2 Ocak 2017 Pazartesi

2016’NIN EKOLOJİ GÜNDEMİ -1_ Aynı gökyüzü aynı keder



 02 Ocak 2017 05:03
     
Özer Akdemir 2016 yılındaki ekolojinin gündemini derledi.
Hazırlayan Özer Akdemir
SUNU
2016’nın ilk günü Çine Çayı’nın hüzünlü öyküsü haberimiz çıkmıştı, 2017’nin ilk günlerinde ne yazık ki çevre açısından bu hüzünleri çoğalttığımız bir seçki ile karşınızdayız. 
Ay ay 2016 yılında yaptığımız ekoloji haberlerinden küçük bir seçkiyi hazırlarken çok nadir de olsa güzel haberlerin olduğu da görülecektir. Yine de 2016 ülkede demokrasi, Kürt sorunu, insan hakları, basın özgürlüğü, kadınlar, üniversite gençliği, ekonomi gibi birçok alanın yanı sıra ekoloji açısından da önemli sorunlarla boğuşulan bir yıl oldu. Her alanda yaşanan sıkıntılar nedeniyledir ki Sivas Madımak Oteli Katliamında yitirdiğimiz Şair Behçet Aysan’ın dizeleri dosyanın başlığı oldu; “Değişen bir şey yok hiç / ölüm hariç. / aynı gökyüzü aynı keder.”
Ocak 2016: ‘Ağla Marsias, elveda Çine Çayı’
2016’nın 1 Ocak’ında çıkan haberimizde Çine çayındaki sanayi, tarım ve evsel kirliliğin dayanılmaz bir hal aldığı haberini yaparken, çayın efsanelere konu olan mitolojik öyküsünü de anlatmıştık. 2 bin 300 yıllık İncekemer Köprüsü’nü barajla boğan zihniyet, sanatın dokuz perisinin gözyaşlarından doğan Çine Çayı’nın değerini elbette bilmiyordu. Bu yüzden belki bir veda havası vardı haberin başlığında “Ağla Marsias, elveda Çine Çayı!” 
2016 ocak ayında Aydın’da sadece Çine Çayı’nı değil, dağları delik deşik eden madenler, ovaları kükürtlü dumana boğan jeotermal santraller de haberler arasındaydı. Bu jeotermal kuyu ve santralleri yüzünden incir ana yurdunda katlediliyor, “ölmez ağaç” zeytin, ölümle tanışıyordu.
Urla’nın Ovacık köylülerinin yaşam alanları olduğu kadar, yarımadanın tek tük kalmış ormanlarından birisini de RES şirketinden koruma mücadelesi yine ocak ayı haberleri arasında yer aldı. Tıpkı Soma Yırca’da olduğu gibi, köylülerin yaşam nöbeti ve mahkeme kararı ile ağaç kesimleri bir müddet durduruldu ama ne yazık ki 1000 ağaç bu kararı göremedi. Şimdi ise kalan ağaçların yerlerinde yeller esiyor!..

Şubat 2016: ‘Hangi dağ efkarlıysa oradayız’

“TURNAM ne dönersin Seyfe Gölü’ne” başlıklı haberimiz 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü ile ilgiliydi. Tüm dünyada kutlamalarla geçen bugünde biz can çekişen sulak alanlarımıza yanarken, haberimizde yer verdiğimiz kuş cennetiyken toz cenneti haline gelen Seyfe Gölü’nü Aşık Molla Mehmet’in türküsünün sözleriyle, avcı eline düşen bir turnanın hüznüyle andık; “Turnam ne dönersin Seyfe Gölüne / Düşme tuzağına avcı eline.”
Aynı ay içerisinde Latmos Beşparmak Dağlarındaki 8 bin yıllık kaya resimlerinden, en azından bir kısmının koruma altına alındığının sevincini, “Eksik ama güzel şeyler de oluyor” başlığı ile paylaşmıştık. 2016 şubatının en sıcak haberlerini ise Artvin’den yaptık. Cerattepe’de işletilmek istenen altın madenine karşı bir kentin nasıl çoluk çocuk direndiğinin ve sermaye ile kol kola giren AKP hükümetinin 7 ilin polisi jandarmasını kente yığarak nasıl “Cengiz Devleti” haline geldiğinin haberleriydi bunlar. 

Mart 2016: Rüzgar yaşamdan yana
MART 2016’nın en acı haberini ise Aydın’dan yaptık. Aydın Adnan Menderes Üniversite Hastanesinde beyin tomografisi çekimlerinde onlarca çocuğa limitlerin çok üzerinde radyasyon verildiği ile ilgiliydi bu haber. Hastanede üç yıldır taşeron bir şirket tarafından yapılan görüntüleme işleminde 0-5 yaş arasındaki onlarca çocuğun özellikle beyin tomografileri, izin verilen limitlerin 7-10 katına ulaşan oranda radyasyonla çekilmişti.
Söke Kisir’deki terk edilmiş uranyum sondajlarının yarattığı radyasyon tehlikesi haberlerinin ardından Aydın’da bir hastanede meydana gelen bu radyoaktif skandal ülke genelinde de kamuoyunca tartışıldı.
Artvin’de altın madeni direnişindeki gelişmeler, Bergama Ovacık Altın madeninde yapılan keşif, ÇED Yönetmeliği ile ilgili mahkeme kararları ayın diğer haber konuları oldu. Koruma altında bulunan Özdere’deki Klaros Koyu’nda iş makineleri ile yapılan Vandallık da mart ayı haberlerinden birisiydi. Ayın en güzel haberi ise Ege Bölgesindeki RES mücadelelerinin “Rüzgar Yaşamdan Yana Essin” adı altında birleşmeleri oldu. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...