27 Ekim 2017 Cuma

Kültürpark Platformu: Esnaflık değil belediyecilik yapın

27 Ekim 2017 14:10
Kültürpark Platformu, Folkart ile İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile 'Basmane Çukuru'na yapılması planlanan gökdelenleri protesto etti.

Kültürpark Platformu: Esnaflık değil belediyecilik yapın

Kültürpark Platformu, “Basmane çukuru” olarak bilinen eski garaj alanında Folkart-İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yapılması planlanan gökdelenleri protesto etti. Arsanın önemli bir bölümünün kamu malı olduğunu belirten Kültürpark Platformu belediyeye bir kez daha yanlıştan dönme çağrısı yaptı.
KÜLTÜRPARK'TAN KOPARILDI
Gökdelen yapılması planlanan alanın Fuar 9 Eylül Kapısının karşısındaki köşesinde yapılan basın açıklamasına Kültürpark Platformu'nun birçok bileşeni katıldı. Basın açıklamasında platform adına konuşan Ebru Türkdamar Diktaş geçmişte Kültürpark’a ait olan “Basmane Çukuru” denen arsanın en üst düzeyde kamu yararı gözetilerek değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, arsanın 1990'larda Kültürpark’tan koparıldığını dile getirdi. 2015 yılında yapılan revizyonla arsanın imar koşullarının değiştirilerek kültür sanat işlevi yerine Belediye Hizmet Birimi haline getirildiğini aktaran Diktaş, alanda yapılması planlanan yapının hukuka aykırı olarak 220 bin metrekareyi aşan bir inşaat alanına sahip olacağını, bu haliyle bir kent suçu niteliği taşıdığını ifade etti. İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun belediyenin arsa payını yüzde 12'den 30'a çıkarmakla övündüğüne dikkat çeken Diktaş, konuya dair platformun endişelerini şu sorularla gündeme getirdi:
1-    Arsa satılırken arsanın en değerli yerinden ayrılan kamu payının şu an arsanın neresinden ayrıldığı belli midir?
2-    Arsa satılırken kongre merkezi – kültür – sanat işlevli olarak ayrılan belediye payı hangi gerekçelerle Belediye Hizmet Binası olarak değiştirilmiştir?
3-    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet birimleri için kentte bir holdingin inşa ettiği kent suçu niteliğindeki bir yüksek yapının içinden daha uygun bir yer yok mudur?
BAKKAL HESABI YAPMAYIN
Kamunun malı demek olan Belediye’nin hissesi üzerinde yapılacak anlaşmaların bakkal hesabı gibi değil,  imar durumu belgesi ve projeler üzerinde belirtilerek açık ve şeffaf olarak kentliye açıklanması gerektiğinin altını çizen Diktaş, "Her kentli, kentin hakkının korunup korunmadığını izleyebilmelidir. Çağdaş ve sosyal demokrat belediyeciliğin esnaflıktan farkları olduğunu düşünüyoruz. Bu vesile ile tekrar vurgulamak isteriz ki Basmane Çukuru denen arsa aslında Kültürpark’tan kopartılmış, halkın elinden alınmış bir alandır” diye konuştu. Diktaş, Kültürpark projesinin de kentlinin önemli bir kısmı tarafından kabul görmediğini ifade ederek, İBB'nin bu projede ısrar etmemesi çağrısında bulundu. Basın açıklaması sırasında “İzmir’e gökdelen istemiyoruz” sloganları atıldı. (İzmir/EVRENSEL)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...