belirtiliyor. Romanyalı yaşam savunucuları, siyanürle altın madenciliği yapılmak istenen yörenin doğal güzelliklerinin yanı sıra antik Roma döneminden kalan sitelerin de yok olacağını dile getiriyor. Hükümetin onay verdiği maden projesinin Meclisten de geçmesinin gerektiği dile getiriliyor.
İLK TEŞEKKÜR TÜRKÇE
Madene karşı mücadele eden örgütlerden Alburnus Maior Derneği Başkanı Eugen David, Rosia Montana’nın korunması için birleşen herkese teşekkür etti. Mücadeleye destek için geçtiğimiz hafta sonu Avrupa’nın birçok ülkesinde gösteriler yapılmıştı.
Maden bölgesine aralarında Romanya Kültür Bakanı ve UNESCO temsilcisinin yaptığı, altın madencisi şirket tarafından organize edilen inceleme gezisine Romanyalı yaşam savunucuları tepki göstermişlerdi. Tamamen madenci şirketin kontrolünde geçen ve maden karşıtlarını tartaklamaya kadar varan şiddet gösterilerine sahne olan gezi ile ilgili haberlerin Romanya medyasında yayınlanmaması üzerine, Romanyalı çevreciler bizden yardım istemişti. Gazetemizde bu gezinin iç yüzünü ortaya seren haberin çıkmasının ardından, Romanyalı yaşam savunucuları gazetemize teşekkür etti. Uluslararası desteğe teşekkür için yapılan pankarta da ilk teşekkürün Türkçe olması dikkat çekti. (İzmir/EVRENSEL)
Eklenme Tarihi: 06 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...