4 Ağustos 2014 Pazartesi

Bergama’ya KOZA’dan bir altın madeni daha



Özer AKDEMİR

Bergama’yı siyanürlü altın çıkarma üssüne çeviren ve cemaate yakınlığıyla bilinen KOZA altın şirketi, yeni bir altın madeni daha açmak için kolları sıvadı. Bergama’da Ovacık Altın madenini işleten KOZA, Kozak Yaylası Kapıkaya köyünde altın madeni işletmek için ÇED sürecine başladı.

EKOLOJİK HASSAS BÖLGE

Bilim insanları tarafından “ekolojik hassas bölge” olarak tanımlanan, fıstık çamları ve su potansiyeli ile ünlü Kozak Yaylası yeni bir altın madeni girişimi ile karşı karşıya.

KOZA altın şirketi yıllardır işlettiği Bergama Ovacık altın madenindeki cevherin tükenmesi üzerine yakın yerlerde altın madenleri açarak buradan cevherleri Ovacık’taki tesislere taşıma yoluna gitmişti. Havran Küçükdere’den sonra Kozak Yaylası’nda da 4 ayrı bölgede altın madeni girişimlerine başlayan KOZA şirketi, yöre halkının direnişi ve hukuki mücadelesi sonrasında Kozak’taki dört madenin üçünde üreteme başlayamadı. Açılan davaların ardından üç madenin ÇED süreci iptal edilince sadece Çukuralan’da üretime başlayan şirketin burada yarattığı doğa tahribatı altın madenciliğinin nasıl bir bela olduğunu ortaya koymaya yetmişti.

İŞLER SARPA SARMIŞTI AMA…

17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından Hükümet-Cemaat kapışmasında, cemaate yakınlığı ile bilinen Koza şirketinin işleri sarpa sardı. Çukuralan ve Gümüşhane’deki madenlerde çeşitli gerekçelerle üretim yetkililerce durdurulurken, Çukuralan madeninde üretim mahkeme kararı ile yeniden başlamıştı.

ÇUKURALANI BİTİRDİLER Mİ?

KOZA’nın Kozak Kapkaya köyünde başlattığı altın madeni açma girişimi, şirketin Çukuralan’daki rezervin de sonuna geldiği yorumlarına neden oldu. Bergama’yı bir siyanürle altın ayrıştırma üssü haline getiren şirket, buradaki tesislerin altın üretimine devam etmesi için yeni maden ocakları açmak zorunda.

KİRLİLİK BERGAMAYI ESİR ALIR


Koza’nın Kozak Yaylasında işletmek istediği madenlere karşı EGEÇEP adına dava açan Avukat Arif Ali Cangı, Kozak Yaylası’nda Gelintepe, Yerli Tahtacı ve Uzunkaya maden ocaklarının ÇED izinlerinin iptal edildiğini hatırlatarak; “Bu üç madenin ÇED izinleri Bergama’nın su havzalarına yakınlığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Yeni işletmek istedikleri Kapıkaya köyü de Bergama’ya 7 kilometre uzaklıkta. Hem su havzasında hem de Bergama’nın tepesinde. Burada oluşacak bir kirlenme Bergama’yı esir alır” dedi. ÇED sürecinin yeni başladığını ve bu sürecin sonunda izinlerin söz konusu olacağını belirten Cangı, Bergama açısından önemli bir risk olan bu madene karşı özellikle belediyenin işin içine girmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Eklenme Tarihi: 04 Ağustos 2014
www.evrensel.net/haber/89337/bergamaya-kozadan-bir-altin-madeni-daha.html

 www.evrensel.net
Eklenme tarihi: 2014-08-04 06:00:00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...