9 Mayıs 2016 Pazartesi

‘İÇDAŞ’ın kirliliği’ni Yargıtay da gördü


Yargıtay 4. Hukuk Dairesi “İÇDAŞ’ın kirliliği TBMM’ye taşındı” başlıklı haberimize yönelik açılan davada verilen “kısmen kabul” kararını bozdu.
Özer AKDEMİR
İzmir 
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi “İÇDAŞ’ın kirliliği TBMM’ye taşındı” başlıklı haberimize yönelik şirket tarafından açılan tazminat davasında İstanbul 24. Asliye Hukuk Mahkemesinin vermiş olduğu “kısmen kabul” kararını bozdu. Haberde davacının kişilik haklarına bir saldırı bulunmadığı değerlendirmesini yapan Yargıtay 4. Dairesi davanın tümden reddedilmesi gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay şirketin kararı temyizi talebinin de incelenmesine yer olmadığına hükmetti.
‘İÇDAŞ’ın kirliliği’ni Yargıtay da gördü
Çanakkale Biga Yarımadası’nda demir-çelik fabrikaları, termik santraller ve tersane gibi çok sayıda sanayi işletmesi olan İÇDAŞ şirketinin, yörede havayı, denizi ve toprağı kirletmesini, şirketin Dünya Çevre Haftası’nda aldığı “çevreye duyarlılık” ödüllerini de gündeme getirerek fotoğraflarla ortaya seren “13 Ödüllü Çevre Kirliliği” başlıklı haberimiz 7 Ocak 2014 tarihinde manşetten çıkmıştı. Buradaki iddiaların HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel tarafından TBMM’ye soru önergesi olarak taşınmasını da “İÇDAŞ’ın kirliliği TBMM’ye taşındı” başlığıyla haberleştirmiştik. Haberde, İÇDAŞ’ı eleştiren haberleriyle tanınan yerel bir gazetecinin evinin önünde sopalı kişilerce dövülmesine de yer verilmişti.
Bu haberimiz hakkında dava açan İÇDAŞ şirketi basın yoluyla kişilik haklarına saldırı olduğu iddiası ile manevi tazminat talebinde bulunmuştu. İstanbul 24. Asliye Hukuk Mahkemesinin bu talebin kısmen kabulüne karar vermesi üzerine gazetemiz dosyayı Yargıtaya taşıdı. 

Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin geçtiğimiz günlerde verdiği kararda haberin bir bütün olarak değerlendirildiğinde davacı şirkete yönelik direk bir suçlamanın bulunmadığına dikkat çekilerek; “...Haberde belirtilen saldırının gerçek olduğu, iki haberin birleştirildiği, bunun da bir değer yargısı olduğu kabul edilmelidir. Şu durumda, davacının kişilik haklarına bir saldırı bulunulmadığı sonucuna varılarak istemin tümden reddine karar verilmesi gerekirken kısmen kabulü doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir” denildi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi şirketin temyiz itirazlarının da incelenmesine yer olmadığına karar verdi. 
06 Mayıs 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...