3 Ocak 2017 Salı

Efeler jeotermalcileri yine konuşturmadı

Efeler jeotermalcileri yine konuşturmadı
  
 03 Ocak 2017 16:35
     
Aydın'ın Hıdırbeyli Köyü yakınlarında yapılmak istenen jeotermal santrali ile ilgili ÇED toplantısında halk santrallere karşı olduklarını beyan etti.
Özer AKDEMİR
Aydın
Aydın Germencik Hıdırbeyli Köyü yakınlarında yapılmak istenen iki jeotermal santrali ile ilgili ÇED halkın katılımı toplantısında şirket yetkilileri konuşturulmadı. Toplantıya şirket görevlileri dışında katılanların tamamı jeotermal santrallere karşı olduklarını beyan ederek bu şekilde tutanak tutturdular. 
İLÇELERDE ÇEVRE DERNEKLERİ KURULUYOR
Jeotermal Enerji Santral (JES) ve sondajları nedeniyle son yıllarda tarım ve insan sağlığı yönünden çok büyük sorunlarla baş etmeye çalışan Aydınlılar, bu nedenle JES'lere karşı mücadeleyi her geçen gün büyütüyorlar. Aydın Çevre Kültür Derneği (AYÇEP) öncülüğünde Germencik, Söke, Didim gibi ilçelerde birbiri peşi sıra kurulan çevre platformları ekoloji mücadelelerinin yerel örgütleri olarak yaşam alanlarını korunmasına dönük direnişlere öncülük yapıyorlar.
Yöre halkının tamamı Jeotermal Enerji Santrallerine karşı.
TÜM KÖYLÜ 'JES'LERE KARŞIYIZ' DEDİ
Bugün, Germenciğe bağlı Hıdırbeyli Köyünde Maren Enerji AŞ tarafından yapılmak istenen ÇED halkın katılımı toplantısı JES karşıtı tepkilerin yoğunlaştığı bir ortamda geçti. Köylülerin yanı sıra Germencik, Söke, Didim, Aydın merkez gibi birçok yerden toplantıya katılan yaşam savunucuları JES şirketinin sunum yapmasına dahi izin vermediler. AYÇEP Yönetim Kurulu üyesi Av. Ramazan Tülü, Hıdırbeyli Düğün salonunda yapılmak istenen toplantının halkın yoğun tepkileri nedeniyle gerçekleştirilmediğini, şirket yetkilisinin sunumuna dahi izin verilmediğini söyledi. Tülü, "Şirket yetkilisi açılış konuşması yaparken köylüler ayağa kalkarak 'biz bunları dinlemek istemiyoruz. JES'lerin zararlarını yaşayıp gördük. Topraklarımızda JES istemiyoruz dediler". Toplantıya katılanların tamamı JES'lere karşı olduğunu beyan etti ve tutanak ta buna göre tutuldu" diye konuştu.
TARIM ALANLARININ İÇİNDE
AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili'de, JES yapılmak istenen alanın tamamının tarım arazisi olduğunu ve yerleşim yerlerinin dibinde bulunduğunu söyledi. Yöre insanının artık JES'lerle birlikte yaşamak istemediğini belirten Vergili, "Toplantıda köylüler kısa kısa konuşmalar yaparak JES'lere neden karşı olduklarını anlattılar. Ürünlerindeki zararları, sağlıklarında ve çevrelerinde meydana gelen sorunlardan bahsettiler. Arıcılar arılarının JES'ler yüzünden öldüğünü anlattı. Halkın hepsi karşı olduğunu söyledi" dedi. Toplantı, yöre halkının tamamının JES'lere karşı olduğunun tutanak altına alınmasının ardından sona erdi. Geçtiğimiz günlerde yine Germencik'te yapılmak istenen JES toplantısında şirket yetkilileri yine konuşturulmamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...