4 Ekim 2017 Çarşamba

Körfez Geçişi’ne onay veren WWF, Ramsar'a şikayet edildi


 04 Ekim 2017 12:40
      
İzmir Körfez Geçişi nedeniyle WWF-Türkiye, Ramsar'a şikayet edildi. Doğa Araştırmaları Derneği de sorularımıza yanıt verdi

Özer AKDEMİR
İzmir 
İzmir Körfez Geçişi (İKG) Projesinin Gediz Deltası’ndan geçirilmesinin önünü açtığı ileri sürülen Ulusal Sulak Alan Konseyi (USAK) kararı ile ilgili haberimizin etkileri devam ediyor. 
Deltanın koruma statülerinin değiştiren USAK kararının altında imzası olan iki "doğa koruma" örgütünden birisi olan WWF-Türkiye’nin bu imzası için kampanya başlatıldı. 
Öte yandan USAK kararında imzası olan ikinci çevre örgütü Doğa Araştırmaları Derneği de sorularımıza yanıt verdi. 

İKG'NİN ÖNÜNÜ AÇAN 'ÇEVRECİ' İMZALAR
Dünyanın en önemli sulak alanları arasında gösterilen ve buna dair uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamına alınan Türkiye'nin 14 deltasından birisi olan Gediz Deltası, yapımı planlanan İzmir Körfez Geçişi güzergahında kalıyor. 
Ulusal Sulak Alan Komisyonu (USAK) tarafından Mart 2017'de alınan kararlarda geçen Gediz Deltası ile ilgili maddenin deltanın koruma statülerini kaldırarak İKG'ye zemin hazırladığı ileri sürülüyor. Bu kararda 'çevre örgütü' olarak tanınan iki STK'nın bulunması ise olaya başka bir boyut katmakta. 
Körfez Geçişi’ne onay veren WWF, Ramsar'a şikayet edildi
Doğa korumacı bir bakış açıları olduğu ileri sürülen bu STK'lardan uluslararası düzeyde örgütlülüğü bulunan WWF-Türkiye aynı zamanda Türkiye'deki Ramsar alanlarından da sorumlu STK durumunda. WWF-Türkiye'nin Gediz Deltası’ndan otoban geçişine olanak sağlayan böylesi bir projenin önünü açan karara imza atması İsviçre'deki Ramsar örgütü yöneticilerine bildiren ve gerekli incelemenin yapılmasını talep eden bir dilekçe kampanyası başlatıldı. 

RAMSAR ÖRGÜTÜNE MEKTUP KAMPANYASI
Ramsar Örgütü Genel Sekreteri, Avrupa Danışmanı ve danışman yardımcısının e mail adreslerine konuyla ilgili gönderilen maillerde Ramsar kapsamındaki Gediz Deltası’nın dev bir otoban-köprü yapılması tehdidiyle karşı karşıya olduğu dile getirilerek şu ifadelere yer verildi:
"Deltanın Ramsar Sözleşmesi ile belirlenen ve koruma altına alınan sınırlarına, USAK tarafından yapılan bir müdahale ile köprü yapımı için var olan yasal engellerin kaldırıldığı bir süreç yaşanmıştır. Söz konusu komisyonun üyelerinden ve Ramsar’ın Türkiye’deki STK odak noktası durumunda olan WWF Türkiye ise bu karara imza atarak, deltanın yok edilmesine bir anlamda katkı sunmuştur. Konu ile ilgili gerekli incelemelerin yapılarak Gediz Deltası’nın güneyine yapılması planlanan bu devasa projenin önlenmesi için WWF Türkiye’nin uyarılmasını ve deltayı yok edecek USAK kararların altına imza atma nedenlerinin araştırılmasını talep ediyoruz"
"Gediz sakinleri"  imzasıyla başlatılan kampanyada tüm yurttaşlardan bu metnin gönderilmesinin istendiği Ramsar Örgütü yöneticilerinin mailleri ise şöyle: 
ramsar@ramsar.org        Martha ROJAS-URREGO        Genel Sekreter
barzdo@ramsar.org        Jonathan BARZDO        Genel Sekreter Yardımcısı
salathe@ramsar.org        Tobias SALATHÉ        Kıdemli Danışman - Avrupa
europe@ramsar.org        Kasia NIKRASZEWICZ    Avrupa Danışman Yardımcısı
‘İZMİR KUŞ CENNETİ VARLIĞINI BİRAZ DA BANA BORÇLU’
Öte yandan USAK kararında imzası bulunan STK'lardan Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem, konuya dair sorularımıza yanıt gönderdi. 
"Bakanlıklardan destek alan bir çevre örgütünün bakanlıkların doğaya zarar verebilecek bir projesine ne kadar karşı çıkabileceği"ne dair sorumuza, Erdem, bakanlıklardan destek alan bir çevre örgütü olmadıkları yanıtını verdi. 
14 yıl Çevre Bakanlığında çalıştığını ve bu sürede doğru olduğuna inanmadığı hiçbir şeyin altına imza atmadığını iddia eden Erdem, 1997 yılında İzmir Körfezi’ne büyük bir liman yapımına karşı Sulak Alanlar Şube Müdürü olarak tüm baskılara rağmen imza atmadığını ve Gediz Deltası’nı 1998 yılında Ramsar'a kaydettirdiklerini ileri sürerek "İzmir Kuş Cenneti hala orda ise varlığını biraz da Osman Erdem’e borçludur" dedi.
‘USAK'DA OYLANAN İKG DEĞİLDİ’
USAK incelemesine katılmayan dernek üyelerinin nasıl kararda imzasının olduğuna yönelik sorumuza da "Oraya katılan arkadaşımız benim görüşlerimi alarak USAK’a katılmış ve imza atmıştır. USAK’da oylanan sulak alan koruma bölgeleridir. Oylanan İzmir Körfezi Geçiş Projesi değildir" yanıtını verdi. Erdem, "USAK kararını incelemeden önce bölgeden sorumlu ‚dost örgüt’leri arasında yer alan Doğa Der'e neden sormadınız?" sorusuna ise soruyla yanıt verdi; "Doğa Derneği yıllardır bildiği bu konuyu niye WWF, Doğa Araştırmaları Derneği veya benzer kuruluşlarla paylaşmamış; varsa bu konuda yaptığı çalışmalar bu kuruluşlardan neden destek talep etmemiştir!" (İzmir/EVRENSEL)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...