11 Ağustos 2014 Pazartesi

Arılar ölürse insan da ölür



Özer AKDEMİR

Aydın'ın Sultanhisar, Yenipazar, Nazilli gibi ilçelerindeki arı üreticileri arılarının bir iki gün içerisinde topluca ölmesinin şokunu yaşıyorlar. Arıların çırpına çırpına öldüklerini söyleyen üreticiler, geçtiğimiz yıl da benzer ölümler yaşandığını aktarıyorlar. Geçtiğimiz yılki ölümlerin bu yıl da yaşanma olasılığına karşı vali yardımcısı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda alınan kararlar yaşama geçirilemeden ölmüş arılar.

ÇIRPINA ÇIRPINA ÖLÜYORLAR

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Zeki Altın arılarda görülen toplu ölümlerin geçtiğimiz pazar gününden bu yana sürdüğünü söyledi. Sultanhisar merkezli köylerde, Yenipazar da ve civar bölgelerde özellikle ova yöresindeki arıların yoğun şekilde öldüğünü belirten Altın; "Çırpına çırpına, titreyerek ölüyor arılar. Bunun bir zehirlenme olduğunu anladık. Tabii neden zehirlendikleri numunelerin incelemesinden sonra çıkacak ama hala zehirlenmeler devam ediyor. Teknik elemanlarımız hala sahada incelemeler yapıyorlar. Arıcılarımıza arılarını yüksek bölgelere kaldırmalarını tavsiye ettik" diye konuştu.

Arıların neden zehirlendikleri ile ilgili soruyu, tarımsal ilaçlar olabilir diye yanıtlayan Alktın şunları aktardı; " Sebze meyve anlamında da çok çeşitli olan bir bölge. Ziraatın çeşitli dallarının yoğun şekilde yapıldığı bir yöre. Bir ihtimal tarım ilacı olabilir, ya da DSİ'nin kanallarında sulama birlikleri yosun mücadelesi yapıyor. Orada yapılan ilaçlardan olabilir. yeşil kurutan ilaçları bir kısmı arıya zararsız ama bir kısmı da arıya zararlı. Şu anda kesin birşey söyleme durumunda değiliz".

BİR HAFTA ÖNCE TOPLANTI YAPILMIŞ AMA

Geçen sene de toplu arı ölümlerinin yaşandığını kaydeden Altın, bu ölümlerin tekrar yaşanabileceğini düşünerek, geçtiğimiz salı günü vali yardımcısının başkanlığında bu arı ölümlerinin olma ihtimaline karşı bir çalışma da yaptıkları bilgisini verdi. Altın, "Ama bu sene biraz erken oldu. Geçtiğimiz sene Mayıs ayında yaşanmıştı ölümler. Nedeni de tarım ilacıydı" dedi.

ARILAR ERKEN UYARI SİSTEMİDİR

5-6 bin kovan civarında arının olduğu bölgede ne kadarının etkilendiğinin netleşmediğini belirten Altın, "Arı erken uyarı sistemi sayılabilir. İlk önce o tepki verir o kendini feda eder. ondan sonra da insana şunu demek ister "Bak ben ölüyorum, sen de tedbirini al. büyüklüğüne bakma, yavaş yavaş sen de zehirleniyorsun" uyarısıdır o". Altın, Tarım İl Müdürlükleri işin üzerine gittiğini, ilçe müdürlükleri vasıtasıyla numuneler alınarak İzmir'e ulaştırıldığını söyledi. Çine Doğayı Sevenler Derneği Başkanı Ahmet Uslu ise Menderes Nehri kenarında görülen arı ölümlerinin, ilaçların yanı sıra nehirdeki kirlilikten de olmuş olabileceğini dile getirdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...