17 Eylül 2013 Salı

HES mücadelesini gösterince hedef oldu

Burak Şefkat
YEREL GAZETE RAHATSIZ OLDU
Tarsus’ta haftalık olarak yayın yapan Tarsus İleri  gazetesi Bu mücadeleden rahatsız oldu. Gazetenin bir süredir HES sürecini destekler yönde yaptığı haberler dikkat çekiyordu. Daha önceki sayılarında HES şirketinin basın bülteni niteliğindeki haberlere imza atan gazete, köylülerin aylardır süren serzenişlerine rağmen bölgedeki ilk HES’i de ‘cennetten bir köşe’ gibi yansıtıyordu. Gazete son olarak (13 Eylül tarihli )HES’lere karşı mücadele eden Boğapınar köyü HES Karşıtı Platform Sözcüsü Ahmet Öztür’ü manşetinde hedef gösterdi. Tarsus İleri gazetesi “Meydan Okumaya Devam Ediyor, Kim Bu Ahmet Öztürk? Bu Gücü Kim veya Kimlerden Alıyor’ şeklinde ifadeler kullandı.
‘HER YER TAKSİM’ NE DEMEK?’
Gazetede aynı haberde Hayat televizyonu Çepeçeve Yaşam Programı ve Programın Yapımcısı Özer Akdemir’i hedefine koydu. Üstelik Akdemir’in çektiği görüntüleri kullanarak. Televizyon programında yer alan ‘Her yer Taksim her yer direniş’ alt yazısının göründüğü an özellikle seçilerek, eylemlerde de bu sloganların atıldığı ve topluma verilmek istenen mesajın net olduğu vurgulanıyor. Boğazpınar köyünde gerçekleşen etkinlikte Ahmet Öztürk’ün okuduğu basın açıklamasının içeriğinde geçen ‘hukukun bittiği yerde kendi hukukumuzu yaratacağız’ cümlesi haberin içeriğinde sıkça işlenerek suç unsuru olduğu vurgusu yapılmaya çalışılıyor.
‘ŞİRKETİN BASIN BÜROSU’
Konuyla ilgili görüştüğümüz Boğazpınar Hes Karşıtı Platform Sözcüsü Ahmet Öztürk, Tarsus İleri gazetesinde Mehmet Samancı imzasıyla çıkan habere atıf yaparak ‘ gazeteci değil şirketin basın bürosu gibi çalışıyorlar’ dedi. Uzun süreden bu yana yaşam alanlarına sahip çıkma mücadelesi verdiklerini söyleyen Ahmet Öztürk “Köylümüzün mücadelesi büyüdükçe bu tarz şirketin basın bürosu gibi çalışan gazeteler karalama kampanyası yapacaklardır. Biz bunları tanıyoruz,  kiminle nasıl bir ilişki içerisinde olduklarını biliyoruz ama şunu unutmasınlar, biz onlar her saldırdığında daha fazla birbirimize kenetleniyoruz’’ dedi.
‘DEMEK Kİ DOĞRU YOLDAYIZ’
Boğazpınar köyü halkının şirkete karşı sürdürdüğü hukuk mücadelesinin avukatı olan Semra Kabasakal ise ‘köylünün yaptığı her şey meşrudur, asıl halka rağmen santral kurmaya çalışanların yaptığı meşru değildir’ dedi. Kabasakal kişilerin hedef gösterilmesinin suç teşkil ettiğini, haberden de anlaşıldığı gibi yöre halkının verdiği mücadelenin birilerini rahatsız ettiğini söyledi.
Çepeçevre Yaşam Program Yapımcısı Özer Akdemir ise programlarında yıllardır yaşam alanlarını koruma mücadelesi veren halkın mücadelesini yansıtmaya çalıştıklarını anlattı. Akdemir  “Geçen yıl da Tarsus’a gelerek Boğazpınar köylüsünün mücadelesini ekrana getirmiştik. Direnişin kararlı ve özellikle kitlesel olduğu yerlerde şirketlerin böylesi hamlelerine hep tanık olduk. Yok edemedikleri direnişleri, bu türden hamlelerle karalamaya, ayrıştırmaya, hukuk dışı gibi göstermeye çalışırlar hep. Bu olayı da böyle okumak gerekiyor. Demek ki ‘Karasu özgür aksın’ direnişi de bunu ekranlara taşıyan biz de doğru yoldayız” dedi. (Mersin/EVRENSEL)
Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2013


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...