4 Kasım 2015 Çarşamba

Karaburun’daki RES’e bir iptal daha

Karaburun Yarımadası’na yargıdan bir güzel haber daha geldi. İzmir 5. İdare mahkemesi Çalık Enerji’ye ait Sarpıncık RES Projesi'nin ÇED olumlu kararını iptal etti. 
Topraklarının yüzölçümünün %70’i RES projelerine tahsis edilen Karaburun Yarımadası halkı, yaşam alanlarını korumak için zorlu bir mücadele yürütüyor. Hukuki sürecini Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatlarının (ÇEHAV) gönüllü olarak yürüttüğü RES karşıtı mücadelede geçtiğimiz günlerde yine önemli bir başarıya imza atıldı. Çalık Enerji’ye ait  “Sarpıncık RES” projesi “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı”  ile ilgili açılan davada İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 22/10/2015 tarihinde oybirliğiyle ÇED olumlu kararını iptal etti. 
KEDİ SAVUNMASI İŞE YARAMADI
Sarpıncık RES’e karşı açılan ilk yurttaş davasının 19 Ekim’de yapılan duruşmasına, Karaburun Yurttaş Davacıları, Belediye Meclisi üyeleri, Kent Konseyi, EGEÇEP ve yerel kitle örgütü temsilcileri katılmışlardı. Davada şirket avukatlarının, “Kuşlara kedilerin bile RES'lerden daha çok zarar verdiği” savunması gülüşmelere yol açarken, çevreyi korumakla görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hukuk müşavirinin şirketin yanında davaya müdahil olması Karaburunlular ve avukatları tarafından eleştirilmişti. Davanın seyrinin iyi gitmediğini anlamış olacaklar ki; hemen ertesi gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sarpıncık RES için yeni bir ÇED Raporuyla yeniden “İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK)”  toplantısı yapılacağını duyurdu. Bakanlık, 13/02/2009 tarihli bir genelgeye dayanarak, Çalık Enerji’nin talebi üzerine yeniden düzenlenen revize ÇED raporunu değerlendirmeye alarak 27 Ekim 2015 tarihinde İDK toplantısı yaptı. 
YAŞAM ALANI KALMAYACAK
Mahkeme Kararı sonuç bölümünde alanda yapılan bilirkişi keşfindeki rapora atıfta bulunularak; “...Yarımada’da bulunan mevcut rüzgar türbinlerinin kümülatif olarak çevre etki değerleri dikkate alındığında, yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesinin özgün bakir alanlar içeren ve oldukça zengin bir biyoçesitliliği barındıran Yarımada’da yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacağı sonucuna varıldığı...” nın altını çizdi. Bu karar RES projelerinde kümülatif etki değerlendirmesi yapılması gerektiğini söyleyen Türkiye’deki ilk karar olması bakımından da dikkat çekici. 
RES'LERE KARŞI 11 DAVA DEVAM EDİYOR
Karaburun Kent Konseyi mahkeme kararı ile ilgili yaptığı açıklamada bu mahkeme kararına rağmen yürütülen yeni ÇED sürecinde olumlu karar çıkması halinde yetkililer hakkında mahkeme kararlarını uygulamamak nedeniyle suç duyurusunda bulunacağının altı çizildi. Karaburun Yarımadası’nda RES'lere karşı  açılan 11 davanın devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Verilen mücadele sadece bir çevre mücadelesi olmaktan çıkmış, tüm canlıları kapsayan bir yaşam hakkı ve kırsal kalkınma olanaklarını savunma mücadelesine, yaşam mücadelesine dönüşmüştür.”
Eklenme Tarihi: 04 Kasım 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...