20 Kasım 2015 Cuma

Kilit vurulacak altın madenine yeni izin



Özer AKDEMİR
İzmi
r
Yargının çevre ve halk sağlığı açısından risk oluşturduğu için iptal ettiği Efemçukuru altın madeninin kapasite artışı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verdi. Efemçukuru altın madeni, İzmir’e temiz su sağlayan baraj havzalarına da komşu.

MADEN KİRLİLİK YAYDIĞI İÇİN İPTAL EDİLMİŞTİ
İzmir’e kuş uçuşu 20 kilometre uzaklıktaki, kente su sağlayan barajların havzasına komşu bir konumda bulunan Efemçukuru altın madeni tüm bilimsel uyarılara ve karşı çıkışa rağmen yaklaşık 4 yıldır faaliyetine devam ediyor. Kanadalı El Dorado Gold şirketine ait TÜPRAG Madencilik tarafından yapılan maden işletmeciliğinin yörede yer altı, yer üstü sularını kirlettiği mahkeme tarafından atanan bilirkişi keşfi raporunda açıkça ortaya konmuştu. Keşif sırasında alınan numuneler ile madencilik başlamadan önce yapılan ölçümlerin karşılaştırıldığı raporda birçok ağır metal değerinin limitlerin çok üzerinde olduğu belirlenmişti. İzmir 1. İdare Mahkemesi, madenin kapasite artırımı için gereken “çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu” belgesini bu rapora dayanarak iptal etmişti. Dava EGEÇEP, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Tabip Odası, Av. Arif Ali Cangı ile Efemçukuru köyünden Ahmet Karaçam tarafından açılmıştı.

kupe.jpg görüntüleniyor
MAHKEME KARARINA RAĞMEN YENİDEN İZİN
İzmirliler tarafından sevinçle karşılanan bu kararın bir an önce uygulanarak madenin kapısına kilit vurulmasının beklendiği bir süreçte altın madeninin hazırladığı yeni kapasite artışı raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kabul edildi. EGEÇEP Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Arif Ali Cangı, bu durumun yargı kararına açıkça direnmek anlamına geldiğini ve suç olduğunu söyledi. Cangı, “Ortada ağır metal kirliliğini tespit etmiş bir mahkeme kararı varken, mahkeme kararına direnilerek, üstelik ÇED yönetmeliği dahi işletilmeden yeniden ÇED izni verilmiş. İzmirlilerin itirazları önemsenmemiş” dedi.
Çevre Kanunu’ndaki “Çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler süre verilmeksizin durdurulur” hükmünü hatırlatan Cangı; “Bu yasal düzenlemeye göre; İzmir’in yaşamı için büyük tehdit oluşturduğu mahkeme kararı ile kanıtlanan maden işletmesinin tamamıyla kapatılması gerekirken, yeniden ÇED izni verilmesi İzmir’e yapılmış en büyük ihanettir” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesinin ve İZSU’nun kentin su kaynaklarını kirleten bu altın madenine karşı ne yaptığı sorusunu yönelten Cangı, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu daha ne kadar susacak?” dedi. ÇED raporuna karşı en kısa zamanda dava açacaklarını ifade eden Cangı, “Ancak dava açmak yetmez, İzmirlilerin demokratik tepkilerini göstermeleri gerekir” diye konuştu.
Eklenme Tarihi: 20 Kasım 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...