6 Kasım 2015 Cuma

Bakırçay'ın kararlılığı termikçilere geri adım attırdı


Özer AKDEMİR
İzmir
Çandarlı Zeytindağı yakınlarında yapılmak istenen termik santral projesinin tamamen geri çekildiği iddia edildi. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel Çevre ve Şehircilik Bakanlığından termik santral proje dosyasının tamamen geri çekildiği bilgisini edindiklerini söyledi. Bu bilgiyi Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de doğrularken kendilerinin yine de süreci takip edeceklerini dile getirdi.
IMG_7099.jpg görüntüleniyor
BAKIRÇAY AYAĞA KALKTI
İnşaat halindeki Çandarlı limanına birkaç yüz metre uzaklıkta yapılmak istenen termik santral Bakırçay yöresi halkının yoğun tepkisine neden olmuştu. Zeytin bahçelerine, tarım alanlarına ve yazlık sitelere yakın bir konumda yapılmak istenen termik santralin külleri de Dünya Kültür Mirası ilan edilen Bergama Asklepiona 900 metre uzaklıkta depolanacaktı. Termik Santrale karşı Dikili, Bergama, Aliağa, Çandarlı ve çevresinde yaşayan Bakırçaylılar yoğun tepki gösteriyorlardı. Tepkilerini geçtiğimiz günlerde  Çandarlı'da gerçekleştirilen panelde ortaya koyan Bakırçay halkı, yaşam alanlarına yapılmak istenen bu termik santrale izin vermeyecekleri kararlılığını panele kitlesel bir katılım sağlayarak ortaya koymuşlardı.
Bakırçaylılar, Bergama köylülerinin siyanürlü altın madenine karşı direnişinden bu yana yöredeki en kararlı ve kitlesel ekoloji mücadelesine imza atmışlardı.
IMG_0490.jpg görüntüleniyor
DOSYA BAKANLIKTAN TAMAMEN ALINDI
Aynı kararlılığı 12 Kasım'da termikçi şirketin Zeytindağ'da yapmak istediği ÇED halkın katılımı toplantısına taşıma çalışmalarının sürdürdüğü bir süreçte önce şirketin ÇED dosyasını revize etmek için Bakanlıktan geri aldığı ve 12 Kasım'daki toplantının bu nedenle iptal edildiği bilgisi geldi. Bu bilginin ardından bugün de proje dosyasının Çevre Bakanlığı'ndan tamamen alındığı haberi yörede sevinç yarattı.
gönenç.jpg görüntüleniyor
GÖNENÇ: HALKIN KARARLILIĞININ SONUCU
Termik santral girişimine başından bu yana karşı çıkan ve bunu önlemek için "gerekirse kepçenin önüne yatacağız" diyen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, proje dosyasının geri çekilmesinin halkın kararlılığının bir ürünü olduğunu söyledi. Dosyanın tamamen mi yoksa revize edilmek için mi geri çekildiğinin belli olmadığını söyleyen Gönenç, "İlk proje dosyasında termik santral doğalgaz çevrim santrali olarak görülüyordu. Belki de bu eski projelerine dönmek için geri çekilmiş olabilir. Biz süreci takip etmeye ve gerekli durumda harekete geçmeye hazırız" dedi.
YİNE DE UYANIK OLALIM
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel de yöre halkının kararlı duruşunun böylesi bir sonucu doğurduğunu belirterek, "Bu kararlılığımızı devam ettireceğiz" diye konuştu.

Haberin duyulmasının ardından yöredeki yaşam savunucuları projenin özellikle Bergama Asklepiona 900 metre, Kestel Barajına 750 metre olana kül depolama alanının yerinin değiştirilerek yeniden gündeme getirilmesinin söz konusu olabileceği endişelerini dile getirdi. Sermayenin ranttan kolay kolay vazgeçmeyeceğini belirten yaşam savunucuları benzer şekilde Enka'nın da termik santral projesinden vazgeçtiğini açıklamasının ardından yeni bir bilirkişi raporu alınarak yoluna devam ettiğine dikkat çekerek, "biz yine de uyanık olalım" dedi.
Eklenme Tarihi: 06 Kasım 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...