15 Mayıs 2016 Pazar

Lağım dökülen denize balık çiftliği izni çıktı


Lağım dökülen denize balık çiftliği izni çıktı

Ayvalık’ta 1. derece sit alanı ve tabiat parkı korumasındaki denize balık çiftliği yapılması girişimi skandal gerçekleri de gün yüzüne çıkardı.
Özer AKDEMİR
Ayvalık’ta 1. derece sit alanı ve tabiat parkı korumasındaki denize balık çiftliği yapılması girişimi skandal gerçekleri de gün yüzüne çıkardı. Konunun üzerine giden EGEÇEP bileşeni Ayvalık Tabiat Platformunun araştırmaları balık çitliği yapılacak alanın Ayvalık’ın lağımının döküldüğü yer olduğunu ortaya koydu. Üstelik, resmi kurumların bu gerçeklerden hiç haberleri yoktu! 
KURUMLARIN HİÇBİR ŞEYDEN HABERİ YOK!
Ayvalık’ın Sahilkent Mahallesi’nde Mavi Bayraklı Engürü Plajının yaklaşık 1 kilometre açığına yapılmak istenen iki adet balık çiftliği, Ayvalıklıları harekete geçirdi. Balık çiftlikleri ile ilgili çeşitli kurum ve bölgedeki site yetkilileri ile görüşen Ayvalık Tabiat Platformu üyeleri edindikleri bilgilerden sonra hayrete düştüler. Balık çiftliklerinden bazı kurumların haberi dahi yokken, izin veren kurumların ise bu bölgenin bir kısmının 1. derece doğal sit alanı olduğu ve tabiat parkı sınırları içerisinde kaldığını bilmedikleri görüldü. Çevre İl Müdürlüğü balık çiftliği kurulan yerde 1987 yılından beri derin deşarj sisteminin bulunduğunu bilmezken,  Ayvalık’ın lağımının döküldüğü yere balık çiftliği için izin vermekte sakınca görmemişti!
KAĞIT ÜZERİNDE 11 KURUMUN İZNİ VAR AMA
Balık çiftlikleri Tarım Bakanlığına bağlı ve bu işletmelerin kurulabilmesi için kağıt üzerinde 11 ayrı kurumdan izin alınması gerekiyor. Bu kurumlar arasında Genelkurmay, Maliye, Orman, Kültür, Bayındırlık, Ulaştırma, Çevre ve Turizm Bakanlıkları gibi kurumlar var. Tarım İl Müdürlüğü, Tarım Bakanlığının balık çiftliği için verdiği ön izne bağlı olarak ÇED raporunun çıkarılması için projeyi İl Çevre Müdürlüğüne iletiyor. Ayvalık Tabiat Platformu yaptığı araştırmada bu sürecin işletilmediğini ortaya koyuyor. Üstelik, yapılmak istenen balık çiftliklerin bu bölgeye kurulmasının önünde birçok yasa ve sözleşmeden kaynaklı engeller var. 
YASALARCA KORUNUYOR
Öncelikle Milli Parklar Kanunu ve Çevre Kanunu’na göre 1. derece doğal sit alanlarında balık çiftliği kurulamıyor. Oysa Ayvalık’ta kurulması planlanan 3 balık çiftliğinden birisi tabiat parkı sınırları içinde ve 1. derece doğal sit alanı korumasında.
Yine 2006’da ve 2007’de Çevre Kanunu’nda yapılan değişikliklerde “Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesi” tebliğine göre de bölgede balık çiftlikleri kurmak olası değil. Çünkü Ayvalık – Altınoluk sahil bandı  Hassas koy, körfez ve kıyılar içerisinde yer alıyor. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile ortaklaşa yürüttüğü “Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Raporu’nda: ‘Kimi deniz mercanı alanlarının tabiat parkı sınırları dışında kaldığı bu yüzden tabiat parkının sınırlarının genişletilmesinden’ bahsedilirken, bu mercanların bir kısmının balık çiftlikleri alanında kalması da bu çiftliklere verilecek izinlere engel durumunda. Aynı raporda  Bern ve Barselona Sözleşmeleri ile IUCN kriterlerine göre koruma altında olması gereken 16 türün tabiat parkı sınırları içerisinde yaşadığı tespiti var. Yine koruma altındaki Deniz Çayırları, Posidonia’da bu bölgede bulunmakta. 

HALKIN YAŞAM ALANLARI HİÇE SAYILIYOR
Olayın yasal boyutlarının yanı sıra sosyal ve deniz kirliliği boyutu ise bölgenin nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Balık çiftliklerinin yarattığı kirlilik birçok bilimsel raporlarla kanıtlanmışken, Ayvalık gibi turizmin önemli bir gelir kapısı olduğu bölgede böylesi bir girişimin sonuçlarının çok kötü olacağını söylemek kehanet olmasa gerek. Balık çiftlikleri yapılmak istenen bölge Ayvalık’taki balıkçıların en çok avlanmaya gittikleri alanlar içinde birinci sırada geliyor. Bölgede, çok sayıda kumsal Ayvalık halkına hizmet ederken, yöre sayısı az olmakla birlikte otellerin olduğu bir bölge. 
Bütün bu sayılanlardan belki de en ilginci ise balık çiftliği kurulmak istenen alanın Ayvalık derin deşarj sistemine 500 metre mesafede yer alması. Yani Ayvalık’ın kanalizasyonunun döküldüğü alanda balık yetiştirilmek istenmekte! 

Ayvalık Tabiat Platformu konuyla ilgili yaptığı açıklama da tüm bu gerekçeleri sıraladıktan sonra şunları dile getirdi: “Ayvalık’ta yapılmak istenen balık çiftliklerine ister yasal,  ister ekolojik, ister sosyal boyutuyla yaklaşalım elimizde bir tek artı yok. Hukuka aykırı olarak ve halkın yaşamı hiçe sayılarak yapılmak istenen balık çiftliklerine izin vermeyeceğiz.”
15 Mayıs 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...