3 Ekim 2017 Salı

Danıştay ‘Çaldağında orman var, maden olmaz’ dedi

Özer AKDEMİR
İzmir
Danıştay 8. Dairesi Turgutlu Çaldağında yapılmak istenen nikel madenciliği için orman tahsis izni veren Manisa 1. İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. Kararında ormanların ülke açısından taşıdığı büyük öneme dair Anayasa'nın 169. maddesine atıfta bulunan Danıştay, ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyete ve eyleme izin verilemez" dedi. 
Danıştay ‘Çaldağında orman var, maden olmaz’ dedi
Türkiye'nin en önemli tarım cennetlerinden birisi olan Gediz Ovası'nın ortasında bulunan Çaldağında yapılmak istenen nikel madenciliği için şirkete toplam 2 milyon metrekareyi aşan  bir alanda orman tahsis izni verilmişti. 62 yurttaş tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığının verdiği bu izne karşı açılan davada Manisa İdane Mehkemesi iptal istemini reddetmişti. Temyiz incelemesini görüşen Danıytay 8. Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Oy birliği ile alınna kararda Danışytay 8. Dairesi Anayasa'nın 169. maddesinde ormanların ülke yönünden taşıdığı büyük önem gözetilerek, korunmaları ve gelişktirilmkeli konusunda ayrıntılı düzenlemelere yer verildiğinni altını çizdi. Danıştay, "doğal kaynaklarımızın en önemlilerinden biri olan ormanların korunması ve sahaların genişletilmesi için Devlete gereken tedbirlerin alıp kanun koymayı ve bütün ormanların gözetimi ödevini gerektirmektedir" dedi. Her olayda, ormanlık alanda verilen izne konu edilen kamu yararı ile ormanın korunmasındaki kamu yararının karşılaştırılmasının zorunluluğunu öngören Anayasa'nın 169. Maddesi 3. fıkrasının altını çizen Danıştay, "Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyete ve eyleme izin verilemez" denildi. 
Danıştay, bu kararıyla Turgutlu Çaldağı’nda maden şirketi için verilen orman tahsis izninin mahkeme tarafından iptal edilmesini istedi.
Konuya dair görüşlerini aldığımız davanın hukukçularından Tayfun Duru, kararın son derece olumlu bulduklarını belirterek, bu kararın önümüzdeki süreçte yeni alınacak hukuki kararlarla Çaldağı'nın ve Gediz Ovasının kurtuluşuna giden önemli bir dönemeç olduğunu dile getirdi. 
Çaldağı’nın korunması için yıllardır mücadele eden Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) Danışytay'ın bu kararı ile ilgili yaptığı açıklamada, Danıştay'ın açıkça ‘Çaldağı’nda orman var, olmaz!’ dediğinin altını çizdi. TURÇEP açıklamasında şu görüşlere yer verildi; "Bizler yıllardan beri söylüyoruz, bu madencilik projesi uygulanacak olursa, Çaldağı’nda kesilecek ağaç sayısı 2 milyonu bulacak diye. Bu da Çaldağı’ndaki orman dokusunun tamamen yol edilmesi ve Turgutlu ile civar köylerin erozyon tehdidi altına girmesi demektir. 
Kaldı ki bu miktarda ağaç kıyımı içim hiçbir yerde izin verilemez. Dolayısıyla Danıştay bu kararıyla bizlerin ne kadar haklı olduğunu hukuksal olarak onay verirken, mahkemenin kararını da “hukuki isabet bulunmadığı” gerekçesi ile bozmuş ve ormanlık alanlarda bu tür faaliyetlere izin verilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu  belirtmiştir". 
Danıştayın, ormanlık alanların kamu yararı için korunması gerektiğine dikkat çektiğini ifade eden TURÇEP; "bu kararıyla aynı zamanda Çaldağı’nda madenilik projesine izin veren ÇED raporuna da atıfta bulunarak ÇED raporunun da onaylanmaması gerektiği mesajını vermektedir" dedi. Çaladğında önümüzdeki günlerde ÇED Raporu ile ilgili açılan davada bilirkişyi keşfi yapılacağına işaret eden TURÇEP;  "Bilirkişilerin ve ÇED davasında karar verecek mahkeme heyetinin Danıştay’ın bu kararını göz önüne almaları gerektiğine ve alacaklarına inanıyoruz. Bundan sonra Çaldağı’nda hiçbir şirket bir tek ağacın dalına bile dokunamayacak” dedi.
 

Son Düzenlenme Tarihi: 03 Ekim 2017 19:28

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...