17 Eylül 2013 Salı

Romanya hükümeti eylemler karşısında geri adım attı

Romanya hükümeti eylemler karşısında geri adım attı
Özer Akdemir
ROMANYA MEDYASI DA BİZİMKİ GİBİ
Doğal güzelliğinin yanı sıra koruma altındaki Antik Roma yapıları ile de tanınan Transilvanya’daki Rosia Montana’da Avrupa’nın en büyük altın madeni işletmesinin kurulması girişimine karşı Romanyalı yaşam savunucuları eylül başından bu yana her gün sayıları artarak sokaklara döküldü. Romanya’nın yanı sıra sosyal medya aracılığı ile yayılan ve dünyanın birçok ülkesinde destek gösterilerine konu olan altın madeni karşıtı protestolar, Romanya’nın ana akım medyası tarafından görmezden gelindi. Altın madeni ile önemli reklam anlaşmaları olan ana akım medyanın bu tavrına karşı Romanyalı yaşam savunucuları sosyal medya üzerinden protesto kampanyalarını düzenlemeye ve seslerini duyurmaya çalıştı.
GEZİ DİRENİŞİNE BENZETİLİYOR
Romanya’daki ana akım medyanın bu tutumu, göstericilerin sınıfsal yapıları, çevresel kaygılarla sokaklara dökülmeleri, gösterilerde kullanılan yaratıcı dil ve özellikle mizahı öne çıkaran mesajlarıyla, Türkiye’deki Taksim Gezi direnişine benzetiliyor. Farkı ise, Romen polisinin bu barışçıl gösterilere karşı orantısız güç kullanmaması oldu, denebilir. 1990 yılından bu yana ülkenin en kitlesel gösterileri olarak nitelenen gösterilere yaşam savunucularının yanı sıra, futbol takımı taraftarları, üniversite öğretim üyeleri, komünistler, mühendisler, milliyetçiler, öğrenciler, antikapitalistler çocuklar,  emekliler kısacası toplumun hemen her yaş ve katmanından insanların katılımı dikkat çekti. İnsanlar, içi küçük taş ya da bozuk para dolu şişelerle sokaklarda büyük bir gürültü çıkarırken, şiddet çağrısı ve küfür içermeyen pankartlardaki ironi de hem ülke yöneticilerini hem de altıncı şirketi hedef aldı. Rosia Montana’ya siyanür bulaşmaması için başlatılan eylemler, tıpkı Türkiye’deki gibi zaman geçtikçe sadece madencilik politikalarını değil, bozuk sistemi, sermaye ile kol kola giden yolsuzluk ve rüşvet iddialarına bulaşmış politikacıları ve yandaş medyayı da hedef almaya başladı.
ALTINCI, TAZMİNATLA TEHDİT ETTİ
Romanya halkının bu eylemleri Sosyalist Başbakan Victor Ponta’ya geri adım attırırken, altın madenini desteklediği bilinen Cumhurbaşkanı Traian Basescu de altın madeniyle ilgili 2014 yılında referandum yapılabileceğini söyledi. Romanya’daki bu gelişmelerden kuşkusuz en çok zararı altın madencisi Gabriel Resources şirketi gördü. Toronto borsasındaki hisseleri bir anda yüzde 60 dolayında düşen şirket, maden için gerekli izinlerin verilmemesi durumunda Romanya aleyhine 4 milyar doları bulan tazminat talebiyle uluslararası mahkemelere başvuracakları tehdidini savurdu. (İzmir/EVRENSEL)
Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2013


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...