24 Ocak 2017 Salı

Köylünün can damarına RES direği

Köylünün can damarına RES direği
  
 24 Ocak 2017 04:40
     
İzmir Bergama’da Kozak Yaylası Çamavlu köyü yakınlarında kurulmak istenen RES, köylülerin merasını tehdit ediyor.
Özer AKDEMİR
İzmir
İzmir Bergama’da Kozak Yaylası Çamavlu köyü yakınlarında kurulmak istenen rüzgar enerji santralleri köylülerin merasını tehdit ediyor. Çamavlu Köyü Muhtarı Mustafa Kocataş bir yıl önce yüz binlerce liraya açılış yaptıkları meraya RES için izin verilmesine akıl erdiremediklerini söyledi. Kocataş, büyük kısmı kendi meralarında yapılmak istenen RES’lerin ÇED toplantısı için komşu Güneşli köyünün adres verilmesinin ise iki köyün birliğini bozabileceğini söyledi.
ÇAMAVLU GEÇİT VERMEYİNCE
Balıkesir RES şirketi tarafından İzmir Bergama Güneşli Mahallesinde 3 Şubat’ta yapacağı duyurulan ÇED toplantısı Çamavlu Köylülerini harekete geçirdi. Kurulacak 25 tribünden 20’sinin kendi köy meraları üzerine yapılmak istendiğini söyleyen Çamavlu köyü muhtarı Mustafa Kocataş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından finanse edilen İzmir İl Müdürlüğü ve Ege Üniversitesinin iş birliğiyle yürütülen mera ıslah projesinin daha geçen yıl açılışının yapıldığını dile getirdi. RES şirketinin bilinçli olarak direkleri Çamavlu merası değil Güneşli merasındaymış gibi gösterdiğini aktaran Kocataş, “Güneşli’de bir tane bile direk yok. Çamavlu’dan izin çıkmayacağını bildikleri için ÇED toplantısını bilinçli olarak Güneşli’ye kaydırmışlar. Bir de Güneşli’den gerilim hattı geçiyor. Onlarla birleştirecekler sanırım elektrik hattını” dedi.
ÖLÇÜM DİREĞİNE BİLE İZİN VERMEDİK
RES şirketi yetkililerinin geçtiğimiz yıl şubat ayında köye gelerek meraya ölçüm direği dikmek istediklerini, kendisinin buna izin vermediğini belirten Kocataş, “İl Tarım Müdürlüğünden izinlerinizi alın dedik. İl Tarım’dan RES direk yeri için bile merada böyle bir çalışma yapılamayacağına dair bunlara bir yazı gitmiş. Direği dikemediler ama birden ÇED toplantı duyurusuyla geldiler” diye konuştu.
MERA BİZİM CAN DAMARIMIZ
Çamavlu’nun en önemli geçim kaynağının hayvancılık olduğunu, 9-10 bin büyük-küçük baş hayvan varlığının bulunduğunu dile getiren Kocataş, “Halkın bu RES’leri kabul etmesi mümkün değil. Mera bizim can damarımız. Bundan 3 yıl öncesi de demir madenleri işletmek isteyen şirketlere karşı köylü mücadele etti, çoluk çocuk. Şu anda bakanlığın desteklediği bir projede böyle bir şey nasıl yapılabiliyor, aklım almıyor” dedi.
İKİ KÖYÜN BİRLİĞİNİ BOZACAKLAR
RES’lere 2-3 kişi dışında Güneşli köylülerinin de karşı olduğunu aktaran Kocataş, “Çamavlu’dan geçmeyeceğini bildikleri için Güneşli üzerinden yapıyorlar projeyi. Aslında  iki köyün birliğini bozmak için bu. Bu gerçekleşirse, iki köy birbirine düşer. Onlardan da 2-3 kişi dışında destekleyen yok RES’leri. Güneşli köylüleriyle de konuşacağız tekrar.” ifadelerini kullandı.
ŞİRKET ORMAN VE MERA İZİNLERİNİ SONRADAN ALACAKMIŞ
İzmir Bergama Güneşli Mahallesi ile Balıkesir Burhaniye Kırtık Mahallesi mevkii sınırları içerisinde yapılacak olan 25 RES tribününden 20 tanesinin her biri 1 MWm gücünde olacak.
5 türbinin her biri ise 2 MWm gücünde olmak üzere toplam kurulu gücün 30 MWm
olması planlanmakta. Şirket proje tanıtım dosyasında, 13’ü mera ve 3’ü ise ormanlık alanda kalan RES tribün sahaları için gerekli izinleri ÇED süreci sonunda alacağını duyurdu.
Son Düzenlenme Tarihi: 24 Ocak 2017 05:23

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...